Pripravte sa ochutnať pravdepodobne to NAJŠŤAVNATEJŠIE bravčové na pive, aké ste kedy jedli! Tento famózny RECEPT kombinuje krehkú bravčovú krkovičku s bohatou chuťou piva, čerstvou zeleninou a aromatickými hubami do jedného dokonalého celku. Jedlo je nielen neuveriteľne chutné a sýte, ale jeho príprava je prekvapivo jednoduchá a vhodná aj pre menej skúsených kuchárov. Či už plánujete slávnostný obed alebo si len chcete dopriať niečo výnimočné počas všedného dňa, tento recept vás zaručene nesklame a stane sa hitom vašej kuchyne!
Tajomstvo tohto pokrmu spočíva v postupnom dusení mäsa v pive, ktoré mu dodá jedinečnú jemnosť a hĺbku chuti. Následne pridaná zelenina ako paprika, pór a šampiňóny vytvoria spolu so sójovou omáčkou harmonickú a rozmanitú prílohu priamo v jednej panvici. Výsledkom je kompletné jedlo plné vôní a chutí, ktoré si môžete vychutnať s obľúbenou prílohou alebo len tak, so šťavou, ktorú pustí.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas varenia/dusenia: cca 60-65 minút
- Počet porcií: 3 porcie
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na bravčové mäso na pive:
- 600 g bravčovej krkovičky (nakrájanej na plátky hrubé približne 1,5 – 2 cm)
- cca 2-3 polievkové lyžice rastlinného oleja (napr. slnečnicového alebo repkového, na opekanie)
- 4 veľké strúčiky cesnaku (v šupke, len jemne roztlačené plochou noža)
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu (alebo 1 ČL sušeného)
- 500 ml svetlého piva (napr. ležiak 10° alebo 12°)
- cca 1 čajová lyžička soli (alebo podľa chuti, na mäso)
- cca ½ čajovej lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti, na mäso)
Na zeleninovo-hubovú zmes:
- 2 ks stredne veľkej červenej papriky (môžete použiť aj mix farebných paprík, umyté)
- 300 g čerstvých šampiňónov (očistených)
- 1 stredne veľký pór (len biela a svetlozelená časť, dôkladne umytá)
- 30 ml kvalitnej sójovej omáčky (napr. svetlej)
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie na dochutenie zeleniny (podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava a opekanie mäsa:
- Plátky bravčovej krkovičky (600 g) zľahka naklepte. Tip: Mäso je ideálne naklepávať cez potravinársku fóliu alebo mikroténové vrecko – zabránite tak porušeniu štruktúry mäsa a odstrekovaniu šťavy do okolia.
- Vo väčšej hlbokej panvici alebo hrnci rozohrejte rastlinný olej (2-3 PL) na stredne silnom plameni.
- Pripravené plátky mäsa opekajte na rozpálenom oleji z každej strany približne 3 minúty, kým pekne nezhnednú. Opečené mäso vyberte z panvice a dočasne odložte bokom.
Dusenie mäsa v pive:
- Do výpeku v panvici (ak je ho príliš veľa, časť môžete odobrať) pridajte roztlačené neolúpané strúčiky cesnaku (4 ks) a vetvičky čerstvého tymiánu (3 ks). Krátko (cca 30 sekúnd) ich orestujte, aby sa uvoľnila aróma.
- Do panvice vráťte opečené plátky mäsa. Zalejte ich svetlým pivom (500 ml) a dochuťte soľou (cca 1 ČL) a čerstvo mletým čiernym korením (cca ½ ČL).
- Priveďte k varu, potom znížte plameň na minimum, prikryte panvicu pokrievkou a nechajte mäso dusiť približne 20 minút, alebo kým sa väčšina piva neodparí a mäso nie je takmer mäkké. Počas dusenia mäso priebežne otáčajte, aby sa dusilo rovnomerne.
Príprava zeleninovo-hubovej zmesi a finálne dusenie:
- Kým sa mäso dusí, pripravte si zeleninu. Červené papriky (2 ks) očistite od jadierok a vnútorných žiliek a nakrájajte ich na hrubšie prúžky. Šampiňóny (300 g) nakrájajte na plátky alebo štvrtinky. Pór (1 ks) nakrájajte na polkolieska.
- Po približne 20 minútach dusenia, keď sa tekutina v panvici zredukovala, vyberte mäso, tymián a cesnak z panvice a odložte ich bokom na tanier.
- Do panvice (ak je potrebné, pridajte ešte trochu oleja) vložte nakrájané papriky. Na miernom ohni ich restujte približne 2 minúty.
- K paprikám pridajte nakrájané šampiňóny. Zmes zľahka osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením. Premiešajte, prikryte pokrievkou a na strednom plameni duste približne 5 minút, kým huby nezmäknú a nepustia šťavu.
- Do panvice k zelenine a hubám pridajte nakrájaný pór. Zalejte sójovou omáčkou (30 ml) a všetko dobre premiešajte.
- Na takto pripravenú zeleninovo-hubovú zmes položte späť odložené plátky mäsa (môžete na ne položiť aj pôvodné vetvičky tymiánu a strúčiky cesnaku pre ďalšie uvoľnenie arómy).
- Panvicu opäť prikryte pokrievkou a všetko spolu na miernom ohni duste ďalších približne 35 minút, alebo kým nie je mäso úplne mäkké a krehké a zelenina pekne podusená. Počas dusenia podľa potreby podlejte malým množstvom vody alebo piva, aby sa zmes nepripaľovala.
- Hotové bravčové na pive so zeleninou a hubami odstavte z ohňa. Pred podávaním vyberte vetvičky tymiánu a strúčiky cesnaku (alebo ich môžete ponechať pre rustikálny vzhľad).
Videorecept
Tipy
- Pre ešte intenzívnejšiu a komplexnejšiu chuť niekedy pridám k mäsu počas dusenia v pive aj jednu menšiu cibuľu nakrájanú nahrubo alebo pár guľôčok čierneho korenia či borievky pre lesnú arómu.
- Ak chcem mať výslednú šťavu hustejšiu a bohatšiu, môžem na záver (pred finálnym 35-minútovým dusením) zeleninovú zmes zľahka poprášiť jednou čajovou lyžičkou hladkej múky a krátko ju orestovať, alebo šťavu zahustiť malým množstvom kukuričného škrobu rozmiešaného v troche studenej vody.
- Namiesto čerstvých šampiňónov rada používam aj iné druhy dostupných húb, napríklad hlivu ustricovú, ktorá má výbornú textúru, alebo ak je sezóna, zmes čerstvých lesných húb. Tie dodajú jedlu ešte výraznejšiu a zaujímavejšiu arómu.
- Hotové šťavnaté bravčové na pive najradšej podávam s čerstvo uvarenými zemiakmi posypanými nasekanou petržlenovou vňaťou alebo pažítkou. Výborne však chutí aj s dusenou ryžou, domácou knedľou, alebo len s kúskom čerstvého chrumkavého chleba na vytieranie tej lahodnej šťavy.
Toto šťavnaté bravčové na pive so zeleninou a hubami je skutočne famóznym receptom, ktorý si zamilujete pre jeho jednoduchosť a bohatú chuť. Je to ideálne jedlo na každú príležitosť, ktoré zasýti a poteší. Neváhajte a vyskúšajte túto delikatesu, ktorá sa určite stane pravidelnou súčasťou vášho jedálnička!
Recept je inšpirovaný verziou z Rýchlo a Chutne, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.