Hľadáte RECEPT na rýchle, sýte a pritom trochu netradičné raňajky alebo ľahkú večeru? Ak máte doma len pár základných surovín ako 2 vajcia a ovsené vločky, môžete si pripraviť tieto fantastické slané omelety! Ide o jednoduchý spôsob, ako spojiť bielkoviny z vajec s vlákninou z ovsených vločiek a vytvoriť tak výživné jedlo, ktoré vás príjemne zasýti na dlhší čas. Pridaním trochy taveného syra a korenín získate lahodnú chuť. Tento recept je dôkazom, že aj z minima ingrediencií sa dá vykúzliť niečo chutné a zaujímavé. Je to skvelá alternatíva ku klasickej praženici alebo obyčajnej omelete.
Príprava tejto slanej ovsenej omelety je naozaj blesková. Stačí namočiť vločky, zmiešať ich s vajíčkom, syrom a koreninami a opiecť na panvici. Výsledkom je omeleta s trochu hutnejšou textúrou vďaka vločkám, no stále príjemne mäkká a vláčna. Je to skvelý spôsob, ako zaradiť viac vlákniny do svojho jedálnička hneď zrána. Môžete ju podávať len tak, alebo ju doplniť čerstvou zeleninou či obľúbeným pečivom. Skúste tento jednoduchý RECEPT a presvedčte sa sami, aké skvelé raňajky si môžete pripraviť len z 2 vajec a ovsených vločiek!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 5 minút (+ 2 minúty odležanie vločiek)
- Čas pečenia/smaženia: cca 5-7 minút
- Počet porcií: 1
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme
Ingrediencie
- 2 lyžice celých alebo jemných ovsených vločiek
- 50 ml teplého mlieka (alebo vody)
- 2 ks vajec
- 1 lyžica taveného syra (alebo nastrúhaného tvrdého syra/cottage cheese)
- 1 lyžica olivového oleja (alebo iného rastlinného oleja)
- Soľ podľa chuti
- Mletá rasca podľa chuti (alebo iné obľúbené korenie, napr. čierne korenie, bylinky)
Postup prípravy
- Do menšej misky nasypte ovsené vločky a zalejte ich teplým mliekom alebo vodou. Premiešajte a nechajte približne 2 minúty postáť, aby vločky nasiakli tekutinu a zmäkli. Potom ich opäť krátko premiešajte.
- Do druhej, väčšej misky rozklepnite vajcia. Pridajte tavený syr (môžete ho dať na menšie kúsky), soľ a mletú rascu (alebo iné korenie) podľa chuti. Vidličkou všetko spolu dobre rozšľahajte (nemusíte sa trápiť, ak syr nezostane úplne hladko rozmiešaný, malé kúsky nevadia).
- Do vaječnej zmesi pridajte namočené ovsené vločky aj so zvyšným mliekom a všetko spolu premiešajte.
- Na menšej panvici (ideálne nepriľnavej, s priemerom cca 18-20 cm) rozohrejte na strednom ohni lyžicu olivového oleja.
- Pripravenú ovseno-vaječnú zmes nalejte na rozpálenú panvicu a rovnomerne ju rozlejte po dne.
- Panvicu prikryte pokrievkou, znížte teplotu na mierny plameň a opekajte približne 3–4 minúty, kým okraje omelety nie sú pevné a povrch čiastočne stuhnutý.
- Opatrne omeletu otočte pomocou obracačky (môže byť krehkejšia ako klasická omeleta) a opekajte z druhej strany ďalšie cca 2-3 minúty, kým nie je úplne prepečená a zlatistá.
- Hotovú slanú ovsenú omeletu preložte na tanier a ihneď servírujte.
Videorecept
Tipy
- Vločky: Môžete použiť jemné aj celé ovsené vločky. Jemné vločky vytvoria hladšiu textúru, celé dodajú omelete viac štruktúry. Ja mám radšej jemné, rýchlejšie nasiaknu.
- Syr: Namiesto taveného syra môžete použiť aj lyžicu cottage cheese alebo cca 20-30g najemno nastrúhaného tvrdého syra (eidam, gouda), ktorý vmiešate do vaječnej zmesi. Chuť bude trochu iná, ale tiež výborná.
- Dochutenie: Okrem rasce sa do omelety hodí aj mleté čierne korenie, sušené bylinky (pažítka, oregano, bazalka) alebo štipka údenej papriky. Môžete pridať aj nadrobno nasekanú jarnú cibuľku alebo petržlenovú vňať priamo do cesta.
- Podávanie: Táto omeleta je chutná sama o sebe, ale výborne ju doplní čerstvá zelenina (paradajky, paprika, listový šalát), plátok šunky alebo avokádo. Ak ju podávate ako sýtejšie raňajky, hodí sa k nej aj kúsok celozrnného pečiva.
[odporucame site=”fajront.sk”]
Ak máte doma len 2 vajcia a ovsené vločky, už viete, aké fantastické a výživné raňajky si môžete pripraviť! Tento RECEPT na slanú ovsenú omeletu je rýchly, jednoduchý a skvelý spôsob, ako začať deň alebo si dopriať ľahkú večeru plnú bielkovín a vlákniny.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Sladké recepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.