Search

Zabudnite na kupované nanuky! Najlepšie krémové nanuky v čokoláde si pripravíte doma za pár minút.

Domáce smotanové nanuky
Domáce smotanové nanuky, zdroj: AI

Obsah receptu

Máte chuť na dokonalé letné osvieženie, ktoré je nielen neodolateľne chutné, ale aj prekvapivo jednoduché na prípravu? Potom zabudnite na regály s kupovanými nanukmi a vyskúšajte tento recept na najlepšie domáce smotanové nanuky obalené v chrumkavej čokoláde! Ich príprava vám zaberie skutočne len pár minút aktívneho času a výsledok je priam božský. Krémová smotanovo-čokoládová náplň sa rozplýva na jazyku a tenká vrstva čokoládovej polevy dodáva ten správny šmrnc. Tento recept si zamiluje celá vaša rodina!

Výhodou domácich nanukov je, že presne viete, čo obsahujú – žiadne zbytočné umelé prísady či konzervanty. Len poctivá smotana, kvalitná čokoláda a maslo. Či už hľadáte rýchly dezert pre deti, alebo si chcete dopriať sladkú odmenu sami pre seba, tieto smotanové nanuky v čokoláde sú tou správnou voľbou. Pripravte sa na explóziu čokoládovej slasti!

  • Počet kusov: cca 6-8 nanukov (v závislosti od veľkosti formičiek)
  • Čas prípravy (aktívna práca): cca 10-15 minút
  • Čas mrazenia: minimálne 4-6 hodín (ideálne cez noc)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Na prípravu krémových nanukov (cca 6-8 ks):

  • 450 g smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)
  • 200 g čokoládových kúskov (napr. z kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády; môžu byť aj cukrárske čokoládové kôstky)
  • 30 g masla (cca 2 PL)

Na neodolateľnú čokoládovú polevu:

  • 200 g čokoládových kúskov (rovnaký typ ako do nanukov, alebo iný podľa preferencie)
  • 40 g kokosového oleja (cca 3 PL, dodá poleve lesk a pomôže jej lepšie tuhnúť)

Postup prípravy

Príprava lahodnej smotanovo-čokoládovej zmesi:

  1. Do menšieho hrnca s hrubším dnom nalejeme smotanu na šľahanie. Pridáme k nej 200 g čokoládových kúskov (určených do nanukovej zmesi) a 30 g masla.
  2. Hrniec postavíme na mierny plameň. Za občasného miešania zmes pomaly zahrievame, kým sa maslo a čokoládové kúsky úplne nerozpustia a nevznikne hladká, lesklá a homogénna zmes. Dôležité: Zmes nevaríme, len ju zahrievame do úplného rozpustenia ingrediencií!
  3. Keď je zmes hladká, odstavíme ju z ohňa a starostlivo všetko ešte raz premiešame. Necháme ju chvíľu (cca 5-10 minút) mierne vychladnúť pri izbovej teplote, aby nebola úplne vriaca pri nalievaní do formičiek.

Plnenie formičiek a prvé mrazenie:

  1. Pripravíme si formičky na nanuky. Do každej formičky vložíme drevenú paličku na nanuky.
  2. Mierne vychladnutú smotanovo-čokoládovú zmes opatrne nalejeme do pripravených formičiek na nanuky. Snažíme sa ich naplniť takmer po okraj.
  3. Naplnené formičky vložíme do mrazničky. Nanuky necháme úplne stuhnúť, čo potrvá minimálne 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby boli dokonale pevné.

Príprava chrumkavej čokoládovej polevy:

  1. Keď sú nanuky dostatočne zmrazené, pripravíme si čokoládovú polevu. Zvyšných 200 g čokoládových kúskov nasypeme do misky vhodnej do vodného kúpeľa (alebo do mikrovlnnej rúry). Pridáme 40 g kokosového oleja.
  2. Čokoládu s kokosovým olejom necháme za občasného miešania úplne rozpustiť vo vodnom kúpeli. Alternatívne môžeme čokoládu s olejom rozpustiť v mikrovlnnej rúre – zahrievame v krátkych intervaloch (napr. 20-30 sekúnd) a po každom intervale dôkladne premiešame, kým nie je poleva úplne hladká a tekutá. Dávame pozor, aby sa čokoláda nespálila.
  3. Hotovú rozpustenú čokoládovú polevu prelejeme do vyššieho a užšieho pohára alebo nádoby, aby sa do nej nanuky ľahko namáčali. Necháme ju mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca (mala by byť stále tekutá, ale nie vriaca).

Finálne kúpanie v čokoláde a dokonalé osvieženie:

  1. Zmrazené nanuky opatrne vyberieme z formičiek (môžeme si pomôcť krátkym ponorením formičky do teplej vody, aby sa nanuky ľahšie uvoľnili).
  2. Každý nanuk rýchlo ponoríme do pripravenej, mierne vychladnutej čokoládovej polevy tak, aby bol celý pekne obalený.
  3. Nanuk necháme krátko odkvapkať nad pohárom s polevou. Poleva by mala na studenom nanuku pomerne rýchlo tuhnúť.
  4. Obalené nanuky ukladáme na mriežku (pod ktorú môžeme umiestniť papier na pečenie na zachytenie stekajúcej čokolády) alebo priamo na tanier vyložený papierom na pečenie. Pre rýchlejšie a dokonalejšie stuhnutie polevy môžeme nanuky opäť na krátko (cca 15-20 minút) vložiť do mrazničky.
  5. Hotové smotanové nanuky v čokoláde podávame a vychutnávame si ich dokonalé letné osvieženie!

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť nanukovej zmesi môžem použiť kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa (napr. 70%). Na polevu je zase výborná aj mliečna čokoláda, ak máte radi sladšie.
  2. Do smotanovo-čokoládovej zmesi môžem pred naliatím do formičiek pridať aj ďalšie ingrediencie pre ozvláštnenie chuti – napríklad lyžičku vanilkového extraktu, najemno nasekané orechy, kúsky karamelu alebo malé množstvo ovocného pyré (napr. malinového).
  3. Hotové nanuky obalené v čokoláde môžem pred úplným stuhnutím polevy ešte posypať nasekanými orieškami, strúhaným kokosom, farebnou cukrárskou posýpkou alebo lyofilizovaným ovocím pre krajší vzhľad a zaujímavejšiu textúru.
  4. Domáce nanuky skladujem v mrazničke, ideálne v dobre uzatvárateľnej nádobe alebo jednotlivo zabalené v potravinárskej fólii, aby nenasiakli pachy z mrazničky. Takto vydržia aj niekoľko týždňov (ak ich teda nezjete skôr!).

Užite si prípravu týchto jednoduchých a neodolateľných domácich nanukov, ktoré sú perfektným spôsobom, ako si osladiť horúce letné dni!

Recept je inšpirovaný verziou od Qiong Cooking, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty