Zabudnite na obyčajnú štrúdľu či piškótovú roládu plnenú džemom! Táto fantastická obrátená jablková roláda s krémom je úplne iná liga a rozhodne ju musíte vyskúšať. Kombinácia mäkkého piškótového korpusu, šťavnatých, jemne skaramelizovaných jabĺk (ktoré tvoria efektný povrch rolády!) a lahodného, nadýchaného smotanového krému je jednoducho božská.
Jablková roláda pripravená týmto netradičným “obráteným” spôsobom je jemná, nadýchaná a jej prípravu zvládnu aj tí, ktorí s pečením rolád nemajú ešte toľko skúseností. Dezert je výnimočný intenzívnou jablkovou chuťou a krémovou plnkou, ktorá sa rozplýva na jazyku.
- Čas prípravy: cca 40 minút (+ chladenie)
- Čas pečenia: cca 20-25 minút
- Čas chladenia/tuhnutia: min. 4 hodiny (ideálne aj dlhšie)
- Počet porcií: 1 roláda (cca 10-12 plátkov)
- Plech: Veľký plytký plech (cca 30×40 cm)
- Náročnosť: Jednoduchá ★★ (Vyžaduje opatrné rolovanie a chladenie)
Potrebujeme:
Karamelizované jablká (Spodná/Vrchná vrstva):
- cca 1 kg jabĺk (pevnejšie, sladkokyslé, napr. Gala, Golden Delicious, Idared)
- 90 g kryštálového cukru
- Šťava z 1 citróna (čerstvá)
- 10 g kukuričného škrobu (cca 1 zarovnaná PL)
- Voliteľné: štipka mletej škorice
Piškótové cesto:
- 5 vajec (izbovej teploty, bielky a žĺtky zvlášť)
- 130 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
- 1 štipka soli
- 170 g hladkej múky (preosiatej)
- 1,5 čajovej lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- Voliteľné: 50 ml oleja alebo 3 PL vlažnej vody/mlieka (pridať k žĺtkom, ak sa cesto zdá príliš husté)
Smotanový krém (Plnka):
- 300 g čerstvého smotanového syra (typ Philadelphia, Mascarpone, alebo jemný nehrudkovitý tvaroh), izbovej teploty
- 200 ml smotany na šľahanie (min. 33% tuku, dobre vychladená)
- 50 g práškového cukru (preosiateho, alebo podľa chuti)
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
Na dokončenie:
- Mandľové lupienky (cca 30 g), nasucho opražené dozlatista
- Práškový cukor (na posypanie papiera a finálne posypanie, voliteľné)
Potrebujeme tiež:
- Veľký plytký plech (cca 30×40 cm)
- Papier na pečenie (2 hárky)
- Panvica alebo hrniec na jablká
- Kuchynský robot alebo ručný šľahač
- Potravinová fólia
- Čistá kuchynská utierka (voliteľné, na rolovanie)
Postup prípravy
Príprava jablkovej vrstvy:
- Pripravte si plech (cca 30×40 cm) a vysteľte ho papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev).
- Jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky (cca 1×1 cm).
- V panvici alebo hrnci zmiešajte nakrájané jablká s kryštálovým cukrom (90 g) a citrónovou šťavou. Za občasného miešania duste na strednom ohni asi 10 minút, kým jablká nezmäknú a nepustia šťavu.
- V malej miske rozmiešajte kukuričný škrob (10 g) s trochou studenej vody (len aby vznikla kašička). Vlejte k jablkám a za stáleho miešania krátko povarte (asi 1 minútu), kým zmes nezhustne. Ak chcete, pridajte štipku škorice.
- Odstavte z ohňa. Ešte teplú (ale nie vriacu) jablkovú zmes rovnomerne rozotrite v tenkej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Nechajte mierne vychladnúť, kým pripravíte cesto.

Príprava piškótového cesta:
- Oddeľte bielky od žĺtkov (5 vajec). Bielky dajte do čistej suchej misy, pridajte štipku soli a vyšľahajte elektrickým šľahačom na tuhý sneh. Ku koncu zašľahajte polovicu kryštálového cukru (65 g).
- V inej mise vyšľahajte žĺtky so zvyšným kryštálovým cukrom (65 g) a vanilkovým cukrom do svetlej peny. Ak používate olej alebo mlieko/vodu na zvláčnenie, pridajte ich teraz a krátko zašľahajte.
- V ďalšej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (170 g) s kypriacim práškom (1,5 ČL).
- Do žĺtkovej peny striedavo (asi na tretiny) a opatrne stierkou vmiešavajte sypkú zmes a tuhý sneh z bielkov. Začnite aj končite sypkou zmesou. Miešajte len zľahka pohybmi zdola nahor, aby cesto zostalo nadýchané.
Pečenie obráteného plátu:
- Pripravené piškótové cesto opatrne nalejte a rovnomerne rozotrite na vrstvu pripravených jabĺk na plechu.
- Vložte plech do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Cesto by malo byť upečené, pružné na dotyk a jemne zlatisté. Upečenosť skontrolujte špajdľou.
- Kým sa plát pečie, pripravte si čistý hárok papiera na pečenie a rovnomerne ho posypte práškovým cukrom.
- Postupujte rýchlo: Hneď ako vyberiete plech z rúry, upečený horúci plát (aj s jablkami a papierom na spodku) opatrne, ale rýchlo preklopte na pripravený papier posypaný cukrom (jablková vrstva bude teraz hore).
- Opatrne stiahnite papier na pečenie, na ktorom sa koláč piekol.
- Nechajte obrátený plát aj s jablkovou vrstvou úplne vychladnúť na mriežke (aspoň 1-2 hodiny).
Príprava krému (počas chladnutia plátu):
- Vo väčšej mise vyšľahajte smotanový syr izbovej teploty (300 g) s preosiatym práškovým cukrom (50 g) a vanilkovým extraktom (1 ČL) dohladka.
- V inej čistej miske vyšľahajte dobre vychladenú smotanu na šľahanie (200 ml) elektrickým šľahačom dotuha.
- Tuhú šľahačku potom opatrne (na 2-3 krát) pomocou stierky zľahka vmiešajte (zabalte) do pripravenej syrovej zmesi. Vznikne vám ľahký a nadýchaný krém.
Plnenie a rolovanie:
- Na úplne vychladnutý plát (na jablkovú vrstvu, ktorá je teraz navrchu) rovnomerne natrite pripravený smotanový krém. Nechajte voľný asi 2-3 cm okraj na tej dlhšej strane, ktorá bude na konci rolovania.
- Teraz pomocou papiera na pečenie (alebo čistej utierky), na ktorej plát leží, začnite opatrne, ale pevne rolovať roládu od dlhšej strany (tej s krémom až po okraj). Papier/utierka vám pomôže roládu pekne stočiť a udržať tvar.
- Hotovú zrolovanú roládu nechajte pevne zabalenú v papieri na pečenie (spojom nadol).
Chladenie a dokončenie:
- Vložte zabalenú roládu do chladničky a nechajte ju poriadne stuhnúť a prepojiť chute minimálne 4 hodiny, ideálne však cez noc.
- Pred podávaním roládu opatrne odbaľte z papiera. Vrch a boky môžete posypať nasucho opraženými mandľovými lupienkami a/alebo práškovým cukrom.
- Krájajte ostrým zúbkovaným nožom (namočeným do horúcej vody) na plátky a servírujte dobre vychladené.
Videorecept
Tipy
- Základom úspechu tejto rolády je obrátený postup. Najprv na plech s papierom rozotriem podusené, mierne skaramelizované a zahustené jablká. Používam pevnejšie, sladkokyslé odrody.
- Na jablkovú vrstvu opatrne rozotriem nadýchané piškótové cesto (ideálne s oddelenými vajíčkami). Pečiem pri 180°C asi 20-25 minút.
- Kľúčový krok: Ešte horúci plát hneď po upečení preklopím na pocukrovaný papier na pečenie (jablkami nahor) a stiahnem papier, na ktorom sa piekol. Nechám ho takto úplne vychladnúť. Toto je dôležité, aby sa roláda pri plnení nelámala.
- Krém pripravujem jednoducho – zmiešam smotanový syr (Philadelphia alebo Mascarpone) s cukrom a vanilkou a opatrne do toho vmiešam vyšľahanú šľahačku. Krém natriem na vychladnutú jablkovú vrstvu.
- Pomocou papiera opatrne, ale pevne zrolujem. Hotovú roládu zabalím a nechám poriadne stuhnúť v chlade niekoľko hodín. Pred podávaním ju posypem opraženými mandľovými lupienkami. Je úžasne vláčna, krémová a šťavnatá.

Tak zabudnite na štrúdľu a vyskúšajte túto fantastickú obrátenú jablkovú roládu s krémom. Tento jednoduchý recept na božský dezert, ktorý prekoná vaše očakávania a vyzerá ako z cukrárne.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Najlepšie recepty