Ak hľadáte recept na dezert, ktorý bude absolútnou hviezdou na akejkoľvek oslave, rodinnom stretnutí alebo len tak pre radosť, práve ste ho našli. Táto luxusná torta je dokonalým spojením troch fantastických vrstiev: vláčneho a šťavnatého kakaového korpusu, bohatej a nadýchanej čokoládovej peny a neodolateľného slaného karamelu. Vyzerá síce ako z drahej cukrárne, no s naším podrobným návodom krok za krokom ju zvládnete pripraviť aj vy a zožať všetky pochvaly.
Základné informácie
- Čas prípravy: 45 minút (+ chladenie)
- Čas varenia/pečenia: 30 minút
- Počet porcií: 1 torta (Ø 22-24 cm, cca 16 rezov)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 490 kcal/rez
- Trend: Slávnostné pečenie
Potrebujeme
Na kakaový korpus
- 3 ks vajec
- 80 g kryštálového cukru
- 80 g hladkej múky
- 20 g kakaa
- 50 ml mlieka
- 30 ml oleja
- 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
Slaný karamel
- 150 g kryštálového cukru
- 70 g masla
- 110 ml smotany na šľahanie (33%)
- štipka soli
Na čokoládovú penu
- 100 g horkej čokolády (aspoň 50%)
- 100 g mliečnej čokolády
- 450 ml smotany na šľahanie (33%, rozdelená na 100 a 350 ml)
- 10 g práškovej želatíny
- 60 ml studeného mlieka (alebo vody)
Postup prípravy
Príprava kakaového korpusu
- Rúru si predhrejte na 180 °C. Dno okrúhlej tortovej formy (s priemerom 22-24 cm) vysteľte papierom na pečenie.
- V mise vyšľahajte celé vajcia s cukrom a štipkou soli do hustej, svetlej peny.
- Na nízkych otáčkach krátko zašľahajte olej a mlieko.
- V druhej miske zmiešajte a preosejte múku, kakao a kypriaci prášok. Sypkú zmes zľahka stierkou vmiešajte do vaječného základu.
- Cesto vylejte do formy, uhlaďte a pečte 25–30 minút. Otestujte špajdľou a nechajte úplne vychladnúť.
Príprava slaného karamelu
- Kým sa korpus pečie, na panvici s hrubším dnom na strednom plameni pomaly rozpustite cukor na jantárový karamel. Nemiešajte, len občas potraste panvicou.
- Keď je karamel rozpustený, odstavte ho a opatrne doň po kúskoch vmiešajte maslo. Zmes bude bublať, miešajte dohladka.
- Potom tenkým prúdom a za stáleho miešania prilievajte horúcu smotanu na šľahanie. Vráťte na oheň a na miernom plameni miešajte, kým sa všetky prípadné hrudky nerozpustia. Na záver vmiešajte soľ. Karamel prelejte do misky a nechajte úplne vychladnúť.
Čokoládová pena
- Želatínu nechajte napučať v 60 ml studeného mlieka.
- Obe čokolády nalámte na malé kúsky do misky. V malom hrnci zohrejte 100 ml smotany na šľahanie tesne pod bod varu a zalejte ňou čokoládu. Miešajte dohladka, kým nevznikne hladká ganache.
- Napučanú želatínu na pár sekúnd zohrejte v mikrovlnke, aby sa rozpustila (nesmie vrieť!). Vmiešajte do nej lyžicu pripravenej ganache, aby sa teploty vyrovnali, a až potom vlejte celú želatínovú zmes späť do ganache. Nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Zvyšných 350 g dobre vychladenej smotany vyšľahajte do polotuha.
- Do polotuhej šľahačky pomaly a na najnižšej rýchlosti zašľahajte vychladnutú čokoládovú ganache so želatínou. Vznikne vám krásne nadýchaná pena.
Krok 4: Vyskladanie torty
- Úplne vychladnutý korpus vráťte do čistej tortovej formy (ideálne s nastaviteľným okrajom). Ak chcete, môžete ho zľahka pokvapkať mliekom alebo kávou.
- Na korpus nalejte polovicu pripravenej čokoládovej peny. Lyžicou urobte pár priehlbín a nalejte do nich polovicu vychladnutého slaného karamelu.
- Opatrne navrstvite zvyšok peny a vrch opäť polejte zvyšným karamelom. Špajdľou môžete vytvoriť jemný mramorový vzor.
- Tortu dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 4-6 hodín, ideálne však na celú noc. Po stuhnutí opatrne odstráňte okraj formy.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Ako na dokonalú čokoládovú penu bez hrudiek? Tajomstvo hladkej peny je v ‘temperovaní’ želatíny. Nikdy nelejte horúcu rozpustenú želatínu priamo do studeného krému, okamžite by sa zrazila na tvrdé vlákna. Vždy najprv vmiešajte lyžicu krému do rozpustenej želatíny, aby sa teploty vyrovnali, a až potom ju spojte so zvyškom.
- Bezpečnosť pri príprave karamelu. Pri vlievaní masla a najmä horúcej smotany do rozpáleného karamelu buďte veľmi opatrní. Zmes prudko zabublá a vystrekne horúca para. Vždy odstavte panvicu z ohňa a prilievajte tekutiny pomaly a z bezpečnej vzdialenosti.
Jednoduché variácie
- Orechový korpus: Pre ešte bohatšiu a zaujímavejšiu chuť nahraďte 50 g múky v korpuse najemno mletými lieskovými alebo vlašskými orechmi.
- Jednoduchšia poleva: Ak sa vám nechce skladať tortu do výšky, môžete ju po upečení nechať vcelku, potrieť karamelom a na vrch naniesť čokoládovú penu. Po stuhnutí ju len polejte jednoduchou čokoládovou polevou (100 g čokolády rozpustenej s 3 lyžicami oleja).
Výsledkom je elegantná a chuťovo absolútne návyková torta, ktorá je dokonalou kombináciou horkej čokolády, sladkého karamelu a nadýchaného krému. Krájajte ju horúcim nožom a podávajte dobre vychladenú.
Recept je inšpirovaný verziou od Lecker mit Sophie Mayer, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
