Plánujete oslavu a chcete pripraviť tortu, s ktorou zaručene zažiarite? Tak si uložte tento RECEPT! Je to tá najlepšia, neskutočne dobrá čokoládová torta, ktorá vyzerá luxusne, no jej príprava je prekvapivo jednoduchá. Základom je ľahučký kakaový korpus, na ktorom je hrubá vrstva nadýchanej a bohatej čokoládovej peny. Celé je to poliate lesklou čokoládovou polevou a ozdobené orechmi. Každé sústo sa vám bude rozplývať na jazyku. S touto tortou bude každá oslava nezabudnuteľná!
Nebojte sa prípravy čokoládovej peny, s naším receptom ju zvládnete bezpečne a bez surových vajíčok. Ukážeme si, ako pripraviť nadýchaný korpus a lahodnú penu zo šľahačky a mascarpone, ktorá je krásne stabilná a krémová. Je to dezert, ktorý si môžete pripraviť aj deň vopred a na druhý deň bude chutiť ešte lepšie.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: 10-12 minút
- Čas chladnutia a tuhnutia: minimálne 6 hodín (ideálne cez noc)
- Počet porcií: 1 torta (forma Ø 20-22 cm, cca 8 porcií)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na kakaový korpus:
- 2 vajcia (bielky a žĺtky oddelene)
- 50 g kryštálového cukru
- 40 g hladkej múky
- 20 g kvalitného kakaa
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Na namočenie korpusu:
- 2 ČL instantnej kávy
- 100 ml horúcej vody
Čokoládová pena:
- 250 ml smotany na šľahanie (aspoň 33%)
- 150 g mascarpone
- 180 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 50%)
- 2 PL práškového cukru
Na čokoládovú polevu (Ganache):
- 100 g horkej čokolády
- 100 ml smotany na šľahanie (33%)
Na ozdobenie:
- nasekané lieskové orechy
- čokoládové pralinky alebo hoblinky
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru si predhrejeme na 180 °C. Dno okrúhlej formy alebo tortového ráfika (s priemerom cca 20-22 cm) vystelieme papierom na pečenie.
- V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny.
- V druhej miske zmiešame preosiatu hladkú múku, kakao a kypriaci prášok.
- Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
- Do žĺtkovej peny zľahka striedavo vmiešame sypkú zmes a sneh z bielkov.
- Cesto vylejeme do formy a pečieme 10 až 12 minút. Upečený korpus necháme úplne vychladnúť.
Príprava bezpečnej čokoládovej peny:
- Vychladnutý korpus vyberieme z formy, stiahneme papier na pečenie a vrátime ho naspäť do čistej formy (ráfika), ktorej boky vystelieme cukrárskou fóliou alebo papierom na pečenie.
- V miske si rozmiešame instantnú kávu v horúcej vode a touto kávou rovnomerne polejeme (potrieme) korpus vo forme.
- Čokoládu (180 g) nalámeme na kúsky a rozpustíme ju nad parou alebo opatrne v mikrovlnke v krátkych intervaloch. Necháme ju mierne vychladnúť, aby nebola horúca.
- V miske vymiešame mascarpone s práškovým cukrom dohladka. Postupne doň primiešame vychladnutú rozpustenú čokoládu.
- V druhej miske vyšľaháme smotanu na šľahanie na pevnú šľahačku.
- Šľahačku opatrne stierkou vmiešame do čokoládovo-mascarpone zmesi, kým nevznikne hladká a nadýchaná pena.
Kompletizácia a chladenie:
- Pripravenú penu rovnomerne navrstvíme na kávou navlhčený korpus vo forme. Povrch uhladíme.
- Tortu dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 6 hodín, ideálne cez noc. Pena musí byť úplne pevná.
- Pripravíme polevu: Smotanu (100 ml) zohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme a nasypeme do nej nalámanú čokoládu (100 g). Necháme minútu postáť a vymiešame na hladkú ganache.
- Polevu necháme mierne vychladnúť a potom ju nalejeme na vrch stuhnutej torty.
- Tortu vrátime do chladničky aspoň na ďalšiu hodinu, kým poleva nestuhne.
- Pred podávaním opatrne odstránime ráfik a fóliu. Boky a vrch torty ozdobíme nasekanými lieskovými orechmi a pralinkami.
Videorecept
Tipy
- Ak chcem mať korpus ešte šťavnatejší, okrem kávy ho niekedy pokvapkám aj lyžicou rumu alebo vaječného likéru.
- Dávam si pozor, aby som šľahačku neprešľahal, inak by sa mohla zraziť. Má tvoriť pekné, mäkké špičky.
- Pre ešte lepšiu chuť lieskové oriešky pred nasekaním nasucho opečiem na panvici. Krásne sa rozvinie ich aróma.
- Tortu krájam vždy nožom, ktorý som predtým namočil do horúcej vody a utrel dosucha. Rezy sú potom krásne čisté a poleva nepraská.
Verím, že s týmto vylepšeným receptom sa vám podarí tá najlepšia čokoládová torta. Je to naozaj slávnostný dezert, ktorým urobíte radosť pri každej príležitosti. Prajem vám dobrú chuť!
Recept vychádza z verzie od Лаки рецепти, no mierne sme ho upravili.