Tento úžasný recept na čokoládový koláč som našla v starých novinách z 50. rokov minulého storočia!

Tento úžasný recept na čokoládový koláč som našla v starých novinách z 50. rokov minulého storočia!

Radi objavujete stratené poklady? Ak áno, tento recept na čokoládový koláč je pre vás dokonalý. Nájdený v starých novinách z 50. rokov, tento koláč je viac ako len dezert – je to cesta späť do histórie!

Prečo je tento čokoládový koláč taký špeciálny? Predstavte si jeho neodolateľnú príťažlivosť, vlhkú a jemnú textúru, doplnenú bohatou tmavou čokoládovou polevou. To všetko spolu vytvára chuťový zážitok, ktorý tradičné recepty len ťažko prekonajú.

Recept na úžasný recept na čokoládový koláč

Ingrediencie:

Na čokoládu:

  • 60 ml kanolového alebo slnečnicového oleja (¼ šálky)
  • 200 g tmavej čokoládovej polevy s približne 50 % kakaovej sušiny (7 oz)

Cesto:

  • 175 g hladkej múky (1⅓ šálky + 2 polievkové lyžice)
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 štipka soli
  • 10 g preosiateho kakaového prášku (2 lyžice + 1 lyžička)
  • 25 g kukuričného škrobu (3 lyžice + 1 lyžička)
  • 100 g pomletých lieskových orechov (3,5 oz)
  • 150 g masla pri izbovej teplote (5,3 oz)
  • 175 g cukru (¾ šálky + 2 polievkové lyžice)
  • 1 lyžička vanilkového cukru
  • 5 vajec

Na želé:

  • 500 g želé z červených ríbezlí alebo džemu (1⅓ šálky + 2 polievkové lyžice)

Na čokoládovú polevu:

  • 140 g smotany na šľahanie s minimálne 30% tuku (½ šálky + 1 polievková lyžica)
  • 140 g tmavej čokoládovej polevy s približne 50 % kakaovej sušiny (5 oz)

Postup prípravy:

  1. Pripravte čokoládu: V miske na vodnom kúpeli roztopte na miernom ohni kanolový alebo slnečnicový olej s tmavou čokoládovou polevou. Nechajte polevu vychladnúť.
  2. Pripravte suché zložky cesta: V miske zmiešajte hladkú múku, sódu bikarbónu, prášok do pečiva, soľ, preosiaty kakaový prášok, kukuričný škrob a pomleté lieskové orechy.
  3. Vyšľahajte mokré zložky: Vychladnutú čokoládovú polevu zmiešajte s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom. Vyšľahajte v mixéri asi 2 minúty do nadýchanej hmoty. Postupne pridávajte vajíčka, každé zašľahajte asi po ½ minúty.
  4. Zmiešajte cesto: Do nadýchaného zmesi postupne jemne vmiešajte suchú zmes.
  5. Pečenie: Cesto vylejte do formy (35 × 11,5 cm), vystlanej papierom na pečenie. Pečte pri teplote 180 °C v hornom/spodnom ohreve, alebo 160 °C pri použití horúceho vzduchu, približne 40 minút. Umiestnite formu do spodnej tretiny rúry.
  6. Pripravte želé: Nechajte koláč vychladnúť asi 1 hodinu. Pomocou rúčky drevenej varešky (priemer 1 cm) urobte do koláča asi 24 otvorov. Želé z červených ríbezlí privedte v hrnci do varu za stáleho miešania a naplňte nimi otvory v koláči. Zvyšné želé nalejte na vrch koláča a uhladíme.
  7. Pripravte čokoládovú polevu: Smotanu zahrejte v hrnci na približne 40 °C. Pridajte tmavú čokoládovú polevu a miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Hotovú polevu nalejte na vrch koláča.
  8. Dokončenie: Koláč dajte chladiť do chladničky aspoň na 4 hodiny pred podávaním.

Čokoládový koláč – Video recept

Tento čokoládový koláč je nielen lahodný, ale aj nositeľom kultúrneho dedičstva. Jeho recept, prenesený cez desaťročia, je dôkazom, že niektoré chutné veci nikdy nevyjdú z módy. Upečte si kúsok histórie!

Súvisiace články

Fantastický čokoládový koláč bez múky: Nedá sa mu odolať!

Mega šťavnatý a rýchly čokoládový koláč: U nás vždy uspeje!

Najlepší čokoládový koláč na svete, ktorý sa topí v ústach: Veľmi jednoduchý a chutný!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Jednoduché recepty


Súvisiace príspevky

Krémový sušienkový malinový dezert: Osviežte sa týmto skvelým dezertom počas horúcich letných dní!

Krémový sušienkový malinový dezert: Osviežte sa týmto skvelým dezertom počas horúcich letných dní!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte výnimočný dezert na oslavu? Tento krémový sušienkový malinový dezert s bielou čokoládou je tou správnou voľbou. Tento recept kombinuje lahodné maliny, kokosový krém a jemné piškóty. Malinová torta je skvelým dezertom pre každú príležitosť. Kombinácia sladkých malín, bielej čokolády a krémového […]

Lahodné pečené zemiaky: Ak máte zemiaky, tento recept musíte vyskúšať. Tak chutné som ešte nejedla!

Lahodné pečené zemiaky: Ak máte zemiaky, tento recept musíte vyskúšať. Tak chutné som ešte nejedla!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Lahodné pečené zemiaky s parmezánom sú vynikajúcim príkladom toho, ako jednoduché ingrediencie môžu vytvoriť niečo úžasné. Tento recept kombinuje tenko nastrúhané zemiaky s olivovým olejom, rozmarínom a parmezánom pre bohatú chuť a dokonalú krehkosť. Hľadáte jednoduchý a chutný recept na zemiaky? Vyskúšajte […]

Pečené paradajky s vajíčkom a syrom: Stačí vložiť vajíčko do paradajky a pripravíte si tak dokonalé raňajky!

Pečené paradajky s vajíčkom a syrom: Stačí vložiť vajíčko do paradajky a pripravíte si tak dokonalé raňajky!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Tieto pečené paradajky s vajíčkom a syrom sú perfektným predjedlom alebo ľahkým hlavným chodom. Sú jednoduché na prípravu a chutia fantasticky! Objavte jednoduchý a chutný recept na pečené paradajky plnené syrom a vajcom. Ideálne predjedlo, raňajky alebo ľahký hlavný chod, ktorý si […]

Mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany: Lepšie než čokoľvek, čo ste doteraz ochutnali!

Mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany: Lepšie než čokoľvek, čo ste doteraz ochutnali!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na dokonalé slané pečivo, ktoré ohromí každého hosťa? Tieto mäkkučké pagáčiky z kyslej smotany sú odpoveďou na vaše kulinárske túžby! Ich neodolateľná chuť a jednoduchá príprava z nich robia ideálne pohostenie pre každú príležitosť. S kombináciou kyslej smotany, tvrdého syra […]

Neskutočne nadýchaný čokoládový koláč: Oslaďte svoj deň dezertom, ktorý vás prenesie do detských čias!

Neskutočne nadýchaný čokoládový koláč: Oslaďte svoj deň dezertom, ktorý vás prenesie do detských čias!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Čokoládový koláč je obľúbený dezert, ktorý nikdy nesklame. Tento recept na neskutočne nadýchaný čokoládový koláž je nielen lahodný, ale aj jednoduchý na prípravu, takže ho zvládnu aj začiatočníci v kuchyni. Či už plánujete oslavu, alebo si len chcete dopriať sladkú pochúťku, tento […]

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč považovaný za najlepší na svete. Svojou jednoduchosťou a bohatou chuťou si získal srdcia mnohých. V dnešnej dobe však málokto pečie takéto koláče. Prinášame vám recept, ktorý vás prenesie naspäť v čase a prebudí v […]


Google Správy: Daj nám ⭐