Vianočné obdobie je časom pohody, rodinných stretnutí a samozrejme, lahodných dezertov. A čo by mohlo byť lepším spoločníkom k šálke horúceho čaju alebo kávy ako úžasne jemný a krémový poschodový krémeš?
Predstavujem vám recept, ktorý mám v rodine už roky. Pochádza ešte od mojej mamy a stále si zachováva svoje čestné miesto na našom vianočnom stole. Tento krémeš nie je len o chuti, ale aj o tradíciách a spomienkach, ktoré s ním sú spojené.
Jemný a krémový POSCHODOVÝ KRÉMEŠ
Ingrediencie
Cesto:
- 600 g polohrubá múka
- 200 g kryštálový cukor
- 125 g maslo
- 2 vajcia
- 2 ks prášok do pečiva
- cca. 1,5 dl mlieko
Krém:
- 2 L mlieko
- 4 ks zlatý klas
- 3 dl kryštálový cukor
- 3 žĺtky
- 2 pl polohrubá múka
- 100 g maslo
- 2 ks vanilkový cukor
Postup Prípravy
- Zmiešajte múku, cukor a prášok do pečiva. Pridajte vajíčka, maslo a mlieko a vytvorte hladké cesto.
- Rozdeľte cesto na štyri časti a vyvaľkajte na veľkosť pečiaceho plechu (cca 38×28 cm). Pečte každý kus pri 190°C po dobu 8 minút.
- Zohrejte mlieko v hrnci. Zmiešajte zlatý klas a múku s trochou mlieka. Varíme ako puding, potom pridajte cukor a vanilkový cukor.
- Do ešte teplého krému vmiešajte žĺtky a nakoniec pridajte maslo. Poriadne premiešame.
- Na spodné cesto nanesieme krém, pokračujeme ďalšou vrstvou cesta a takto postupujeme až kým nezostane posledný kus cesta.
- Po vychladnutí posledný kus cesta polejte čokoládou alebo posypte práškovým cukrom. Nechajte koláč odpočívať niekoľko hodín.
Video recept
Tento poschodový krémeš je nielen úžasne jemný a krémový, ale tiež je nabitý rodinnými spomienkami a vianočnou atmosférou. Je to perfektný recept pre tých, ktorí hľadajú niečo špeciálne na svoj vianočný stôl. Vyskúšajte a užite si každé sústo tohto tradičného dezertu.
Súvisiace články
Vianočná KRÉMEŠ TORTA z lístkového cesta: Rýchly a jednoduchý recept!
Neodolateľný čokoládový dezert „KRÉMEŠ INSTANBUL“
Dokonalý Albánsky krémeš bez pečenia: Nemá chybu!
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Cesminaz