Search

Žiadna rúra, žiadna želatína: Fantastická čokoládovo-banánová torta so šľahačkou (Recept)

nepečená čokoládovo-banánová torta
Nepečená čokoládovo-banánová torta

Obsah receptu

Žiadna rúra, žiadna želatína a dokonca ani vajcia v kréme! Napriek tomu si môžete pripraviť túto fantastickú čokoládovo-banánovú tortu so šľahačkou. Tento TOP recept je neuveriteľne jednoduchý, využíva bežné suroviny a výsledkom je bohatý, krémový a neodolateľne chutný nepečený dezert, ktorý si zamilujete.

Pokiaľ milujete čokoládu, banány a jemnú chuť smotany a hľadáte recept, ktorý nevyžaduje pečenie, neprehliadnite tento jednoduchý postup. Príprava nepečenej čokoládovo-banánovej torty vám zaberie len pár minút aktívnej práce a výsledok určite stojí za to.

  • Čas prípravy: cca 35 minút (+ chladenie)
  • Čas chladenia: min. 3-4 hodiny celkovo (ideálne dlhšie)
  • Počet porcií: 1 torta (cca 12-15 rezov)
  • Forma: Obdĺžniková forma alebo menší plech (cca 20×30 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez želatíny: Áno
  • Bez vajec (v kréme): Áno

Potrebujeme:

Základ:

  • cca 100 g celých maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Marína)
  • Mlieko (na krátke namočenie sušienok)

Čokoládovo-banánový krém:

  • 400 ml smotany na šľahanie (min. 30% tuku, dobre vychladená)
  • 100 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu (alebo 1 vanilkový cukor)
  • 400 g hustej kyslej smotany (min. 16%)
  • 3 ks veľmi zrelých banánov
  • 200 g čokolády (horkej alebo mliečnej), rozpustenej a mierne vychladnutej
  • 500 g jemne pomletých maslových sušienok (rovnaký typ ako na základ)

Biela čokoládová poleva:

  • 200 g kvalitnej bielej čokolády
  • 20 ml mlieka (alebo smotany na šľahanie)

Na ozdobu:

  • 50 g mliečnej čokolády (nastrúhanej alebo hoblinky)

Potrebujeme tiež:

  • Obdĺžniková forma alebo menší hlbší plech (rozmer cca 20×30 cm)
  • Papier na pečenie alebo potravinová fólia (na vyloženie formy)
  • Mixér alebo kuchynský robot (na rozomletie sušienok)

Postup prípravy

Príprava základu:

  1. Pripravte si formu (cca 20×30 cm). Dno aj boky formy dôkladne vysteľte papierom na pečenie alebo potravinovou fóliou tak, aby prečnievala cez okraje (uľahčí to vyberanie).
  2. Nalejte si trochu mlieka do hlbokého taniera. Celé sušienky (cca 100 g) jednu po druhej len veľmi krátko (na sekundu) namočte v mlieku a ihneď ich ukladajte tesne vedľa seba na dno pripravenej formy, aby ste vytvorili súvislú vrstvu základu.

Citrónový chlebíček
TIP na dnes
Svieže jarné pečenie: Recept na vláčny citrónový chlebíček s makom alebo prvými bylinkami

Príprava krému:

  1. Vo veľkej mise vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (400 ml) spolu s preosiatym práškovým cukrom (100 g) a vanilkovým extraktom (1 ČL) elektrickým šľahačom na tuhú šľahačku.
  2. Do tuhej šľahačky opatrne stierkou alebo na najnižších otáčkach krátko vmiešajte hustú kyslú smotanu (400 g).
  3. Banány (3 ks) ošúpte a v samostatnej miske ich vidličkou roztlačte na kašu. Roztlačené banány zľahka vmiešajte do smotanovej zmesi.
  4. Pripravte si rozpustenú čokoládu: Čokoládu (200 g) nalámte na kúsky a rozpustite ju vo vodnom kúpeli alebo opatrne v mikrovlnke. Nechajte ju pár minút mierne vychladnúť (nesmie byť horúca). Mierne vychladnutú rozpustenú čokoládu vmiešajte do smotanovo-banánovej zmesi.
  5. Nakoniec do krému postupne (na 2-3 krát) vmiešajte najemno pomleté sušienky (500 g). Vznikne vám veľmi hustá, takmer tvarovateľná hmota. Ak by bola hmota príliš hustá, môžete pridať lyžicu mlieka.

Zostavenie a prvé chladenie:

  1. Pripravenú hustú čokoládovo-banánovo-sušienkovú hmotu rovnomerne natrite a utlačte na sušienkový základ vo forme. Povrch čo najlepšie uhlaďte stierkou alebo lyžicou.
  2. Vložte formu do chladničky a nechajte základnú vrstvu poriadne stuhnúť minimálne 3 hodiny.

Príprava polevy a finálne dokončenie:

  1. Keď je základ torty dobre stuhnutý, pripravte si polevu. Bielu čokoládu (200 g) nalámte na malé kúsky. Mlieko (20 ml) zohrejte (nesmie vrieť). Horúce mlieko nalejte na bielu čokoládu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí a nevznikne hladká poleva. Ak by bola príliš hustá, pridajte ešte kvapku mlieka. Nechajte mierne vychladnúť. Tip: Bielu čokoládu môžete bezpečne rozpustiť aj nad parou.
  2. Vyberte stuhnutú tortu z chladničky. Mierne vychladnutú bielu čokoládovú polevu rovnomerne nalejte a rozotrite po celom povrchu torty.
  3. Vrch ihneď posypte nastrúhanou mliečnou čokoládou (50 g) alebo čokoládovými hoblinkami.
  4. Vložte tortu späť do chladničky aspoň na 30 minút až 1 hodinu, aby poleva úplne stuhla.

Servírovanie:

  1. Dobre stuhnutú tortu opatrne vyberte z formy (pomôžte si prečnievajúcou fóliou/papierom) a preložte na servírovací podnos.
  2. Krájajte ostrým nožom (ktorý môžete namáčať do horúcej vody pre čistejší rez) na úhľadné rezy alebo kocky. Podávajte dobre vychladené.

Videorecept

Tipy

  1. Základ tejto nepečenej čokoládovo-banánovej torty tvoria obyčajné maslové sušienky, ktoré len krátko namočím v mlieku. Naozaj stačí len sekunda, aby príliš nezmäkli. Ukladám ich na dno formy vyloženej papierom alebo fóliou.
  2. Krém je vlastne veľmi bohatá zmes šľahačky, kyslej smotany, roztlačených banánov a rozpustenej čokolády, ktorá je zahustená veľkým množstvom pomletých sušienok. Vďaka nim nepotrebuje žiadnu želatínu ani dlhé tuhnutie. Je dôležité použiť naozaj jemne pomleté sušienky.
  3. Rozpustenú čokoládu (horkú alebo mliečnu) vmiešavam do krému mierne vychladnutú, aby sa smotana nezrazila. Pomleté sušienky pridávam až úplne na záver. Hmotu potom natlačím na základ a dám chladiť.
  4. Polevu z bielej čokolády pripravujem opatrne – čokoládu rozpustím v troške teplého mlieka (nie vriaceho!), prípadne nad parou. Nalejem ju až na dobre stuhnutú tortu a hneď posypem nastrúhanou mliečnou čokoládou. Pred krájaním nechám opäť stuhnúť. Je to naozaj veľmi jednoduchý a efektný dezert.

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Takže žiadna rúra, žiadna želatína! Táto fantastická nepečená čokoládovo-banánová torta so šľahačkou je dôkazom, že aj bez zložitých postupov a surovín sa dá vytvoriť úžasný dezert, ktorý si zamilujete.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od CHEF MLADEN

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty