Zavrite oči a predstavte si tú najkrajšiu vôňu, ktorá sa šíri z babičkinej kuchyne. Vôňu maslového cesta, sladkých jabĺk a škorice. Presne taký je tento fantastický jablkový koláč – poctivý, voňavý a plný lásky. Spája v sebe tri dokonalé vrstvy: úžasne krehké cesto, ktoré sa rozplýva na jazyku, šťavnatú jablkovú plnku zjemnenú maslom a na vrchu sladkú, ľahučkú snehovú perinku, ktorá pri každom súste slastne praská. Je to nadčasová klasika, ktorá nikdy nesklame a zaručene prinesie pocit domova a pohody do každej domácnosti.
Hoci sa môže zdať, že koláč s tromi vrstvami je zložitý, tento recept vás presvedčí o opaku. Postup je priamočiary a zvládnete ho, aj keď nie ste rodený cukrár. Kľúčom je pripraviť si jednotlivé časti – cesto, plnku a sneh – a potom ich už len s láskou poskladať a upiecť dozlatista. Výsledkom je nielen neuveriteľne chutný, ale aj krásny koláč, ktorým ohúrite rodinu pri nedeľnom obede alebo akúkoľvek návštevu.
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas pečenia: 35-40 minút
- Počet porcií: 1 koláč (okrúhla forma s priemerom cca 24 cm)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na krehké cesto:
- 340 g hladkej múky
- 8 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1/2 balíčka)
- 50 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 2 ks vajec
- 80 ml rastlinného oleja
- maslo a múka na vymastenie a vysypanie formy
Jablková plnka:
- 2 ks stredne veľkých jabĺk (šťavnatejšej odrody)
- 2 PL kryštálového cukru
- 1 ČL mletej škorice
- 1 PL masla (cca 15 g)
- 4 PL marhuľového džemu
Na snehovú polevu:
- 1 ks vaječného bielka
- 125 g práškového cukru
Postup prípravy
Príprava jablkovej plnky
- Najprv si pripravíme plnku, aby stihla vychladnúť. Jablká umyjeme, ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubom strúhadle.
- Na panvici roztopíme maslo. Pridáme nastrúhané jablká, kryštálový cukor a škoricu. Za stáleho miešania restujeme 3-4 minúty, kým jablká nezmäknú, nepustia šťavu a tá sa čiastočne neodparí.
- Hotovú jablkovú zmes odstavíme z tepla a necháme ju úplne vychladnúť.
Príprava krehkého cesta a skladanie koláča
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Okrúhlu koláčovú formu (s priemerom cca 24 cm) dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou.
- Vo veľkej mise vyšľaháme metličkou celé vajcia s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Prišľaháme olej.
- V druhej nádobe zmiešame preosiatu hladkú múku s kypriacim práškom. Sypkú zmes pridáme k tekutej a vypracujeme pevné, kompaktné cesto (najprv vareškou, potom rukami). Dôležité: Cesto bude vďaka pomeru surovín dosť tuhé a mierne drobivé.
- Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát o niečo väčší ako je dno formy. Opatrne ho prenesieme do formy a utlačíme ho na dne aj po okrajoch.
- Spodný plát cesta potrieme marhuľovým džemom a rovnomerne naň rozložíme vychladnutú jablkovú plnku.
- Z druhej polovice cesta vyvaľkáme druhý plát, ktorým prikryjeme jablkovú vrstvu. Okraje cesta dobre popritláčame k sebe, aby sa spojili. Vrch koláča poprepichujeme na viacerých miestach vidličkou.
Pečenie a finálne dokončenie
- Pripravený koláč vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 minút. Cesto by malo začať chytať zlatistú farbu.
- Kým sa koláč pečie, pripravíme si polevu. V čistej a suchej mise vyšľaháme vaječný bielok s práškovým cukrom na tuhý a lesklý sneh.
- Po 20-25 minútach pečenia koláč opatrne vyberieme z rúry. Na horúci povrch rovnomerne natrieme pripravený sneh.
- Koláč vrátime do rúry a pečieme ďalších 10-15 minút, kým snehová poleva nie je na dotyk pevná a špičky snehu nie sú jemne zlatisté.
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme, ideálne niekoľko hodín. Až potom ho krájame, aby sa nerozpadol.
Videorecept
Tipy
- Cesto je naozaj dosť tuhé. Ak sa mi ho nechce vaľkať, polovicu cesta jednoducho vtlačím rukami na dno formy a druhú polovicu dám na chvíľu do mrazničky a potom ju na plnku nahrubo nastrúham. Vznikne tak krásna mriežkovaná štruktúra.
- Do jablkovej plnky rada pridávam aj hrsť nasekaných vlašských orechov alebo hrozienok, ktoré vopred namočím do rumu. Dodá to koláču ďalší chuťový rozmer.
- Aby bola snehová poleva ešte pevnejšia a lesklejšia, zvyknem do nej pri šľahaní pridať pár kvapiek čerstvej citrónovej šťavy.
- Koláč je sám o sebe skvelý, no pre slávnostnejšiu príležitosť ho rada podávam s kopčekom poctivej šľahačky alebo s guličkou vanilkovej zmrzliny.
Tento koláč je stelesnením domácej pohody. Jeho príprava naplní váš domov nádhernou vôňou a výsledok poteší každého, kto ho ochutná. Prajeme vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od Ricette dolce facili, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.