Viete, čo je lepšie ako kysnutý koláč? Predsa dvojvrstvový kysnutý koláč! Tento jednoduchý recept na voňavý koláč plnený marhuľovým džemom a posypaný kokosom vás zavedie späť do detstva, kedy ste sa nevedeli dočkať, kým babička vytiahne z rúry túto dobrotu.
S naším receptom zvládnete upiecť tento nadýchaný koláčik aj vy. Stačí sa držať jednoduchého postupu a o chvíľu sa môžete tešiť z lahodnej maškrty, ktorá poteší celú rodinu. Pripravte si ingrediencie a poďme na to!
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica suchého droždia
- 2 lyžice cukru
- 8 g vanilkového cukru
- 200 ml teplého mlieka
- 50 ml oleja
- 1 vaječný bielok
- 340 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 3 lyžice marhuľového džemu
- 2 lyžice kokosu
- 1 žĺtok + 1 lyžička mlieka (na potretie)
Postup prípravy:
- Do misky dajte suché droždie, vanilkový cukor a teplé mlieko. Premiešajte a nechajte chvíľu odstáť, aby sa droždie aktivovalo.
- Pridajte olej a vaječný bielok, premiešajte.
- Postupne pridávajte hladkú múku a soľ, a vymiešajte cesto. Cesto prikryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste 40 minút.
- Cesto rozdeľte na dve rovnaké polovice. Prvú polovicu cesta rozprestrite do vymastenej a papierom vystlanej formy.
- Na rozprestreté cesto naneste marhuľový džem a posypte ho kokosom.
- Druhú polovicu cesta rozvaľkajte na veľkosť formy a položte na vrch prvej vrstvy.
- Potrite žĺtkom zmiešaným s mliekom a jemne narežte povrch nožom, aby cesto malo dekoratívny vzor.
- Nechajte ešte 10 minút odpočívať.
- Predhrejte rúru na 180°C a pečte cca 20 minút, kým koláč nezíska zlatistú farbu.
- Po upečení posypte práškovým cukrom a môžete podávať.
Dúfam, že si koláčik užijete! Dobrú chuť!
Tipy:
- Ak nemáte radi marhule, môžete použiť iný džem, napríklad slivkový alebo ríbezľový.
- Kokos môžete nahradiť aj nasekanými orechami alebo mandľami.
- Pre ešte bohatšiu chuť môžete do cesta pridať aj trochu citrónovej kôry.
- Koláč môžete podávať posypaný práškovým cukrom alebo poliaty čokoládovou polevou.
- Ak vám zostane koláč, môžete ho skladovať v chladničke zabalený v potravinovej fólii.
Video recept:
Veríme, že vám tento recept na dvojvrstvový kysnutý koláč s marhuľami a kokosom priniesol radosť a že si na ňom pochutnáte. Nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory na sociálnych sieťach! Prajeme vám príjemné pečenie a dobrú chuť!
Súvisiace články:
Lacný a jednoduchý recept na chutný ovocný koláč! Mäkký kysnutý koláč s ovocím a drobenkou
Tradičný kysnutý orechový závin od babičky: Tento recept má pravdepodobne viac ako 100 rokov
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Ricette dolce facili