Search

Tento čokoládový koláč s pudingom je taký dobrý, že bol za 5 minút prázdny plech!

Čokoládový koláč s pudingom
Čokoládový koláč s pudingom

Obsah receptu

Publikované: 31. októbra 2025, 14:15

Ak si myslíte, že klasický čokoládový koláč sa už nedá vylepšiť, tento recept vás ohromí. Je to fantasticky šťavnatý čokoládový koláč s pudingom, ktorý v sebe ukrýva prekvapenie – hrubú vrstvu krémovej vanilkovej plnky. Celé je to korunované lesklou čokoládovou polevou.

Tento čokoládový koláč s pudingom je neuveriteľne vláčny a kombinácia s vanilkou je božská. Pripravte sa na to, že jeden kúsok rozhodne stačiť nebude!

Ako správne pripraviť čokoládový koláč s pudingom?

Upečte jednoduchý kakaový korpus. Po vychladnutí ho raz prerežte. Uvarte hustý vanilkový puding a ihneď ho natrite na spodný korpus. Prikryte vrchným korpusom, zaťažte a po stuhnutí polejte čokoládou.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 30–35 min
  • Čas tuhnutia: 1 hodina
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 390 kcal/porcia

Potrebujeme

Kakaové cesto

  • 200 g masla (zmäknutého)
  • 180 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 3 ks vajec
  • 180 g hladkej múky (T650)
  • 25 g kakaa
  • 10 g prášku do pečiva (cca 2 ČL)
  • 50 ml mlieka
  • 1 štipka soli
  • maslo a múka na vymazanie formy

Pudingová plnka

  • 500 ml mlieka
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
  • 30 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu (voliteľné)

Čokoládová poleva

  • 150 g horkej čokolády (alebo polevy)
  • 15 g kokosového oleja (alebo masla)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (s priemerom 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou.
  2. Cesto: Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo, cukor, vanilkový cukor a štipku soli do svetlej peny (asi 5 minút).
  3. Po jednom zašľahajte 3 vajcia. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd, kým sa hmota nespojí.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku, prášok do pečiva a kakao.
  5. Do maslovej zmesi striedavo (na 2-3 krát) zašľahávajte múčnu zmes a mlieko. Začnite aj končite múkou. Vznikne hladké cesto.
  6. Cesto vylejte do pripravenej formy a uhlaďte.
  7. Pečte pri 180 °C približne 30–35 minút. Otestujte špajdľou – po vpichnutí do stredu musí vyjsť čistá.
  8. Upečený korpus nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
  9. Plnka: Kým korpus chladne, uvarte puding. V 100 ml mlieka dohladka rozmiešajte pudingový prášok a 30 g cukru.
  10. Zvyšných 400 ml mlieka priveďte v hrnci do varu. Keď mlieko vrie, stíšte oheň a za stáleho miešania doň vlejte pudingovú zmes.
  11. Varte asi 1-2 minúty, kým puding nezhustne. Odstavte a vmiešajte vanilkový extrakt (ak používate).
  12. Vychladnutý korpus raz horizontálne prerežte na dva pláty.
  13. Spodný plát položte na podnos a upevnite okolo neho očistený okraj tortovej formy (ráfik).
  14. Ešte horúci puding ihneď nalejte na spodný korpus a rovnomerne rozotrite.
  15. Opatrne na puding položte vrchný korpus a jemne pritlačte.
  16. Nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, potom vložte aspoň na 1 hodinu do chladničky, aby puding úplne stuhol.
  17. Poleva: Horkú čokoládu nasekajte a spolu s kokosovým olejom ju rozpustite vo vodnom kúpeli.
  18. Mierne vychladnutú polevu nalejte na stuhnutý koláč a rovnomerne rozotrite. Nechajte stuhnúť.

Tipy na záver

  1. Hladký puding: Pudingový prášok vždy rozmiešajte v studenom mlieku a až potom ho vlievajte do vriaceho. Ak by ste zmiešali všetko naraz, puding by sa pripálil a vytvoril hrudky.
  2. Horúci puding: Puding natierajte na korpus naozaj horúci. Rýchlo sa tak spojí s cestom a pri chladnutí dokonale stuhne v požadovanom tvare.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Iná plnka: Namiesto vanilkového môžete rovnakým spôsobom použiť čokoládový alebo karamelový puding.
  • S ovocím: Na pudingovú vrstvu môžete pred priložením vrchného korpusu poukladať plátky banánu alebo drobné ovocie (napr. maliny).

Časté otázky (FAQ)

Môžem použiť aj hrnčekové miery? Áno, 180 g múky je približne 1,5 hrnčeka, 180 g cukru je necelý 1 hrnček. Pre presný výsledok však odporúčame váženie.

Prečo je v recepte tak málo mlieka v ceste (50 ml)? Cesto je maslové a obsahuje 3 vajcia, ktoré mu dodajú dostatok tekutiny. Tých 50 ml mlieka slúži len na finálne zjemnenie a spojenie cesta.

Ako dlho vydrží tento koláč? Vďaka pudingovej plnke musí byť skladovaný v chladničke. V uzavretej nádobe vydrží vláčny a chutný 3 až 4 dni.


Koláč krájajte ostrým nožom namočeným v horúcej vode, aby ste dosiahli čisté rezy. Podávajte ho dobre vychladený.

Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.

Ak vám chutil tento čokoládový koláč, možno sa vám budú páčiť aj ďalšie overené recepty na slávnostné dezerty z našej kuchyne:

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty