Search

Hustá a voňavá BOMBA: Vyskúšajte túto fantastickú šampiňónovú krémovú polievku

krémová hubová polievka
krémová hubová polievka

Obsah receptu

Ak máte radi poctivé, husté a krémové polievky, tak tento RECEPT si musíte okamžite uložiť! Je to hotová voňavá BOMBA, ktorá vás prekvapí svojou neuveriteľne bohatou a plnou chuťou. Zabudnite na riedke hubové polievky, táto je vďaka správnemu postupu a množstvu šampiňónov naozaj sýta a krémová. Vôňa masla, restovaných húb a tymianu zaručene priláka k stolu celú rodinu. Je to ideálna polievka na chladnejšie dni, ktorá zahreje a pohladí na duši.

Kúzlo tej najlepšej chuti sa skrýva v tom, že huby poriadne opečieme, aby chytili farbu a karamelovú chuť, namiesto toho, aby sme ich len dusili. Ukážeme si, ako na to, aby bola vaša polievka ako z luxusnej reštaurácie. Potom už len všetko zalejete vývarom, krátko povaríte a rozmixujete na hodvábny krém.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 4 porcie
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 700 g čerstvých šampiňónov (bielych alebo hnedých)
  • 1 veľká cibuľa
  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • 3 PL masla
  • 1 PL hladkej múky
  • 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 150 ml smotany na šľahanie (33%)
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej na opekanie húb na ozdobu (voliteľné)
  • čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu

Postup prípravy

Príprava základu (pre maximálnu chuť):

  1. Šampiňóny očistíme. Pár najkrajších si odložíme bokom na ozdobu, zvyšok nakrájame na hrubšie plátky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
  2. Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejeme 2 PL masla. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita (asi 5-7 minút).
  3. Zvýšime plameň na silnejší, do hrnca pridáme nakrájané šampiňóny a zľahka ich osolíme.
  4. Dôležitý krok: Huby opekáme za občasného miešania, kým sa z nich neodparí všetka voda a nezačnú na okrajoch chytať zlatohnedú farbu. Tento krok je kľúčový pre hlbokú hubovú chuť! Trvá to asi 10 minút.
  5. K opečeným hubám pridáme nasekaný cesnak a lístočky z tymianu. Restujeme už len asi minútu, kým sa nerozvonia.

Varenie a dokončenie polievky:

  1. Hubový základ zaprášime lyžicou hladkej múky a ešte asi minútu miešame, čím vytvoríme zápražku.
  2. Všetko zalejeme horúcim vývarom, dôkladne metličkou premiešame, aby sa rozpustila zápražka, a privedieme k varu.
  3. Stíšime plameň, prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút.
  4. Po 20 minútach polievku odstavíme z ohňa, vyberieme vetvičky tymianu (ak sme ich dali vcelku) a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladký krém.
  5. Hrniec vrátime na mierny oheň, do polievky vlejeme smotanu na šľahanie a prehrejeme (už nevaríme). Ochutnáme a finálne dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  6. Kým sa polievka varí, na malej panvici na zvyšnej lyžici masla opečieme dozlatista šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom.
  7. Polievku podávame horúcu, ozdobenú opečenými plátkami húb a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto šampiňónov alebo spolu s nimi je v polievke fantastická aj zmes lesných húb, napríklad dubáky alebo kuriatka. Chuť je potom ešte intenzívnejšia.
  2. Pre slávnostnejšiu verziu niekedy po orestovaní húb a cesnaku všetko podlejem asi 100 ml suchého bieleho vína. Nechám ho úplne odpariť a až potom pridávam múku a vývar.
  3. Ak sa chcem vyhnúť múke, polievku zahustím tak, že do nej na začiatku varenia pridám jeden menší, na kocky nakrájaný zemiak. Ten sa uvarí a pri mixovaní polievku krásne zahustí.
  4. Okrem opečených húb je na vrchu polievky výborné aj stratené vajce alebo chrumkavé krutóny, ktoré si opečiem na masle s cesnakom.

Verím, že s týmto vylepšeným receptom sa vám podarí tá najlepšia krémová hubová polievka, akú ste kedy ochutnali. Je to naozaj sýta a poctivá dobrota, ktorá pohladí na duši. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Food Wishes, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty