Hľadáte recept na nátierku, ktorá je nielen zdravá a plná farby, ale aj neskutočne chutná? Vyskúšajte túto fantastickú cviklovú nátierku s cesnakom! Je to tá najlepšia dobrota, ktorá zaručene rozžiari každý, aj ten najobyčajnejší chlebík. Jemná zemitá sladkosť cvikly sa v nej dokonale spája s vôňou orestovanej cibuľky a jemnou ostrosťou cesnaku. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, obzvlášť ak použijete už predvarenú cviklu. Je ideálna na raňajky, desiatu alebo ako ľahká večera.
Celá príprava je naozaj nenáročná. Základom je len správne orestovať cibuľku s cesnakom, aby nezhorkli, a potom už len všetko spolu zmiešať v jednej miske. Je to skvelý spôsob, ako využiť cviklu a pripraviť si niečo chutné a plné vitamínov za pár minút. Poďme sa spolu pozrieť, aké je to jednoduché.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút (ak používate predvarenú cviklu)
- Čas odležania: minimálne 30 minút
- Počet porcií: cca 4 porcie (1 väčšia miska)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 400 g varenej alebo pečenej červenej repy (cvikly)
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 PL rastlinného oleja
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL balzamikového octu alebo citrónovej šťavy
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobenie
- chlieb alebo pečivo na podávanie
Postup prípravy
Postup krok za krokom:
- Ak používate surovú cviklu, najprv ju uvarte v šupke domäkka (cca 45-60 minút) alebo ešte lepšie, zabaľte ju do alobalu a upečte pri 200°C asi hodinu. Po vychladnutí ju ošúpeme.
- Uvarenú a vychladnutú cviklu nastrúhame na jemnom strúhadle do misky.
- Cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici na strednom ohni rozohrejeme olej a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita (asi 3-5 minút).
- K cibuľke pridáme paradajkový pretlak a restujeme ho spolu asi minútu, aby zosilnela jeho chuť.
- Dôležitý krok: Plameň stiahneme na minimum, pridáme prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a restujeme už len asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Pozor, nesmie zhnednúť, inak by zhorkol!
- Celú zmes z panvice odstavíme, necháme ju mierne vychladnúť a potom ju pridáme k nastrúhanej cvikle.
- Všetko dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a lyžičkou balzamikového octu alebo citrónovej šťavy na vyváženie chutí.
- Dôkladne premiešame a hotovú nátierku dáme aspoň na 30 minút odležať v chladničke.
- Podávame na krajcoch chleba (ideálne nasucho opečených na panvici), ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem mať nátierku krémovejšiu, niekedy do nej pridám aj lyžicu kyslej smotany, bieleho jogurtu alebo majonézy. Je to skvelá obmena.
- Pre zaujímavejšiu textúru niekedy časť cvikly nenastrúham, ale nakrájam na úplne maličké kocky. V nátierke to potom príjemne chrumká.
- Okrem petržlenovej vňate sa do tejto nátierky úžasne hodí aj čerstvý kôpor alebo nasekané vlašské orechy.
- Nátierka chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute poriadne prepoja. V chladničke v uzavretej nádobe vydrží aj 3-4 dni.
Verím, že si túto jednoduchú a zdravú nátierku obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a pripraviť niečo chutné, čo poteší nielen oči, ale aj chuťové poháriky. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, no mierne sme ho upravili.