Search

Taký vláčny koláč ste dlho nejedli: Mačacie oči s piškótami sú hotový zázrak

Mačacie oči
Mačacie oči

Obsah receptu

Publikované: 21. októbra 2025, 10:00

Ak hľadáte koláč, ktorý je rýchly, fantasticky vláčny a navyše skrýva sladké prekvapenie, toto je on. Recept na Mačacie oči zbožňujem pre tú jednoduchosť. Žiadne zložité krémy, len skvelé kakaové cesto a piškóty zlepené džemom.

Tento koláč je pre mňa spomienka na detstvo. Najlepšie na ňom je, ako sa chute prepoja, keď ho necháte chvíľu postáť. Piškóty krásne nasajú vlhkosť z cesta a celé je to jeden vláčny zázrak.

Do formy na srnčí chrbát vylejte polovicu kakaového cesta. Do stredu poukladajte piškóty zlepené marmeládou (ako hada). Zalejte zvyšným cestom a upečte dozlatista. Po vychladnutí koláč odhalí krásnu mozaiku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia/pečenia: 30 min
  • Počet porcií: 1 srnčí chrbát (cca 12 rezov)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 320 kcal/porcia
  • Trend: Rýchly (príprava) / Tradičný

Potrebujeme

Na cesto

  • 250 g polohrubej múky
  • 125 g trstinového cukru (alebo kryštálového)
  • 100 g masla (zmäknutého, izbovej teploty)
  • 2 ks vajec
  • 5–6 PL plnotučného mlieka
  • 1,5 PL kakaa
  • 9 g kypriaceho prášku do pečiva
  • 8 g vanilkového cukru
  • 1 ČL rumu (pre vôňu)

Náplň

  • cca 14 ks okrúhlych piškót
  • marmeláda (podľa chuti, najlepšia je ríbezľová alebo malinová)

Na formu

  • 1 PL masla (na vymastenie)
  • 1–2 PL polohrubej múky (na vysypanie)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C. Formu na srnčí chrbát poctivo vysteľte papierom na pečenie alebo ju vysteľte maslom a vysypte múkou.
  2. Najskôr si pripravte náplň. Piškóty spájajte po dve marmeládou.
  3. V miske zmiešajte sypké suroviny. Múku, kypriaci prášok, kakao, trstinový aj vanilkový cukor. Ideálne je ich spolu preosiať, cesto bude nadýchanejšie.
  4. K sypkej zmesi pridajte zmäknuté maslo, vajcia, mlieko a rum.
  5. Všetko spolu krátko vyšľahajte mixérom (alebo ručne) na hladké, polotekuté cesto.
  6. Polovicu cesta vylejte do pripravenej formy na srnčí chrbát.
  7. Do stredu cesta poukladajte zlepené piškóty tesne za sebou, čím vytvoríte “hada” po celej dĺžke formy.
  8. Zalejte druhou polovicou cesta tak, aby boli piškóty úplne zakryté.
  9. Vložte do vyhriatej rúry. Pečte približne 29–30 minút.
  10. Pred koncom pečenia otestujte cesto špajľou. Ak ju vytiahnete čistú, koláč je hotový.
  11. Nechajte vychladnúť vo forme, až potom ho opatrne vyklopte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Ako na dokonalú vláčnosť: Koláč chutí najlepšie na druhý deň. Zabaľte ho do fólie a nechajte cez noc odležať v chladničke. Piškóty perfektne zmäknú a chute sa spoja.
  2. Rýchlejšia príprava: Namiesto spájania piškót džemom môžete použiť detskú výživu. Piškóty jednoducho namočte do výživy a hneď ich ukladajte do cesta.

Jednoduché variácie

  • Svetlá verzia: Vynechajte kakao a získate jemný vanilkový koláč. Použiť môžete aj citrónovú kôru.
  • Tvarohová verzia: Namiesto piškót dajte do stredu kúsky banánu alebo tvarohovú plnku.

Koláč stačí pred podávaním jemne poprášiť práškovým cukrom. Je fantastický ku káve alebo ako rýchly dezert pre návštevu.

Recept vychádza z verzie od Vaření s Jančou, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty