Search

Tieto vyprážané krúžky sú lepšie ako čipsy: RECEPT na chrumkavú pochúťku z pár surovín!

vyprážané krúžky
Vyprážané krúžky, zdroj: AI

Obsah receptu

Zabudnite na kupované zemiakové lupienky a pripravte si doma pochúťku, ktorá je ešte chrumkavejšia, chutnejšia a návykovejšia! Tento recept na domáce vyprážané krúžky je absolútny game-changer pre každú párty, filmový večer alebo keď vás jednoducho prepadne chuť na niečo slané. Sú neuveriteľne ľahké, na povrchu dokonale chrumkavé a vnútri príjemne mäkké. Najlepšie na tom je, že na ich prípravu vám stačí len zopár základných surovín, ktoré máte takmer určite doma. Pripravte sa na to, že zmiznú z misky skôr, ako stihnete povedať “chrum”.

Príprava týchto krúžkov je až smiešne jednoduchá a rýchla. Stačí zamiesiť jednoduché cesto, nechať ho chvíľu odpočinúť, vykrojiť krúžky a v priebehu niekoľkých minút ich vypražiť do zlatista. Sú fantastické len tak samotné, posolené, ale ich chuť vynikne ešte viac s vaším obľúbeným dipom alebo omáčkou. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a uvidíte, že kupované slané snacky už u vás doma nebudú mať šancu.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas odležania cesta: 20 minút
  • Čas vyprážania: cca 10 minút
  • Počet porcií/kusov: 1 veľká miska (cca 4-6 porcií)
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Suroviny na chrumkavé krúžky:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
  • 1 ČL soli
  • 200 ml horúcej vody (nie vriacej)
  • rastlinný olej na vyprážanie (cca 500-700 ml)

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Vo veľkej mise najprv dôkladne zmiešame všetky sypké suroviny: hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
  2. Do sypkej zmesi postupne prilievame horúcu (ale nie vriacu) vodu a vareškou alebo rukou začneme spracovávať cesto.
  3. Keď sa cesto spojí, preložíme ho na zľahka pomúčenú pracovnú dosku a krátko ho miesime (približne 2-3 minúty), kým nie je hladké a elastické.
  4. Vytvarované cesto prikryjeme čistou utierkou alebo miskou a necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 20 minút.

Tvarovanie a vyprážanie:

  1. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou približne 0,5 cm.
  2. Z cesta pomocou vykrajovačiek (alebo pohára a vrchnáka z PET fľaše) vykrajujeme krúžky. Zvyšky cesta opäť spojíme, premiesime, vyvaľkáme a pokračujeme vo vykrajovaní, kým neminieme všetko cesto.
  3. V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja (aspoň 2-3 cm vrstvu) na teplotu približne 170-180 °C. Ak nemáte teplomer, správnu teplotu zistíte tak, že malý kúsok cesta vložený do oleja začne okamžite syčať a pekne zozlatne.
  4. POZOR: Pripravené krúžky opatrne vkladáme do horúceho oleja. Nevkladáme ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila. Olej môže prskať!
  5. Krúžky vyprážame približne 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
  6. Hotové krúžky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.

Videorecept

Tipy

  1. Pre zaujímavejšiu chuť rada do múky pred zmiešaním pridám aj rôzne koreniny. Skvelá je lyžička sušeného cesnaku, údenej papriky alebo zmes talianskych byliniek.
  2. Tieto krúžky sú fantastické s rôznymi dipmi. Ja ich najčastejšie podávam s jednoduchým cesnakovým dresingom z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a štipky soli.
  3. Dbám na to, aby som panvicu nepreplnila. Ak je v nej príliš veľa krúžkov naraz, teplota oleja klesne a krúžky nasiaknu viac tuku, namiesto toho, aby sa pekne a dochrumkava upražili.
  4. Zvyšné krúžky (ak nejaké zostanú) skladujem v neuzavretej nádobe alebo papierovom vrecku, aby zostali chrumkavé. Na druhý deň ich môžem na pár minút “oživiť” v horúcej rúre alebo v teplovzdušnej fritéze.

Tento jednoduchý snack je dôkazom, že tie najlepšie veci sú často tie najjednoduchšie. Prajeme dobrú chuť a chrumkavý zážitok!

Recept je inšpirovaný verziou od Cozinha da Lulu., no výrazne sme ho upravili a doplnili o kľúčové kroky, aby bol funkčný a výsledok naozaj chutný.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty