Cuketové placky s omáčkou tzatziki sú skvelou voľbou na letné obedy či večere. Sú ľahké, chutné a navyše aj zdravé.
Hľadáte inšpiráciu na rýchle a chutné jedlo? Vyskúšajte cuketové placky s osviežujúcou omáčkou tzatziki! Tento recept je jednoduchý, zvládne ho každý a navyše si na ňom pochutná celá rodina. Cuketa je v lete dostupná takmer všade a v kombinácii s jogurtovou omáčkou a bylinkami chutí naozaj výborne.
Ingrediencie:
Na placky:
- Cuketa alebo tekvica: 1 kg
- Cibuľa: cca 50 g
- Čerstvý kôpor: 2 PL
- Lístky mäty: 3 PL
- Syr feta: 200 g
- Hladká múka: 1 šálka (cca 150 g)
- Vajcia: 2 ks
- Olej: 2 PL (na smaženie)
- Soľ: 1 lyžička
Na tzatziki omáčku:
- Uhorka: 150 g
- Grécky jogurt: 350 g
- Cesnak: 2 strúčiky
- Kôpor: 2 PL
- Olivový olej: 2 PL
- Vínny ocot: 1 PL (alebo citrónová šťava)
- Soľ: 1/2 lyžičky
Postup prípravy:
1. Príprava cukety
- Nastrúhanie: Cuketu nastrúhajte na jemnom strúhadle a v miske ju posypte soľou.
- Odstátie: Nechajte ju 15 minút odležať, aby pustila prebytočnú vodu.
- Vyžmýkanie: Tekutinu dôkladne vytlačte.
2. Vytvorenie cesta
- K vyžmýkanej cukete pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu, kôpor a mätu.
- Rozdrobte syr feta a vmiešajte ho spolu s 2 vajciami.
- Prisypte múku a premiešajte, aby vzniklo cesto na placky.
3. Smaženie placiek
- Na nepriľnavej panvici rozohrejte 2 PL oleja na strednom ohni.
- Lyžicou naberajte cesto a tvorte menšie placky.
- Smažte 3–4 minúty z každej strany do zlatohneda.
- Hotové placky udržujte v teple (napr. v rúre na nízkej teplote).
4. Príprava tzatziki
- Uhorku najemno nasekajte alebo nastrúhajte, cesnak a kôpor nakrájajte.
- V mise zmiešajte grécky jogurt, uhorku, cesnak a kôpor.
- Pridajte olivový olej, ocot (alebo inú kyslosť) a soľ podľa chuti.
- Všetko dôkladne premiešajte.
Servírovanie
Cuketové placky podávajte horúce so smotanovo-uhorkovou omáčkou tzatziki. Na dochutenie môžete na vrch pridať extra kôpor či pár kvapiek olivového oleja.
Tipy:
- Náhrady cukety: Cuketu môžete zameniť za letnú tekvicu alebo patizón.
- Pridanie zeleniny: Do cesta môžete pridať nastrúhaný zemiak, sladký zemiak či mrkvu.
- Bylinky a cibuľa: Podľa chuti môžete vymeniť mätu za bazalku alebo petržlen, žltú cibuľu za jarnú.
- Ocot: Vínny ocot nahradíte citrónovou šťavou, ryžovým či balzamikovým octom podľa preferencie.
Video recept:
Cuketové placky s omáčkou tzatziki sú skvelým spôsobom, ako využiť sezónnu zeleninu. Pripravte si ich a vychutnajte si chuť leta!
Vyskúšajte aj:
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Always Yummy!