Publikované: 15. októbra 2025, 04:00
Hľadáte recept na rýchlu sladkú maškrtu, ktorá je jednoduchá, voňavá a deti ju budú milovať? Tieto tvarohové rožky sú presne také. Cesto je vďaka tvarohu a maslu neskutočne jemné a vláčne, nepotrebujete doň žiadne droždie a je hotové za pár minút.
Najlepšie na nich je, že sú hravé a ich príprava je zábava. Sú ideálne na víkendové raňajky, desiatu do školy alebo len tak, keď dostanete chuť na niečo malé a sladké. Sú tak dobré, že sa po nich len zapráši.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ 60 min chladenie)
- Čas pečenia: 25 min
- Počet porcií: cca 32 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 65 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie
Potrebujeme
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 300 g jemného tvarohu (v kocke, odkvapkaný)
- 100 g masla (zmäknutého)
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
Na dokončenie:
- 4 PL kryštálového cukru
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- V miske zmiešajte zmäknuté maslo, tvaroh a vanilkový cukor. Vareškou alebo stierkou všetko dobre prepojte.
- Pridajte preosiatu múku s kypriacim práškom a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Toto je najdôležitejší krok: Cesto je mäkké. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na 60 minút do chladničky. Dokonale stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
- Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si dva plechy a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Vychladnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Na jemne pomúčenej doske postupne vyvaľkajte z každej časti kruh hrubý asi 0,4 cm.
- Každý kruh posypte polovicou kryštálového cukru (2 PL) a radielkom alebo nožom ho rozkrájajte na 16 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
- Každý trojuholník rolujte od širšej strany smerom k špičke, čím vytvoríte malý rožtek.
- Rožky ukladajte na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre 20–25 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chladenie je základ úspechu: Naozaj tento krok nevynechajte. Vychladnuté cesto stuhne a nebude sa lepiť na valček ani na pracovnú dosku. Budete s ním pracovať oveľa ľahšie.
- Správny tvaroh: Pre najlepšiu textúru cesta použite suchší, jemný tvaroh balený v kocke (v alobale). Krémový tvaroh z vaničky obsahuje príliš veľa vody a cesto by bolo príliš riedke a lepivé.
Jednoduché variácie
- Škoricové rožky: Cukor na posypanie cesta zmiešajte s lyžičkou mletej škorice. Rožky budú mať fantastickú vianočnú vôňu.
- S plnkou: Do stredu každého trojuholníka (na širšiu časť) môžete pred zrolovaním dať malé množstvo hustého lekváru alebo kúsok čokolády.
Upečené a vychladnuté rožky pred podávaním bohato posypte práškovým cukrom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Yasemin Gotovit, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
