Search

Tradičné Bratislavské rezy: Nadýchané cesto, spojené s extra krémovým vanilkovým krémom a vrstvou jahodového džemu!

Bratislavské rezy
Bratislavské rezy

Obsah receptu

Hľadáte recept na tradičný slovenský dezert, ktorý je lahodný a zároveň jednoduchý na prípravu? Vyskúšajte tieto fantastické Bratislavské rezy! Sú nadýchané, krémové a zaručene si ich zamiluje celá rodina.

Tradičné Bratislavské rezy sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Tento dezert sa skladá z nadýchaného cesta, lahodného krému a čokoládovej polevy. Vyskúšajte si ho upiecť podľa nášho receptu a presvedčte sa sami, aký je chutný!

Tradičné Bratislavské rezy

Ingrediencie

Cesto:

  • 10 vajec
  • 200 g cukru
  • 220 g polohrubej múky

Krém:

  • 1 l mlieka
  • 160 g vanilkového pudingového prášku alebo kukuričného škrobu
  • 180 g cukru
  • 250 g masla

Citrónová voda:

  • 500 ml vody
  • 70 g cukru
  • citrónová šťava

Na vrch:

  • 150 g jahodového džemu

Čokoládová poleva:

  • 100 g čokolády
  • 30 g masla
  • 50 ml smotany

Forma na pečenie: 33 cm x 29 cm (13 palcov x 11,4 palca) Pečieme: 180 °C 10 minút na hornom/spodnom ohreve

Postup prípravy:

V miske zmiešajte 160 g vanilkového pudingového prášku s trochou mlieka. Zvyšok mlieka spolu s 180 g cukru dajte variť do hrnca. Zohrejte mlieko, potom do neho pridajte zmes pudingu s mliekom a neustále miešajte, až kým nevznikne hustý puding. Hotový puding preložte do misky a prikryte ho potravinovou fóliou. Nechajte vychladnúť.

V inej miske dôkladne vyšľahajte 10 vajec s 200 g cukru, až kým zmes nebude tuhá a nadýchaná, približne 5 minút. Do tejto zmesi potom jemne vmiešajte 220 g múky pomocou varechy. Cesto rozdeľte na dve polovice a každú z nich vylejte na plech o veľkosti 33 x 29 cm vyložený papierom na pečenie a povrch cesta uhladte. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C po dobu 10 minút s použitím horného a spodného ohrevu. Jednu vychladnutú časť koláča následne potrite jahodovým džemom a na ňu položte druhú časť koláča.

Do hrnca dajte 500 ml vody a 70 g cukru a priveďte k varu. Odšťavte jeden citrón a šťavu pridajte do cukrovej vody. S týmto sirupom potrite vrch koláča.

Vymiešajte 250 g masla, až kým nebude mať nadýchanú a bielu konzistenciu, a postupne do neho vmiešajte pripravený a vychladnutý puding. Dôkladne premiešajte. Tento krém natrieme na vrch koláča a povrch uhladíme. Koláč vložte do chladničky.

Čokoládovú polevu pripravte tak, že nad parou roztopíte 100 g čokolády so smotanou a maslom. Miešajte, až kým nebude hladká, a touto polevou potrite koláč. Následne koláč vložte do chladničky aspoň na hodinu, aby poleva stuhla. Podávajte vychladené. Dobrú chuť!

Bratislavské rezyVideo recept

Bratislavské rezy sú perfektným dezertom na každú príležitosť. Sú ideálne na oslavy, posedenia s priateľmi alebo len tak na zahryznutie. Vyskúšajte si ich upiecť a presvedčte sa sami, že sú to jedny z najchutnejších rezov, aké ste kedy jedli!

Súvisiace články:

Legendárne žĺtkové rezy: Najtradičnejší nielen vianočný dezert!

Exkluzívny tajný recept na tortové rezy, ktoré vyhrali cenu cukrára: Tip na skvelý sviatočný dezert!

Chorvátske krémové rezy BAJADERA: Veľmi jednoduchý nepečený dezert z maslových sušienok, orechov a čokolády!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty