Search

Fantastická cviklová nátierka s cesnakom: Táto dobrota rozžiari každý chlebík

cviklová nátierka
cviklová nátierka

Obsah receptu

Hľadáte recept na nátierku, ktorá je nielen zdravá a plná farby, ale aj neskutočne chutná? Vyskúšajte túto fantastickú cviklovú nátierku s cesnakom! Je to tá najlepšia dobrota, ktorá zaručene rozžiari každý, aj ten najobyčajnejší chlebík. Jemná zemitá sladkosť cvikly sa v nej dokonale spája s vôňou orestovanej cibuľky a jemnou ostrosťou cesnaku. Jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, obzvlášť ak použijete už predvarenú cviklu. Je ideálna na raňajky, desiatu alebo ako ľahká večera.

Celá príprava je naozaj nenáročná. Základom je len správne orestovať cibuľku s cesnakom, aby nezhorkli, a potom už len všetko spolu zmiešať v jednej miske. Je to skvelý spôsob, ako využiť cviklu a pripraviť si niečo chutné a plné vitamínov za pár minút. Poďme sa spolu pozrieť, aké je to jednoduché.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút (ak používate predvarenú cviklu)
  • Čas odležania: minimálne 30 minút
  • Počet porcií: cca 4 porcie (1 väčšia miska)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 400 g varenej alebo pečenej červenej repy (cvikly)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 3 PL rastlinného oleja
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL balzamikového octu alebo citrónovej šťavy
  • soľ a čerstvo mleté čierne korenie
  • čerstvá petržlenová vňať alebo pažítka na ozdobenie
  • chlieb alebo pečivo na podávanie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Ak používate surovú cviklu, najprv ju uvarte v šupke domäkka (cca 45-60 minút) alebo ešte lepšie, zabaľte ju do alobalu a upečte pri 200°C asi hodinu. Po vychladnutí ju ošúpeme.
  2. Uvarenú a vychladnutú cviklu nastrúhame na jemnom strúhadle do misky.
  3. Cibuľu nakrájame nadrobno. Na panvici na strednom ohni rozohrejeme olej a cibuľku na ňom orestujeme dosklovita (asi 3-5 minút).
  4. K cibuľke pridáme paradajkový pretlak a restujeme ho spolu asi minútu, aby zosilnela jeho chuť.
  5. Dôležitý krok: Plameň stiahneme na minimum, pridáme prelisovaný alebo najemno nasekaný cesnak a restujeme už len asi 30 sekúnd, kým sa nerozvonia. Pozor, nesmie zhnednúť, inak by zhorkol!
  6. Celú zmes z panvice odstavíme, necháme ju mierne vychladnúť a potom ju pridáme k nastrúhanej cvikle.
  7. Všetko dochutíme soľou, čerstvo mletým čiernym korením a lyžičkou balzamikového octu alebo citrónovej šťavy na vyváženie chutí.
  8. Dôkladne premiešame a hotovú nátierku dáme aspoň na 30 minút odležať v chladničke.
  9. Podávame na krajcoch chleba (ideálne nasucho opečených na panvici), ozdobenú nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Ak chcem mať nátierku krémovejšiu, niekedy do nej pridám aj lyžicu kyslej smotany, bieleho jogurtu alebo majonézy. Je to skvelá obmena.
  2. Pre zaujímavejšiu textúru niekedy časť cvikly nenastrúham, ale nakrájam na úplne maličké kocky. V nátierke to potom príjemne chrumká.
  3. Okrem petržlenovej vňate sa do tejto nátierky úžasne hodí aj čerstvý kôpor alebo nasekané vlašské orechy.
  4. Nátierka chutí najlepšie na druhý deň, keď sa všetky chute poriadne prepoja. V chladničke v uzavretej nádobe vydrží aj 3-4 dni.

Verím, že si túto jednoduchú a zdravú nátierku obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si spestriť jedálniček a pripraviť niečo chutné, čo poteší nielen oči, ale aj chuťové poháriky. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Panna Lesia, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty