Zabudnite na klasické maslové sušienky! Tieto fantastické olejové sušienky s hrozienkami sú absolútne TOP a možno vás prekvapia svojou úžasnou chuťou a jemnou, vláčnou textúrou. Tento recept je neuveriteľne jednoduchý, rýchly, nepotrebujete naň ani zmäknuté maslo a cesto nemusí odpočívať v chladničke.
K čaju a káve jednoducho patrí nejaká tá sladkosť, ktorá vám pomôže na chvíľu relaxovať. Pripravte si tieto jedinečné olejové sušienky s hrozienkami podľa jednoduchého receptu. Upečiete ich za chvíľu z bežne dostupných surovín a môžete ich skladovať aj niekoľko dní (ak sa nezjedia hneď).
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas pečenia: cca 15 minút
- Počet porcií: cca 32 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
- Bez masla: Áno (používa sa olej)
- Bez chladenia cesta: Áno
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 100 g hrozienok
- 2 vajcia
- 70 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (8 g) alebo 1 ČL vanilkového extraktu
- Štipka soli
- 90 ml rastlinného oleja (neutrálneho, napr. slnečnicový, repkový)
- 280 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na dokončenie (voliteľné):
- Práškový cukor na posypanie
Potrebujeme tiež:
- Plech(y) na pečenie
- Papier na pečenie
- Nôž
Postup prípravy
Príprava hrozienok a cesta:
- Hrozienka (100 g) nasypte do misky a zalejte ich horúcou vodou tak, aby boli ponorené. Nechajte ich postáť asi 5-10 minút, aby zmäkli a boli šťavnatejšie. Potom ich dôkladne sceďte a osušte papierovou utierkou. Odložte bokom.
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech(y) a vysteľte ich papierom na pečenie.
- Vo väčšej miske metličkou alebo elektrickým šľahačom vyšľahajte 2 celé vajcia s kryštálovým cukrom (70 g), vanilkovým cukrom (alebo extraktom) a štipkou soli do svetlej peny.
- Za stáleho miešania na nízkych otáčkach (alebo metličkou) postupne prilejte rastlinný olej (90 ml).
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (280 g) s kypriacim práškom (1 ČL).
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tekutej vaječnej zmesi a vareškou alebo rukami rýchlo spracujte na mäkké, vláčne cesto. Nemalo by sa príliš lepiť.
- Nakoniec do cesta zľahka zapracujte pripravené osušené hrozienka.

Tvarovanie a pečenie:
- Cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na 4 rovnaké časti.
- Z každej časti cesta rukami vyšúľajte tenký valček s priemerom približne 2 cm.
- Každý valček nakrájajte ostrým nožom na 8 rovnakých kúskov (celkovo tak získate 32 kúskov).
- Jednotlivé kúsky cesta môžete nechať tak, ako sú, alebo ich v rukách jemne vytvarovať do tvaru guľôčky a potom mierne sploštiť.
- Pripravené sušienky ukladajte s malými medzerami na plech vyložený papierom na pečenie.
- Vložte plech(y) do predhriatej rúry a pečte pri 180 °C približne 15 minút. Sušienky by mali byť na povrchu pevné a okraje môžu začať jemne zlatnúť. Mali by zostať skôr svetlé, aby boli mäkké a vláčne.
- Upečené sušienky vyberte z rúry a nechajte ich vychladnúť na mriežke alebo priamo na plechu.
Dokončenie:
- Úplne vychladnuté olejové sušienky s hrozienkami môžete pred podávaním zľahka posypať cez sitko práškovým cukrom.
- Skladujte vo vzduchotesnej dóze pri izbovej teplote, kde vydržia vláčne niekoľko dní.
Videorecept
Tipy
- Hrozienka pred pridaním do cesta vždy aspoň na chvíľu namočím do horúcej vody. Sú potom v sušienkach oveľa šťavnatejšie. Nezabudnite ich potom poriadne osušiť.
- Toto cesto je zaujímavé tým, že namiesto masla používa rastlinný olej. Vďaka tomu sú sušienky iné ako klasické maslové – sú veľmi jemné a vláčne. Navyše nemusíte čakať, kým maslo zmäkne. Cesto miešam len krátko, kým sa nespojí.
- Veľkou výhodou je, že cesto netreba chladiť. Hneď po zamiesení ho rozdelím, vyšúľam valčeky a tie nakrájam na malé kúsky. Je to naozaj rýchle.
- Pečiem ich pri 180°C len krátko, asi 15 minút. Chcem, aby zostali svetlé a mäkké. Po vychladnutí ich môžem posypať práškovým cukrom. Sú skvelé ku káve alebo ako rýchla sladká desiata.

Tak zabudnite na maslové sušienky a vyskúšajte tieto fantastické olejové sušienky s hrozienkami. Tento TOP recept je neuveriteľne jednoduchý, rýchly a prekvapivo chutný.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Готовим с Татьяной