Túžite po chuti leta aj uprostred zimy? Potom je tento recept na najlepšie zavarené pečené papriky s cesnakom presne pre vás! Možno si myslíte, že zaváranie je zložitá veda, ale s naším detailným postupom zistíte, že to tak vôbec nemusí byť. Ukážeme vám, ako si jednoducho pripraviť fantastické pečené papriky, ktoré si zachovajú svoju úžasnú dymovú arómu, sladkosť a vďaka cesnaku a bylinkám získajú neodolateľný šmrnc. Pripravte si zásoby tejto delikatesy a majte kúsok slnka v pohári po celý rok!
Zavarené pečené papriky sú skvelou prílohou k mäsu, grilovaným špecialitám, syrom, alebo len tak na chlieb. Môžete ich pridať do šalátov, nátierok či omáčok. Tento recept je rokmi overený a zaručuje, že vaše papriky budú nielen chutné, ale aj dlho vydržia. Poďme spoločne zakonzervovať to najlepšie z paprikovej sezóny, aby ste si ich mohli vychutnávať kedykoľvek dostanete chuť!
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 60-75 minút
- Čas pečenia paprík: 50 minút
- Čas zaparenia a chladnutia paprík: cca 35-45 minút
- Čas sterilizácie (zavárania): 20 minút
- Počet porcií/kusov: cca 3-4 stredne veľké zaváracie poháre (napr. objem 370-720 ml)
- Náročnosť: Stredná
Potrebujeme
Na prípravu budeme potrebovať:
- 2000 g červených kapií (alebo iných hrubostenných paprík)
- 100 ml slnečnicového alebo repkového oleja (plus malé množstvo na potretie plechu)
- 100 ml kvasného liehového octu (8%)
- 1 ČL soli (do nálevu, plus soľ na prípadné dochutenie paprík)
- 1 menší zväzok čerstvej petržlenovej vňate
- 5-7 strúčikov cesnaku (alebo 1 menšia hlavička, podľa chuti)
Postup prípravy
Pečenie paprík do mäkka
- Papriky (ideálne kápie) dôkladne umyjeme a osušíme. Plech na pečenie zľahka potrieme olejom a papriky naň vyskladáme v jednej vrstve.
- Rúru si predhrejeme na 220 °C (teplovzdušnú na 200 °C). Plech s paprikami vložíme do vyhriatej rúry.
- Pečieme približne 50 minút. Približne v polovici doby pečenia (po cca 25 minútach) papriky na plechu otočíme, aby sa opiekli rovnomerne zo všetkých strán. Cieľom je, aby šupka paprík miestami sčernela a dužina zmäkla.
Príprava paprík na zaváranie (šúpanie a čistenie)
- Upečené horúce papriky opatrne vyberieme z plechu a ihneď ich vložíme do väčšieho hrnca alebo misy. Hrniec (misu) pevne prikryjeme pokrievkou a necháme papriky takto zapariť približne 5-10 minút. Vďaka pare sa bude šupka ľahšie sťahovať.
- Po zaparení necháme papriky mierne vychladnúť, len natoľko, aby sme s nimi mohli pracovať bez popálenia.
- Z vlažných paprík opatrne stiahneme šupku – mala by ísť dole pomerne ľahko. Následne papriky zbavíme stopiek a vnútorných jadierok s bielymi časťami. Očistenú dužinu môžeme nechať vcelku (ak sú papriky menšie), prekrojiť na polovice alebo nakrájať na hrubšie pásy, podľa toho, ako ich chceme mať v pohároch. Prípadnú šťavu, ktorú papriky pustili počas pečenia a šúpania, si môžeme odložiť a pridať do nálevu.
Príprava nálevu a ostatných ingrediencií
- Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme najemno. Strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky.
- Pripravíme si nálev: V menšom hrnci zmiešame 100 ml oleja, 100 ml octu a 1 ČL soli (prípadne aj odloženú šťavu z paprík). Nálev za občasného miešania privedieme k varu a krátko povaríme (cca 1-2 minúty). Odstavíme a necháme mierne vychladnúť, aby nebol úplne vriaci pri zalievaní.
Plnenie pohárov a sterilizácia pre dlhú trvanlivosť
- Pripravíme si dokonale čisté a sterilizované zaváracie poháre a viečka. Sterilizovať ich môžeme vyvarením vo vode, v rúre (napr. 20 minút pri 100-120 °C) alebo v umývačke riadu na programe s vysokou teplotou.
- Do pripravených sterilizovaných pohárov striedavo vrstvíme kúsky pečených paprík, plátky cesnaku a nasekanú petržlenovú vňať. Snažíme sa poháre plniť pomerne natesno, ale papriky príliš nestláčame.
- Naplnené poháre zalejeme pripraveným horúcim (ale nie vriacim) nálevom tak, aby boli papriky úplne ponorené a nálev siahal približne 1-2 cm pod okraj pohára. Prípadné vzduchové bubliny môžeme uvoľniť poklepaním pohára alebo tenkým sterilným nástrojom (napr. špajdľou).
- Okraje pohárov dôkladne očistíme a poháre pevne uzavrieme sterilizovanými viečkami.
- Naplnené a uzavreté poháre vložíme do veľkého hrnca, ktorého dno sme vystlali čistou utierkou (aby poháre pri sterilizácii nepraskli a nedotýkali sa priamo dna). Poháre ukladáme tak, aby sa vzájomne nedotýkali.
- Do hrnca nalejeme teplú vodu tak, aby siahala približne do 2/3 až 3/4 výšky pohárov. Hrniec prikryjeme pokrievkou a vodu privedieme pomaly k varu.
- Akonáhle voda začne vrieť (objavia sa jemné bublinky stúpajúce od dna), znížime teplotu na najnižší možný stupeň, aby voda len veľmi mierne perlila (nemala by prudko vrieť). Sterilizujeme pri tejto teplote 20 minút.
- Po uplynutí doby sterilizácie hrniec opatrne odstavíme z plameňa. Poháre môžeme nechať pomaly vychladnúť priamo vo vode v hrnci, alebo ich opatrne vyberieme (napr. kliešťami na zaváranie), poukladáme na utierku alebo drevenú dosku, prikryjeme dekou alebo hrubou utierkou a necháme takto úplne vychladnúť, ideálne do druhého dňa.
- Vychladnuté poháre skontrolujeme – viečko by malo byť pevne zatiahnuté (mierne preliačené dovnútra). Označíme ich etiketou s dátumom prípravy.
Videorecept
Tipy
- Na zaváranie sú najlepšie mäsité kápia papriky, ktoré majú po upečení sladkú chuť a dobre sa z nich sťahuje šupka. Môžem použiť aj zmes rôznofarebných kapií pre krajší výsledok.
- Papriky môžem piecť aj na grile namiesto rúry. Získajú tak ešte intenzívnejšiu dymovú arómu. Postup zaparenia a ošúpania zostáva rovnaký.
- Do nálevu rada pridávam aj štipku čierneho korenia alebo malé množstvo cukru, ak chcem vyvážiť kyslosť octu. Experimentovať sa dá aj s bylinkami – k paprike sa hodí aj oregano alebo tymian.
- Zavarené pečené papriky sú fantastické ako antipasto, súčasť obložených mís, príloha k pečenému mäsu, do sendvičov, bagiet, šalátov alebo ako základ pre rôzne nátierky a omáčky (napr. ajvar). Skladujem ich na tmavom a chladnom mieste. Po otvorení ich uchovávam v chladničke a spotrebujem do niekoľkých dní.
S týmto receptom si pripravíte skutočnú delikatesu, ktorá vám bude pripomínať leto po celý rok. Zaváranie naozaj nie je žiadna veda, chce to len trochu času a lásky!
Recept je inšpirovaný verziou od Moja kuchyňa Tanja, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.