Máte chuť na dokonalé letné osvieženie, ktoré je nielen neodolateľne chutné, ale aj prekvapivo jednoduché na prípravu? Potom zabudnite na regály s kupovanými nanukmi a vyskúšajte tento recept na najlepšie domáce smotanové nanuky obalené v chrumkavej čokoláde! Ich príprava vám zaberie skutočne len pár minút aktívneho času a výsledok je priam božský. Krémová smotanovo-čokoládová náplň sa rozplýva na jazyku a tenká vrstva čokoládovej polevy dodáva ten správny šmrnc. Tento recept si zamiluje celá vaša rodina!
Výhodou domácich nanukov je, že presne viete, čo obsahujú – žiadne zbytočné umelé prísady či konzervanty. Len poctivá smotana, kvalitná čokoláda a maslo. Či už hľadáte rýchly dezert pre deti, alebo si chcete dopriať sladkú odmenu sami pre seba, tieto smotanové nanuky v čokoláde sú tou správnou voľbou. Pripravte sa na explóziu čokoládovej slasti!
- Počet kusov: cca 6-8 nanukov (v závislosti od veľkosti formičiek)
- Čas prípravy (aktívna práca): cca 10-15 minút
- Čas mrazenia: minimálne 4-6 hodín (ideálne cez noc)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Na prípravu krémových nanukov (cca 6-8 ks):
- 450 g smotany na šľahanie (aspoň 33% tuku)
- 200 g čokoládových kúskov (napr. z kvalitnej horkej alebo mliečnej čokolády; môžu byť aj cukrárske čokoládové kôstky)
- 30 g masla (cca 2 PL)
Na neodolateľnú čokoládovú polevu:
- 200 g čokoládových kúskov (rovnaký typ ako do nanukov, alebo iný podľa preferencie)
- 40 g kokosového oleja (cca 3 PL, dodá poleve lesk a pomôže jej lepšie tuhnúť)
Postup prípravy
Príprava lahodnej smotanovo-čokoládovej zmesi:
- Do menšieho hrnca s hrubším dnom nalejeme smotanu na šľahanie. Pridáme k nej 200 g čokoládových kúskov (určených do nanukovej zmesi) a 30 g masla.
- Hrniec postavíme na mierny plameň. Za občasného miešania zmes pomaly zahrievame, kým sa maslo a čokoládové kúsky úplne nerozpustia a nevznikne hladká, lesklá a homogénna zmes. Dôležité: Zmes nevaríme, len ju zahrievame do úplného rozpustenia ingrediencií!
- Keď je zmes hladká, odstavíme ju z ohňa a starostlivo všetko ešte raz premiešame. Necháme ju chvíľu (cca 5-10 minút) mierne vychladnúť pri izbovej teplote, aby nebola úplne vriaca pri nalievaní do formičiek.
Plnenie formičiek a prvé mrazenie:
- Pripravíme si formičky na nanuky. Do každej formičky vložíme drevenú paličku na nanuky.
- Mierne vychladnutú smotanovo-čokoládovú zmes opatrne nalejeme do pripravených formičiek na nanuky. Snažíme sa ich naplniť takmer po okraj.
- Naplnené formičky vložíme do mrazničky. Nanuky necháme úplne stuhnúť, čo potrvá minimálne 4-6 hodín, ideálne však cez noc, aby boli dokonale pevné.
Príprava chrumkavej čokoládovej polevy:
- Keď sú nanuky dostatočne zmrazené, pripravíme si čokoládovú polevu. Zvyšných 200 g čokoládových kúskov nasypeme do misky vhodnej do vodného kúpeľa (alebo do mikrovlnnej rúry). Pridáme 40 g kokosového oleja.
- Čokoládu s kokosovým olejom necháme za občasného miešania úplne rozpustiť vo vodnom kúpeli. Alternatívne môžeme čokoládu s olejom rozpustiť v mikrovlnnej rúre – zahrievame v krátkych intervaloch (napr. 20-30 sekúnd) a po každom intervale dôkladne premiešame, kým nie je poleva úplne hladká a tekutá. Dávame pozor, aby sa čokoláda nespálila.
- Hotovú rozpustenú čokoládovú polevu prelejeme do vyššieho a užšieho pohára alebo nádoby, aby sa do nej nanuky ľahko namáčali. Necháme ju mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca (mala by byť stále tekutá, ale nie vriaca).
Finálne kúpanie v čokoláde a dokonalé osvieženie:
- Zmrazené nanuky opatrne vyberieme z formičiek (môžeme si pomôcť krátkym ponorením formičky do teplej vody, aby sa nanuky ľahšie uvoľnili).
- Každý nanuk rýchlo ponoríme do pripravenej, mierne vychladnutej čokoládovej polevy tak, aby bol celý pekne obalený.
- Nanuk necháme krátko odkvapkať nad pohárom s polevou. Poleva by mala na studenom nanuku pomerne rýchlo tuhnúť.
- Obalené nanuky ukladáme na mriežku (pod ktorú môžeme umiestniť papier na pečenie na zachytenie stekajúcej čokolády) alebo priamo na tanier vyložený papierom na pečenie. Pre rýchlejšie a dokonalejšie stuhnutie polevy môžeme nanuky opäť na krátko (cca 15-20 minút) vložiť do mrazničky.
- Hotové smotanové nanuky v čokoláde podávame a vychutnávame si ich dokonalé letné osvieženie!
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu čokoládovú chuť nanukovej zmesi môžem použiť kvalitnú horkú čokoládu s vyšším obsahom kakaa (napr. 70%). Na polevu je zase výborná aj mliečna čokoláda, ak máte radi sladšie.
- Do smotanovo-čokoládovej zmesi môžem pred naliatím do formičiek pridať aj ďalšie ingrediencie pre ozvláštnenie chuti – napríklad lyžičku vanilkového extraktu, najemno nasekané orechy, kúsky karamelu alebo malé množstvo ovocného pyré (napr. malinového).
- Hotové nanuky obalené v čokoláde môžem pred úplným stuhnutím polevy ešte posypať nasekanými orieškami, strúhaným kokosom, farebnou cukrárskou posýpkou alebo lyofilizovaným ovocím pre krajší vzhľad a zaujímavejšiu textúru.
- Domáce nanuky skladujem v mrazničke, ideálne v dobre uzatvárateľnej nádobe alebo jednotlivo zabalené v potravinárskej fólii, aby nenasiakli pachy z mrazničky. Takto vydržia aj niekoľko týždňov (ak ich teda nezjete skôr!).
Užite si prípravu týchto jednoduchých a neodolateľných domácich nanukov, ktoré sú perfektným spôsobom, ako si osladiť horúce letné dni!
Recept je inšpirovaný verziou od Qiong Cooking, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.