Žiadna rúra, žiadna želatína a dokonca ani vajcia v kréme! Napriek tomu si môžete pripraviť túto fantastickú čokoládovo-banánovú tortu so šľahačkou. Tento TOP recept je neuveriteľne jednoduchý, využíva bežné suroviny a výsledkom je bohatý, krémový a neodolateľne chutný nepečený dezert, ktorý si zamilujete.
Pokiaľ milujete čokoládu, banány a jemnú chuť smotany a hľadáte recept, ktorý nevyžaduje pečenie, neprehliadnite tento jednoduchý postup. Príprava nepečenej čokoládovo-banánovej torty vám zaberie len pár minút aktívnej práce a výsledok určite stojí za to.
- Čas prípravy: cca 35 minút (+ chladenie)
- Čas chladenia: min. 3-4 hodiny celkovo (ideálne dlhšie)
- Počet porcií: 1 torta (cca 12-15 rezov)
- Forma: Obdĺžniková forma alebo menší plech (cca 20×30 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez pečenia: Áno
- Bez želatíny: Áno
- Bez vajec (v kréme): Áno
Potrebujeme:
Základ:
- cca 100 g celých maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína)
- Mlieko (na krátke namočenie sušienok)
Čokoládovo-banánový krém:
- 400 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, dobre vychladená)
- 100 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
- 400 g hustej kyslej smotany (min. 16%)
- 3 ks veľmi zrelých banánov
- 200 g čokolády (horkej alebo mliečnej), rozpustenej a mierne vychladnutej
- 500 g jemne pomletých maslových sušienok (rovnaký typ ako na základ)
Biela čokoládová poleva:
- 200 g kvalitnej bielej čokolády
- 20 ml mlieka (alebo smotany na šľahanie)
Na ozdobu:
- 50 g mliečnej čokolády (nastrúhanej alebo hoblinky)
Potrebujeme tiež:
- Obdĺžniková forma alebo menší hlbší plech (rozmer cca 20×30 cm)
- Papier na pečenie alebo potravinová fólia (na vyloženie formy)
- Mixér alebo kuchynský robot (na rozomletie sušienok)
Postup prípravy
Príprava základu:
- Pripravte si formu (cca 20×30 cm). Dno aj boky formy dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje (uľahčí to vyberanie).
- Nalejte si trochu mlieka do hlbokého taniera. Celé sušienky (cca 100 g) jednu po druhej len veľmi krátko (na sekundu) namočte v mlieku a ihneď ich ukladajte tesne vedľa seba na dno pripravenej formy, aby ste vytvorili súvislú vrstvu základu.

Príprava krému:
- Vo veľkej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (400 ml) spolu s preosiatym práškovým cukrom (100 g) a vanilkovým extraktom (1 ČL) elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
- Do tuhej šľahačky opatrne stierkou alebo na najnižších otáčkach krátko vmiešajte hustú kyslú smotanu (400 g).
- Banány (3 ks) ošúpte a v samostatnej miske ich vidličkou roztlačte na kašu. Roztlačené banány zľahka vmiešajte do smotanovej zmesi.
- Pripravte si rozpustenú čokoládu: Čokoládu (200 g) nalámte na kúsky a rozpustite ju vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Nechajte ju pár minút mierne vychladnúť (nesmie byť horúca). Mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu vmiešajte do smotanovo-banánovej zmesi.
- Nakoniec do krému postupne (na 2-3 krát) vmiešajte najemno pomleté sušienky (500 g). Vznikne vám veľmi hustá, takmer tvarovateľná hmota. Ak by bola hmota príliš hustá, môžete pridať lyžicu mlieka.
Zostavenie a prvé chladenie:
- Pripravenú hustú čokoládovo-banánovo-sušienkovú hmotu rovnomerne natrite a utlačte na sušienkový základ vo forme. Povrch čo najlepšie uhlaďte stierkou alebo lyžicou.
- Vložte formu do chladničky a nechajte základnú vrstvu poriadne stuhnúť minimálne 3 hodiny.
Príprava polevy a finálne dokončenie:
- Keď je základ torty dobre stuhnutý, pripravte si polevu. Bielu čokoládu (200 g) nalámte na malé kúsky. Mlieko (20 ml) zohrejte (nesmie vrieť). Horúce mlieko nalejte na bielu čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Ak by bola príliš hustá, pridajte ešte kvapku mlieka. Nechajte mierne vychladnúť. Tip: Bielu čokoládu môžete bezpečne rozpustiť aj nad parou.
- Vyberte stuhnutú tortu z chladničky. Mierne vychladnutú bielu čokoládovú polevu rovnomerne nalejte a rozotrite po celom povrchu torty.
- Vrch ihneď posypte nastrúhanou mliečnou čokoládou (50 g) alebo čokoládovými hoblinkami.
- Vložte tortu späť do chladničky aspoň na 30 minút až 1 hodinu, aby poleva úplne stuhla.
Servírovanie:
- Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z formy (pomôžte si prečnievajúcou fóliou/papierom) a preložte na servírovací podnos.
- Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) na úhľadné rezy alebo kocky. Podávajte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Základ tejto nepečenej čokoládovo-banánovej torty tvoria obyčajné maslové sušienky, ktoré len krátko namočím v mlieku. Naozaj stačí len sekunda, aby príliš nezmäkli. Ukladám ich na dno formy vyloženej papierom alebo fóliou.
- Krém je vlastne veľmi bohatá zmes šľahačky, kyslej smotany, roztlačených banánov a rozpustenej čokolády, ktorá je zahustená veľkým množstvom pomletých sušienok. Vďaka nim nepotrebuje žiadnu želatínu ani dlhé tuhnutie. Je dôležité použiť naozaj jemne pomleté sušienky.
- Rozpustenú čokoládu (horkú alebo mliečnu) vmiešavam do krému mierne vychladnutú, aby sa smotana nezrazila. Pomleté sušienky pridávam až úplne na záver. Hmotu potom natlačím na základ a dám chladiť.
- Polevu z bielej čokolády pripravujem opatrne – čokoládu rozpustím v troške teplého mlieka (nie vriaceho!), prípadne nad parou. Nalejem ju až na dobre stuhnutú tortu a hneď posypem nastrúhanou mliečnou čokoládou. Pred krájaním nechám opäť stuhnúť. Je to naozaj veľmi jednoduchý a efektný dezert.

Takže žiadna rúra, žiadna želatína! Táto fantastická nepečená čokoládovo-banánová torta so šľahačkou je dôkazom, že aj bez zložitých postupov a surovín sa dá vytvoriť úžasný dezert, ktorý si zamilujete.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CHEF MLADEN