Lámete si hlavu, čo dobré upiecť na víkend ku káve? Vyskúšajte tento fantastický hrozienkový koláč, ktorý je tou najlepšou voľbou! Je to neskutočne vláčny a šťavnatý koláč, ktorý pripomína tradičný anglický “fruitcake”. Je plný sladkých hrozienok, voňavého medu, orechov a zmesi korenín, ktorá prevonia celý váš domov. Tento RECEPT je veľmi jednoduchý, pretože sa všetko len zmieša v jednom hrnci a dá piecť. Výsledkom je hutný, no zároveň úžasne vlhký koláč, ktorý sa priam rozplýva na jazyku.
Celé kúzlo tohto koláča spočíva v tom, že hrozienka sa najprv krátko povaria s maslom a medom, vďaka čomu nasiaknu všetku tú dobrotu a ostanú krásne šťavnaté. Je to naozaj nenáročný recept, ktorý zvládne každý a výsledok je vždy dokonalý. Koláč je navyše výborný aj na druhý či tretí deň, keď sa všetky chute ešte lepšie prepoja.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 15 minút
- Čas varenia a chladnutia: cca 20-30 minút
- Čas pečenia: 50 minút
- Počet porcií: 1 menší koláč (forma 20×20 cm alebo Ø 22 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 560 g hrozienok (mix svetlých a tmavých)
- 225 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 45 g medu
- 300 ml vody
- 230 g polohrubej múky
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- 3 vajcia
- 100 g nasekaných vlašských alebo pekanových orechov
- 1 ČL vanilkového extraktu
- ½ ČL soli
- ½ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletého muškátového orieška
- kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
Príprava ovocného základu:
- Do väčšieho hrnca dáme hrozienka, na kocky nakrájané maslo, hnedý cukor, med a vodu.
- Zmes privedieme k varu a na miernom ohni za občasného miešania varíme 3-5 minút.
- Hrniec odstavíme z ohňa a zmes necháme úplne vychladnúť (trvá to asi 20-30 minút). Je dôležité, aby nebola horúca, keď budeme pridávať vajcia.
Dokončenie a pečenie:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Menší, hlbší plech (s rozmermi cca 20×20 cm) alebo okrúhlu formu (s priemerom 22 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- V samostatnej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku, kypriaci prášok do pečiva, soľ a všetky koreniny (zázvor, škoricu, muškátový oriešok).
- Do vychladnutej hrozienkovej zmesi v hrnci metličkou zašľaháme vajcia, jedno po druhom. Pridáme vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
- Do zmesi postupne vmiešame pripravenú sypkú zmes a nakoniec pridáme nasekané orechy. Vznikne hustejšie cesto.
- Cesto vylejeme do pripravenej formy a povrch uhladíme stierkou.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 50 minút. Či je koláč hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu by mala vyjsť čistá alebo len s pár vlhkými omrvinkami.
- Upečený koláč necháme úplne vychladnúť vo forme. Pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.
Videorecept
Tipy
- Namiesto hrozienok môžem použiť aj iné sušené ovocie, napríklad nasekané marhule, figy alebo datle. Dôležité je zachovať celkovú hmotnosť ovocia.
- Pre extra slávnostnú verziu niekedy nahradím časť vody (asi 50 ml) tmavým rumom alebo brandy. Dodá to koláču úžasnú vôňu a chuť.
- Tento koláč je veľmi hutný a sýty, preto ho krájam na menšie kúsky. V chladničke, dobre zabalený, vydrží vláčny aj týždeň.
- Namiesto posypania cukrom niekedy na vrch koláča pripravím jednoduchú citrónovú polevu (práškový cukor vymiešaný s citrónovou šťavou). Skvele to vyváži sladkosť koláča.
Verím, že tento voňavý a šťavnatý koláč sa stane vaším obľúbeným víkendovým pečením. Je to naozaj jednoduchá a vďačná dobrota, ktorá chutí každému. Prajem vám dobrú chuť!
Recept je inšpirovaný verziou od CooksterMom, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.