Search

Čo upiecť na víkend? Tento voňavý medový koláč s hrozienkami je tá najlepšia voľba

hrozienkový koláč
hrozienkový koláč

Obsah receptu

Lámete si hlavu, čo dobré upiecť na víkend ku káve? Vyskúšajte tento fantastický hrozienkový koláč, ktorý je tou najlepšou voľbou! Je to neskutočne vláčny a šťavnatý koláč, ktorý pripomína tradičný anglický “fruitcake”. Je plný sladkých hrozienok, voňavého medu, orechov a zmesi korenín, ktorá prevonia celý váš domov. Tento RECEPT je veľmi jednoduchý, pretože sa všetko len zmieša v jednom hrnci a dá piecť. Výsledkom je hutný, no zároveň úžasne vlhký koláč, ktorý sa priam rozplýva na jazyku.

Celé kúzlo tohto koláča spočíva v tom, že hrozienka sa najprv krátko povaria s maslom a medom, vďaka čomu nasiaknu všetku tú dobrotu a ostanú krásne šťavnaté. Je to naozaj nenáročný recept, ktorý zvládne každý a výsledok je vždy dokonalý. Koláč je navyše výborný aj na druhý či tretí deň, keď sa všetky chute ešte lepšie prepoja.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 15 minút
  • Čas varenia a chladnutia: cca 20-30 minút
  • Čas pečenia: 50 minút
  • Počet porcií: 1 menší koláč (forma 20×20 cm alebo Ø 22 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 560 g hrozienok (mix svetlých a tmavých)
  • 225 g masla
  • 100 g hnedého cukru
  • 45 g medu
  • 300 ml vody
  • 230 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 100 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL soli
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • ¼ ČL mletej škorice
  • ¼ ČL mletého muškátového orieška
  • kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Príprava ovocného základu:

  1. Do väčšieho hrnca dáme hrozienka, na kocky nakrájané maslo, hnedý cukor, med a vodu.
  2. Zmes privedieme k varu a na miernom ohni za občasného miešania varíme 3-5 minút.
  3. Hrniec odstavíme z ohňa a zmes necháme úplne vychladnúť (trvá to asi 20-30 minút). Je dôležité, aby nebola horúca, keď budeme pridávať vajcia.

Dokončenie a pečenie:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší, hlbší plech (s rozmermi cca 20×20 cm) alebo okrúhlu formu (s priemerom 22 cm) vystelieme papierom na pečenie.
  2. V samostatnej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ a všetky koreniny (zázvor, škoricu, muškátový oriešok).
  3. Do vychladnutej hrozienkovej zmesi v hrnci metličkou zašľaháme vajcia, jedno po druhom. Pridáme vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
  4. Do zmesi postupne vmiešame pripravenú sypkú zmes a nakoniec pridáme nasekané orechy. Vznikne hustejšie cesto.
  5. Cesto vylejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme stierkou.
  6. Pečieme vo vyhriatej rúre približne 50 minút. Či je koláč hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu by mala vyjsť čistá alebo len s pár vlhkými omrvinkami.
  7. Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto hrozienok môžem použiť aj iné sušené ovocie, napríklad nasekané marhule, figy alebo datle. Dôležité je zachovať celkovú hmotnosť ovocia.
  2. Pre extra slávnostnú verziu niekedy nahradím časť vody (asi 50 ml) tmavým rumom alebo brandy. Dodá to koláču úžasnú vôňu a chuť.
  3. Tento koláč je veľmi hutný a sýty, preto ho krájam na menšie kúsky. V chladničke, dobre zabalený, vydrží vláčny aj týždeň.
  4. Namiesto posypania cukrom niekedy na vrch koláča pripravím jednoduchú citrónovú polevu (práškový cukor vymiešaný s citrónovou šťavou). Skvele to vyváži sladkosť koláča.

Verím, že tento voňavý a šťavnatý koláč sa stane vaším obľúbeným víkendovým pečením. Je to naozaj jednoduchá a vďačná dobrota, ktorá chutí každému. Prajem vám dobrú chuť!

Recept je inšpirovaný verziou od CooksterMom, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty