Ak si myslíte, že klasický čokoládový koláč sa už nedá vylepšiť, tento recept vás ohromí. Je to fantasticky šťavnatý čokoládový koláč s pudingom, ktorý v sebe ukrýva prekvapenie – hrubú vrstvu krémovej vanilkovej plnky. Celé je to korunované lesklou čokoládovou polevou.
Tento čokoládový koláč s pudingom je neuveriteľne vláčny a kombinácia s vanilkou je božská. Pripravte sa na to, že jeden kúsok rozhodne stačiť nebude!
Ako správne pripraviť čokoládový koláč s pudingom?
Upečte jednoduchý kakaový korpus. Po vychladnutí ho raz prerežte. Uvarte hustý vanilkový puding a ihneď ho natrite na spodný korpus. Prikryte vrchným korpusom, zaťažte a po stuhnutí polejte čokoládou.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 30–35 min
- Čas tuhnutia: 1 hodina
- Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia
Potrebujeme
Kakaové cesto
- 200 g masla (zmäknutého)
- 180 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 3 ks vajec
- 180 g hladkej múky (T650)
- 25 g kakaa
- 10 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
- 50 ml mlieka
- 1 štipka soli
- maslo a múka na vymazanie formy
Pudingová plnka
- 500 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
- 30 g kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)
Čokoládová poleva
- 150 g horkej čokolády (alebo polevy)
- 15 g kokosového oleja (alebo masla)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (s priemerom 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
- Cesto: Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli do svetlej peny (asi 5 minút).
- Po jednom zašľahajte 3 vajcia. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd, kým sa hmota nespojí.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao.
- Do maslovej zmesi striedavo (na 2-3 krát) zašľahávajte múčnu zmes a mlieko. Začnite aj končite múkou. Vznikne hladké cesto.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a uhlaďte.
- Pečte pri 180 °C približne 30–35 minút. Otestujte špajdľou – po vpichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
- Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
- Plnka: Kým korpus chladne, uvarte puding. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešajte pudingový prášok a 30 g cukru.
- Zvyšných 400 ml mlieka priveďte v hrnci do varu. Keď mlieko vrie, stíšte oheň a za stáleho miešania doň vlejte pudingovú zmes.
- Varte asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne. Odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt (ak používate).
- Vychladnutý korpus raz horizontálne prerežte na dva pláty.
- Spodný plát položte na podnos a upevnite okolo neho očistený okraj tortovej formy (ráfik).
- Ešte horúci puding ihneď nalejte na spodný korpus a rovnomerne rozotrite.
- Opatrne na puding položte vrchný korpus a jemne pritlačte.
- Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby puding úplne stuhol.
- Poleva: Horkú čokoládu nasekajte a spolu s kokosovým olejom ju rozpustite vo vodnom kúpeli.
- Mierne vychladnutú polevu nalejte na stuhnutý koláč a rovnomerne rozotrite. Nechajte stuhnúť.
Tipy na záver
- Hladký puding: Pudingový prášok vždy rozmiešajte v studenom mlieku a až potom ho vlievajte do vriaceho. Ak by ste zmiešali všetko naraz, puding by sa pripálil a vytvoril hrudky.
- Horúci puding: Puding natierajte na korpus naozaj horúci. Rýchlo sa tak spojí s cestom a pri chladnutí dokonale stuhne v požadovanom tvare.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Iná plnka: Namiesto vanilkového môžete rovnakým spôsobom použiť čokoládový alebo karamelový puding.
- S ovocím: Na pudingovú vrstvu môžete pred priložením vrchného korpusu poukladať plátky banánu alebo drobné ovocie (napr. maliny).
Časté otázky (FAQ)
Môžem použiť aj hrnčekové miery? Áno, 180 g múky je približne 1,5 hrnčeka, 180 g cukru je necelý 1 hrnček. Pre presný výsledok však odporúčame váženie.
Prečo je v recepte tak málo mlieka v ceste (50 ml)? Cesto je maslové a obsahuje 3 vajcia, ktoré mu dodajú dostatok tekutiny. Tých 50 ml mlieka slúži len na finálne zjemnenie a spojenie cesta.
Ako dlho vydrží tento koláč? Vďaka pudingovej plnke musí byť skladovaný v chladničke. V uzavretej nádobe vydrží vláčny a chutný 3 až 4 dni.
Koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode, aby ste dosiahli čisté rezy. Podávajte ho dobre vychladený.
Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
Ak vám chutil tento čokoládový koláč, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na slávnostné dezerty z našej kuchyne:
- Krémový jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Tento koláč budete chcieť piecť každý deň!
- Najlepšie pudingové rezy, aké ste kedy jedli. Sú nepečené, hotové za chvíľu a absolútne fantastické.
- Rýchle pudingové koláčiky ku káve: Sú vynikajúce, krehučké a pripravené za 20 minút!
- Najlepší broskyňový koláč s pudingovou náplňou, aký som kedy jedla: Je vláčny a plný ovocia
- Jahodový koláč s vanilkovým krémom
