Zabudnite na kupované zemiakové lupienky a pripravte si doma pochúťku, ktorá je ešte chrumkavejšia, chutnejšia a návykovejšia! Tento recept na domáce vyprážané krúžky je absolútny game-changer pre každú párty, filmový večer alebo keď vás jednoducho prepadne chuť na niečo slané. Sú neuveriteľne ľahké, na povrchu dokonale chrumkavé a vnútri príjemne mäkké. Najlepšie na tom je, že na ich prípravu vám stačí len zopár základných surovín, ktoré máte takmer určite doma. Pripravte sa na to, že zmiznú z misky skôr, ako stihnete povedať “chrum”.
Príprava týchto krúžkov je až smiešne jednoduchá a rýchla. Stačí zamiesiť jednoduché cesto, nechať ho chvíľu odpočinúť, vykrojiť krúžky a v priebehu niekoľkých minút ich vypražiť do zlatista. Sú fantastické len tak samotné, posolené, ale ich chuť vynikne ešte viac s vaším obľúbeným dipom alebo omáčkou. Vyskúšajte tento jednoduchý recept a uvidíte, že kupované slané snacky už u vás doma nebudú mať šancu.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas odležania cesta: 20 minút
- Čas vyprážania: cca 10 minút
- Počet porcií/kusov: 1 veľká miska (cca 4-6 porcií)
- Náročnosť: Veľmi jednoduchá
Potrebujeme
Suroviny na chrumkavé krúžky:
- 500 g hladkej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
- 1 ČL soli
- 200 ml horúcej vody (nie vriacej)
- rastlinný olej na vyprážanie (cca 500-700 ml)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Vo veľkej mise najprv dôkladne zmiešame všetky sypké suroviny: hladkú múku, kypriaci prášok do pečiva a soľ.
- Do sypkej zmesi postupne prilievame horúcu (ale nie vriacu) vodu a vareškou alebo rukou začneme spracovávať cesto.
- Keď sa cesto spojí, preložíme ho na zľahka pomúčenú pracovnú dosku a krátko ho miesime (približne 2-3 minúty), kým nie je hladké a elastické.
- Vytvarované cesto prikryjeme čistou utierkou alebo miskou a necháme ho odpočívať pri izbovej teplote 20 minút.
Tvarovanie a vyprážanie:
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na plát s hrúbkou približne 0,5 cm.
- Z cesta pomocou vykrajovačiek (alebo pohára a vrchnáka z PET fľaše) vykrajujeme krúžky. Zvyšky cesta opäť spojíme, premiesime, vyvaľkáme a pokračujeme vo vykrajovaní, kým neminieme všetko cesto.
- V hlbšej panvici alebo hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja (aspoň 2-3 cm vrstvu) na teplotu približne 170-180 °C. Ak nemáte teplomer, správnu teplotu zistíte tak, že malý kúsok cesta vložený do oleja začne okamžite syčať a pekne zozlatne.
- POZOR: Pripravené krúžky opatrne vkladáme do horúceho oleja. Nevkladáme ich príliš veľa naraz, aby sa teplota oleja prudko neznížila. Olej môže prskať!
- Krúžky vyprážame približne 1-2 minúty z každej strany, alebo kým nie sú krásne zlatohnedé a chrumkavé.
- Hotové krúžky vyberáme dierovanou naberačkou a ukladáme ich na tanier vystlaný papierovými utierkami, ktoré odsajú prebytočný tuk.
Videorecept
Tipy
- Pre zaujímavejšiu chuť rada do múky pred zmiešaním pridám aj rôzne koreniny. Skvelá je lyžička sušeného cesnaku, údenej papriky alebo zmes talianskych byliniek.
- Tieto krúžky sú fantastické s rôznymi dipmi. Ja ich najčastejšie podávam s jednoduchým cesnakovým dresingom z kyslej smotany, prelisovaného cesnaku a štipky soli.
- Dbám na to, aby som panvicu nepreplnila. Ak je v nej príliš veľa krúžkov naraz, teplota oleja klesne a krúžky nasiaknu viac tuku, namiesto toho, aby sa pekne a dochrumkava upražili.
- Zvyšné krúžky (ak nejaké zostanú) skladujem v neuzavretej nádobe alebo papierovom vrecku, aby zostali chrumkavé. Na druhý deň ich môžem na pár minút “oživiť” v horúcej rúre alebo v teplovzdušnej fritéze.
Tento jednoduchý snack je dôkazom, že tie najlepšie veci sú často tie najjednoduchšie. Prajeme dobrú chuť a chrumkavý zážitok!
Recept je inšpirovaný verziou od Cozinha da Lulu., no výrazne sme ho upravili a doplnili o kľúčové kroky, aby bol funkčný a výsledok naozaj chutný.