Search

Zabudnite na štrúdľu: Fantastická obrátená jablková roláda s krémom (Recept)

obrátená jablková roláda
Obrátená jablková roláda

Obsah receptu

Zabudnite na obyčajnú štrúdľu či piškótovú roládu plnenú džemom! Táto fantastická obrátená jablková roláda s krémom je úplne iná liga a rozhodne ju musíte vyskúšať. Kombinácia mäkkého piškótového korpusu, šťavnatých, jemne skaramelizovaných jabĺk (ktoré tvoria efektný povrch rolády!) a lahodného, nadýchaného smotanového krému je jednoducho božská.

Jablková roláda pripravená týmto netradičným “obráteným” spôsobom je jemná, nadýchaná a jej prípravu zvládnu aj tí, ktorí s pečením rolád nemajú ešte toľko skúseností. Dezert je výnimočný intenzívnou jablkovou chuťou a krémovou plnkou, ktorá sa rozplýva na jazyku.

  • Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
  • Čas pečenia: cca 20-25 minút
  • Čas chladenia/tuhnutia: min. 4 hodiny (ideálne aj dlhšie)
  • Počet porcií: 1 roláda (cca 10-12 plátkov)
  • Plech: Veľký plytký plech (cca 30×40 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje opatrné rolovanie a chladenie)

Potrebujeme:

Karamelizované jablká (Spodná/Vrchná vrstva):

  • cca 1 kg jabĺk (pevnejšie, sladkokyslé, napr. Gala, Golden Delicious, Idared)
  • 90 g kryštálového cukru
  • Šťava z 1 citróna (čerstvá)
  • 10 g kukuričného škrobu (cca 1 zarovnaná PL)
  • Voliteľné: štipka mletej škorice

Piškótové cesto:

  • 5 vajec (izbovej teploty, bielky a žĺtky zvlášť)
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 1 štipka soli
  • 170 g hladkej múky (preosiatej)
  • 1,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
  • Voliteľné: 50 ml oleja alebo 3 PL vlažnej vody/mlieka (pridať k žĺtkom, ak sa cesto zdá príliš husté)

Smotanový krém (Plnka):

  • 300 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Mascarpone, alebo jemný nehrudkovitý tvaroh), izbovej teploty
  • 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
  • 50 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu

Na dokončenie:

  • Mandľové lupienky (cca 30 g), nasucho opražené dozlatista
  • Práškový cukor (na posypanie papiera a finálne posypanie, voliteľné)

Potrebujeme tiež:

  • Veľký plytký plech (cca 30×40 cm)
  • Papier na pečenie (2 hárky)
  • Panvica alebo hrniec na jablká
  • Kuchynský robot alebo ručný šľahač
  • Potravinová fólia
  • Čistá kuchynská utierka (voliteľné, na rolovanie)

Postup prípravy

Príprava jablkovej vrstvy:

  1. Pripravte si plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
  2. Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky (cca 1×1 cm).
  3. V panvici alebo hrnci zmiešajte nakrájané jablká s kryštálovým cukrom (90 g) a citrónovou šťavou. Za občasného miešania duste na strednom ohni asi 10 minút, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu.
  4. V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob (10 g) s trochou studenej vody (len aby vznikla kašička). Vlejte k jablkám a za stáleho miešania krátko povarte (asi 1 minútu), kým zmes nezhustne. Ak chcete, pridajte štipku škorice.
  5. Odstavte z ohňa. Ešte teplú (ale nie vriacu) jablkovú zmes rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte mierne vychladnúť, kým pripravíte cesto.

Taliansky maslový krém
TIP na dnes
Taliansky maslový krém: Len z troch ingrediencií – zázrak na torty, koláče a rolády

Príprava piškótového cesta:

  1. Oddeľte bielky od žĺtkov (5 vajec). Bielky dajte do čistej suchej misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte elektrickým šľahačom na tuhý sneh. Ku koncu zašľahajte polovicu kryštálového cukru (65 g).
  2. V inej mise vyšľahajte žĺtky so zvyšným kryštálovým cukrom (65 g) a vanilkovým cukrom do svetlej peny. Ak používate olej alebo mlieko/vodu na zvláčnenie, pridajte ich teraz a krátko zašľahajte.
  3. V ďalšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (170 g) s kypriacim práškom (1,5 ČL).
  4. Do žĺtkovej peny striedavo (asi na tretiny) a opatrne stierkou vmiešavajte sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite sypkou zmesou. Miešajte len zľahka pohybmi zdola nahor, aby cesto zostalo nadýchané.

Pečenie obráteného plátu:

  1. Pripravené piškótové cesto opatrne nalejte a rovnomerne rozotrite na vrstvu pripravených jabĺk na plechu.
  2. Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Cesto by malo byť upečené, pružné na dotyk a jemne zlatisté. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
  3. Kým sa plát pečie, pripravte si čistý hárok papiera na pečenie a rovnomerne ho posypte práškovým cukrom.
  4. Postupujte rýchlo: Hneď ako vyberiete plech z rúry, upečený horúci plát (aj s jablkami a papierom na spodku) opatrne, ale rýchlo preklopte na pripravený papier posypaný cukrom (jablková vrstva bude teraz hore).
  5. Opatrne stiahnite papier na pečenie, na ktorom sa koláč piekol.
  6. Nechajte obrátený plát aj s jablkovou vrstvou úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 1-2 hodiny).

Príprava krému (počas chladnutia plátu):

  1. Vo väčšej mise vyšľahajte smotanový syr izbovej teploty (300 g) s preosiatym práškovým cukrom (50 g) a vanilkovým extraktom (1 ČL) dohladka.
  2. V inej čistej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) elektrickým šľahačom dotuha.
  3. Tuhú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do pripravenej syrovej zmesi. Vznikne vám ľahký a nadýchaný krém.

Plnenie a rolovanie:

  1. Na úplne vychladnutý plát (na jablkovú vrstvu, ktorá je teraz navrchu) rovnomerne natrite pripravený smotanový krém. Nechajte voľný asi 2-3 cm okraj na tej dlhšej strane, ktorá bude na konci rolovania.
  2. Teraz pomocou papiera na pečenie (alebo čistej utierky), na ktorej plát leží, začnite opatrne, ale pevne rolovať roládu od dlhšej strany (tej s krémom až po okraj). Papier/utierka vám pomôže roládu pekne stočiť a udržať tvar.
  3. Hotovú zrolovanú roládu nechajte pevne zabalenú v papieri na pečenie (spojom nadol).

Chladenie a dokončenie:

  1. Vložte zabalenú roládu do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť a prepojiť chute minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc.
  2. Pred podávaním roládu opatrne odbaľte z papiera. Vrch a boky môžete posypať nasucho opraženými mandľovými lupienkami a/alebo práškovým cukrom.
  3. Krájajte ostrým zúbkovaným nožom (namočeným do horúcej vody) na plátky a servírujte dobre vychladené.

Videorecept

Tipy

  1. Základom úspechu tejto rolády je obrátený postup. Najprv na plech s papierom rozotriem podusené, mierne skaramelizované a zahustené jablká. Používam pevnejšie, sladkokyslé odrody.
  2. Na jablkovú vrstvu opatrne rozotriem nadýchané piškótové cesto (ideálne s oddelenými vajíčkami). Pečiem pri 180°C asi 20-25 minút.
  3. Kľúčový krok: Ešte horúci plát hneď po upečení preklopím na pocukrovaný papier na pečenie (jablkami nahor) a stiahnem papier, na ktorom sa piekol. Nechám ho takto úplne vychladnúť. Toto je dôležité, aby sa roláda pri plnení nelámala.
  4. Krém pripravujem jednoducho – zmiešam smotanový syr (Philadelphia alebo Mascarpone) s cukrom a vanilkou a opatrne do toho vmiešam vyšľahanú šľahačku. Krém natriem na vychladnutú jablkovú vrstvu.
  5. Pomocou papiera opatrne, ale pevne zrolujem. Hotovú roládu zabalím a nechám poriadne stuhnúť v chlade niekoľko hodín. Pred podávaním ju posypem opraženými mandľovými lupienkami. Je úžasne vláčna, krémová a šťavnatá.

Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Tak zabudnite na štrúdľu a vyskúšajte túto fantastickú obrátenú jablkovú roládu s krémom. Tento jednoduchý recept na božský dezert, ktorý prekoná vaše očakávania a vyzerá ako z cukrárne.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie recepty

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty