Search

Najlepšie jogurtové lievance s jablkami: RECEPT na extra nadýchané raňajky.

jogurtové lievance s jablkami
Jogurtové lievance s jablkami, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte recept na dokonalý štart do dňa alebo na sladkú bodku, ktorá pohladí dušu? Práve ste ho našli! Tieto jogurtové lievance sú ako tie najjemnejšie obláčiky, plné šťavnatých kúskov jabĺk a s omamnou vôňou škorice. Tajomstvo ich fantastickej textúry sa skrýva v bielom jogurte, ktorý cesto prevzdušní a dodá mu neuveriteľnú vláčnosť. Sú ideálnou voľbou na lenivé víkendové raňajky, no vďaka svojej rýchlej príprave si ich môžete dopriať kedykoľvek dostanete chuť na niečo naozaj výnimočné. Tento recept si zamiluje celá rodina!

Príprava týchto lievancov je skutočne hračka a zvládne ju aj úplný začiatočník v kuchyni. Stačí zmiešať zopár základných surovín, pridať nahrubo nastrúhané jablko pre šťavnatosť a môžete začať smažiť. O chvíľu sa bude vašou kuchyňou šíriť vôňa, ktorej sa nedá odolať. Pripravte si panvicu a poďte s nami vykúzliť dezert, ktorý sa stane okamžitým hitom.

  • Čas prípravy: cca 10 minút
  • Čas smaženia: cca 15-20 minút
  • Počet porcií: cca 12-15 lievancov (2-3 porcie)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 200 g hladkej múky (preosiatej)
  • 150 g bieleho jogurtu (hustejšieho, napr. gréckeho typu)
  • 1 väčšie jablko (šťavnaté, sladšej odrody)
  • 1 vajce (veľkosť M)
  • 8 g kypriaceho prášku do pečiva (približne 1/2 balíčka)
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru (alebo pár kvapiek extraktu)
  • 2 PL rastlinného oleja (napr. slnečnicového)
  • 1 ČL mletej škorice (alebo podľa chuti)
  • olej alebo maslo na smaženie
  • práškový cukor na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava nadýchaného cesta

  1. Vo väčšej mise vyšľaháme metličkou vajce s kryštálovým a vanilkovým cukrom do svetlej peny.
  2. K vaječnej zmesi pridáme biely jogurt a 2 polievkové lyžice oleja. Všetko zľahka premiešame, aby sa suroviny spojili.
  3. Do druhej misy si preosejeme hladkú múku spolu s kypriacim práškom a premiešame.
  4. Sypkú zmes postupne pridávame k tekutej zmesi a jemne miešame (metličkou alebo stierkou), kým nevznikne hladké, ale o niečo tuhšie a nadýchané cesto. Dôležité: Cesto neprešľaháme, aby zostalo vzdušné.
  5. Jablko ošúpeme, zbavíme jadrovníka a nastrúhame na hrubom strúhadle. Spolu s mletou škoricou ho pridáme do cesta a už len zľahka premiešame stierkou, aby sa rovnomerne rozložilo.

Smaženie a dokončenie

  1. Na nepriľnavej panvici rozohrejeme na strednom plameni trochu oleja alebo masla.
  2. Pomocou polievkovej lyžice kladieme na panvicu kôpky cesta a formujeme menšie lievance. Nechávame medzi nimi dostatočné rozostupy.
  3. Smažíme približne 2-3 minúty z jednej strany, alebo kým sa na povrchu nezačnú tvoriť bublinky a okraje nie sú zlatisté. Potom lievance opatrne obrátime a smažíme dozlatista aj z druhej strany.
  4. Postup opakujeme, kým neminieme všetko cesto. Hotové lievance môžeme ukladať na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby sme odsala prebytočný tuk.
  5. Podávame ich ešte teplé, posypané práškovým cukrom, alebo s obľúbeným topingom.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem lievancom dodať extra vláčnosť a zaujímavý kontrast, niekedy použijem kyslejšiu odrodu jablka, napríklad Granny Smith, a do cesta pridám o lyžicu cukru navyše.
  2. Namiesto oleja rada smažím lievance na kúsku masla. Získajú tak ešte lahodnejšiu chuť, orieškovú arómu a krásne chrumkavý okraj.
  3. Pre obmenu ich servírujem nielen s práškovým cukrom, ale aj s kopčekom kyslej smotany, javorovým sirupom alebo domácou karamelovou omáčkou.
  4. Pokiaľ cesto hneď celé nespotrebujem, môžem ho dať do uzavretej nádoby do chladničky. Lievance si tak urobím čerstvé aj na druhý deň ráno, cesto vydrží do 24 hodín.

Tieto voňavé a mäkké lievance sú dôkazom, že aj z pár bežných surovín sa dá vykúzliť dokonalá maškrta. Prajeme vám sladké raňajky a dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od Dolci Veloci 89, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty