Search

Zabudnite na maslové: Tieto fantastické olejové sušienky s hrozienkami sú TOP (Recept)

olejové sušienky s hrozienkami
Olejové sušienky s hrozienkami

Obsah receptu

Zabudnite na klasické maslové sušienky! Tieto fantastické olejové sušienky s hrozienkami sú absolútne TOP a možno vás prekvapia svojou úžasnou chuťou a jemnou, vláčnou textúrou. Tento recept je neuveriteľne jednoduchý, rýchly, nepotrebujete naň ani zmäknuté maslo a cesto nemusí odpočívať v chladničke.

K čaju a káve jednoducho patrí nejaká tá sladkosť, ktorá vám pomôže na chvíľu relaxovať. Pripravte si tieto jedinečné olejové sušienky s hrozienkami podľa jednoduchého receptu. Upečiete ich za chvíľu z bežne dostupných surovín a môžete ich skladovať aj niekoľko dní (ak sa nezjedia hneď).

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas pečenia: cca 15 minút
  • Počet porcií: cca 32 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Bez masla: Áno (používa sa olej)
  • Bez chladenia cesta: Áno

Potrebujeme:

Potrebné suroviny:

  • 100 g hrozienok
  • 2 vajcia
  • 70 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
  • Štipka soli
  • 90 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový, repkový)
  • 280 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
  • 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva

Na dokončenie (voliteľné):

  • Práškový cukor na posypanie

Potrebujeme tiež:

  • Plech(y) na pečenie
  • Papier na pečenie
  • Nôž

Postup prípravy

Príprava hrozienok a cesta:

  1. Hrozienka (100 g) nasypte do misky a zalejte ich horúcou vodou tak, aby boli ponorené. Nechajte ich postáť asi 5-10 minút, aby zmäkli a boli šťavnatejšie. Potom ich dôkladne sceďte a osušte papierovou utierkou. Odložte bokom.
  2. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech(y) a vysteľte ich papierom na pečenie.
  3. Vo väčšej miske metličkou alebo elektrickým šľahačom vyšľahajte 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom (70 g), vanilkovým cukrom (alebo extraktom) a štipkou soli do svetlej peny.
  4. Za stáleho miešania na nízkych otáčkach (alebo metličkou) postupne prilejte rastlinný olej (90 ml).
  5. V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (280 g) s kypriacim práškom (1 ČL).
  6. Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej vaječnej zmesi a vareškou alebo rukami rýchlo spracujte na mäkké, vláčne cesto. Nemalo by sa príliš lepiť.
  7. Nakoniec do cesta zľahka zapracujte pripravené osušené hrozienka.

Citrónový chlebíček
TIP na dnes
Svieže jarné pečenie: Recept na vláčny citrónový chlebíček s makom alebo prvými bylinkami

Tvarovanie a pečenie:

  1. Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 4 rovnaké časti.
  2. Z každej časti cesta rukami vyšúľajte tenký valček s priemerom približne 2 cm.
  3. Každý valček nakrájajte ostrým nožom na 8 rovnakých kúskov (celkovo tak získate 32 kúskov).
  4. Jednotlivé kúsky cesta môžete nechať tak, ako sú, alebo ich v rukách jemne vytvarovať do tvaru guľôčky a potom mierne sploštiť.
  5. Pripravené sušienky ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
  6. Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 minút. Sušienky by mali byť na povrchu pevné a okraje môžu začať jemne zlatnúť. Mali by zostať skôr svetlé, aby boli mäkké a vláčne.
  7. Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke alebo priamo na plechu.

Dokončenie:

  1. Úplne vychladnuté olejové sušienky s hrozienkami môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom.
  2. Skladujte vo vzduchotesnej dóze pri izbovej teplote, kde vydržia vláčne niekoľko dní.

Videorecept

Tipy

  1. Hrozienka pred pridaním do cesta vždy aspoň na chvíľu namočím do horúcej vody. Sú potom v sušienkach oveľa šťavnatejšie. Nezabudnite ich potom poriadne osušiť.
  2. Toto cesto je zaujímavé tým, že namiesto masla používa rastlinný olej. Vďaka tomu sú sušienky iné ako klasické maslové – sú veľmi jemné a vláčne. Navyše nemusíte čakať, kým maslo zmäkne. Cesto miešam len krátko, kým sa nespojí.
  3. Veľkou výhodou je, že cesto netreba chladiť. Hneď po zamiesení ho rozdelím, vyšúľam valčeky a tie nakrájam na malé kúsky. Je to naozaj rýchle.
  4. Pečiem ich pri 180°C len krátko, asi 15 minút. Chcem, aby zostali svetlé a mäkké. Po vychladnutí ich môžem posypať práškovým cukrom. Sú skvelé ku káve alebo ako rýchla sladká desiata.

Karamelové veterníky
TIP na dnes
Tradičné karamelové veterníky: Hrnčekový recept od starej mamy, ktorý má viac ako 100 rokov

Tak zabudnite na maslové sušienky a vyskúšajte tieto fantastické olejové sušienky s hrozienkami. Tento TOP recept je neuveriteľne jednoduchý, rýchly a prekvapivo chutný.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Готовим с Татьяной

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty