Ak máte radi poctivé, husté a krémové polievky, tak tento RECEPT si musíte okamžite uložiť! Je to hotová voňavá BOMBA, ktorá vás prekvapí svojou neuveriteľne bohatou a plnou chuťou. Zabudnite na riedke hubové polievky, táto je vďaka správnemu postupu a množstvu šampiňónov naozaj sýta a krémová. Vôňa masla, restovaných húb a tymianu zaručene priláka k stolu celú rodinu. Je to ideálna polievka na chladnejšie dni, ktorá zahreje a pohladí na duši.
Kúzlo tej najlepšej chuti sa skrýva v tom, že huby poriadne opečieme, aby chytili farbu a karamelovú chuť, namiesto toho, aby sme ich len dusili. Ukážeme si, ako na to, aby bola vaša polievka ako z luxusnej reštaurácie. Potom už len všetko zalejete vývarom, krátko povaríte a rozmixujete na hodvábny krém.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 4 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 700 g čerstvých šampiňónov (bielych alebo hnedých)
- 1 veľká cibuľa
- 3-4 strúčiky cesnaku
- 3 PL masla
- 1 PL hladkej múky
- 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie (33%)
- 2 vetvičky čerstvého tymianu
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- olivový olej na opekanie húb na ozdobu (voliteľné)
- čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobu
Postup prípravy
Príprava základu (pre maximálnu chuť):
- Šampiňóny očistíme. Pár najkrajších si odložíme bokom na ozdobu, zvyšok nakrájame na hrubšie plátky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno.
- Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejeme 2 PL masla. Pridáme nasekanú cibuľu a restujeme ju dosklovita (asi 5-7 minút).
- Zvýšime plameň na silnejší, do hrnca pridáme nakrájané šampiňóny a zľahka ich osolíme.
- Dôležitý krok: Huby opekáme za občasného miešania, kým sa z nich neodparí všetka voda a nezačnú na okrajoch chytať zlatohnedú farbu. Tento krok je kľúčový pre hlbokú hubovú chuť! Trvá to asi 10 minút.
- K opečeným hubám pridáme nasekaný cesnak a lístočky z tymianu. Restujeme už len asi minútu, kým sa nerozvonia.
Varenie a dokončenie polievky:
- Hubový základ zaprášime lyžicou hladkej múky a ešte asi minútu miešame, čím vytvoríme zápražku.
- Všetko zalejeme horúcim vývarom, dôkladne metličkou premiešame, aby sa rozpustila zápražka, a privedieme k varu.
- Stíšime plameň, prikryjeme pokrievkou a varíme 20 minút.
- Po 20 minútach polievku odstavíme z ohňa, vyberieme vetvičky tymianu (ak sme ich dali vcelku) a ponorným mixérom ju rozmixujeme na hladký krém.
- Hrniec vrátime na mierny oheň, do polievky vlejeme smotanu na šľahanie a prehrejeme (už nevaríme). Ochutnáme a finálne dochutíme soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Kým sa polievka varí, na malej panvici na zvyšnej lyžici masla opečieme dozlatista šampiňóny, ktoré sme si odložili bokom.
- Polievku podávame horúcu, ozdobenú opečenými plátkami húb a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Namiesto šampiňónov alebo spolu s nimi je v polievke fantastická aj zmes lesných húb, napríklad dubáky alebo kuriatka. Chuť je potom ešte intenzívnejšia.
- Pre slávnostnejšiu verziu niekedy po orestovaní húb a cesnaku všetko podlejem asi 100 ml suchého bieleho vína. Nechám ho úplne odpariť a až potom pridávam múku a vývar.
- Ak sa chcem vyhnúť múke, polievku zahustím tak, že do nej na začiatku varenia pridám jeden menší, na kocky nakrájaný zemiak. Ten sa uvarí a pri mixovaní polievku krásne zahustí.
- Okrem opečených húb je na vrchu polievky výborné aj stratené vajce alebo chrumkavé krutóny, ktoré si opečiem na masle s cesnakom.
Verím, že s týmto vylepšeným receptom sa vám podarí tá najlepšia krémová hubová polievka, akú ste kedy ochutnali. Je to naozaj sýta a poctivá dobrota, ktorá pohladí na duši. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Food Wishes, no mierne sme ho upravili.