Search

Vianočný Metrový koláč: Osvedčená vianočná klasika, z bežne dostupných surovín!

metrový koláč
metrový koláč

Obsah receptu

S prichádzajúcimi Vianocami, čo by mohlo byť lepšie ako pripraviť si doma tradičný metrový koláč? Tento recept vám ukáže, ako jednoducho vytvoriť tento nadčasový dezert.

Metrový koláč, osvedčený a obľúbený, je dokonalým spojením jednoduchosti a chuti. Z bežne dostupných surovín vytvoríte úžasný dezert, ktorý ohromí vašich blízkych. Postupujte podľa tohto jednoduchého návodu od pani Vierky z youtube kanála LiViera Desserts a pripravte si túto lahôdku priamo doma!

Vianočný Metrový koláč

Ingrediencie:

  • Piškótové cesto:
    • 6 žĺtkov
    • 100ml teplej vody
    • 100 ml slnečnicového oleja
    • 8g vanilkového cukru
    • 280g hladkej múky
    • 10 g prášku do pečiva
    • 6 vaječných bielkov
    • Štipka soli
    • 260 g cukru
    • 2 lyžice kakaa (minimálne 20% kakaového masla)
  • Plnka:
    • 600 ml teplého mlieka
    • 70g vanilkového pudingového prášku
    • 110g cukru
    • 2 lyžičky vanilkového extraktu
    • 2 lyžice rumu (voliteľné)
    • 300 g masla
  • Sirup:
    • 120 ml horúcej vody
    • 2 lyžice cukru
    • 120ml rumu
  • Poleva:
    • 300g horkej čokolády Callebaut (54,5%)
    • 100g rastlinného tuku Cera

Postup prípravy:

  1. Piškótové cesto: Žĺtka vyšľaháme s teplou vodou, olejom a vanilkovým cukrom do bleda. V inej mise šľaháme bielka so štipkou soli a postupne na 3x pridávame cukor, až kým sa neroztopí. Do žĺtkovej zmesi vmiešame preosiatu múku a prášok do pečiva, potom opatrne na 2 krát pridáme bielkový sneh. Rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao.
  2. Pečenie: Rúru predhrejeme na 180°C. Cesto vylejeme do vymastených a polohrubou múkou vysypaných foriem srnčí chrbát a pečieme 35-40 minút. Piškóty z formy vytiahneme hneď po upečení a necháme vychladiť.
  3. Plnka: Z mlieka, pudingového prášku, cukru, vanilkového extraktu a rumu pripravíme hustý puding. Puding od bodu varu varíme ešte aspoň 3 minúty. Po vychladnutí ho zmiešame na 3 krát s vyšľahaným maslom.
  4. Sirup: Voda, cukor a rum sa zmiešajú a nechajú vychladnúť.
  5. Skladanie: Piškótové bochníky pokrájame na 1–1,5 cm kúsky, podľa odtlačkov z formy a navlhčíme sirupom. Striedavo ich lepíme s plnkou.
  6. Poleva: Čokoládu a tuk roztopíme a polevou prelejeme vychladený koláč.

Video recept

Metrový koláč, ktorý je súčasťou našej tradičnej kuchyne, dokazuje, že aj z jednoduchých surovín možno pripraviť výnimočný dezert. Tento recept vás prevedie každým krokom a ukáže, ako vytvoriť dokonalý vianočný metrový koláč, ktorý poteší všetky vaše zmysly.

Súvisiace články

Vianočný veterník na plechu: Je to neskutočná maškrta! Najlepší vianočný koláčik na svete!

Fantastické vianočné plnené kolieska: Jednoduché a vynikajúce koláčiky na Vianoce!

Vianočné plnené KOKOSKY: Tieto vianočné koláčiky nemajú konkurenciu, sú jednoduché a neodolateľné!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty