Lahodný marhuľovo-tvarohový koláč s čokoládovým cestom je dokonalou kombináciou sviežej ovocnej chuti a jemného tvarohu. Tento dezert si zamiluje celá rodina a stane sa hitom každej oslavy.
Trojvrstvový koláč s čokoládovým cestom, plnený marhuľovo-tvarohovým krémom a zaliaty lesklou čokoládovou polevou je skutočnou lahôdkou pre všetkých milovníkov dezertov. Príprava síce zaberie trochu času, ale výsledok stojí za to!
Ingrediencie:
Cesto:
- 5 vajec
- 150 g cukru (3/4 šálky)
- Štipka soli
- 120 g polohrubej múky (3/4 šálky)
- 30 g kakaa (2,5 lyžice)
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva
Krém:
- 600 g marhúľ
- 100 g cukru (1/2 šálky)
- 25 g kukuričného škrobu (2 polievkové lyžice)
- 30 g vody (2 polievkové lyžice)
- 100 g masla (4 lyžice)
- 600 g tvarohu alebo mäkkého syra (2,5 šálky)
- 100 g cukru (1/2 šálky)
Na čokoládovú polevu:
- 200 g čokolády
- 100 g masla (4 lyžice)
Postup prípravy:
- Cesto:
- Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli do hustej a svetlej peny.
- Do zmesi postupne pridávajte múku, kakao a prášok do pečiva. Jemne premiešajte.
- Cesto nalejte do formy o rozmeroch 28×18 cm, vystlanej papierom na pečenie.
- Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút. Po upečení nechajte cesto vychladnúť a rozkrojte ho na tri pláty.
- Marhuľový krém:
- Marhule umyte, nakrájajte a rozmixujte na hladkú kašu.
- V hrnci zmiešajte marhuľové pyré, cukor, kukuričný škrob a vodu. Zmes varte, kým nezhustne, potom pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Krém prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.
- Tvarohová zmes:
- Tvaroh zmiešajte s cukrom a pridajte vychladnutý marhuľový krém. Všetko dobre premiešajte.
- Zostavenie koláča:
- Na prvý plát cesta natrite časť krému, potom položte druhý plát, znova natrite krémom a položte tretí plát. Vrch a boky koláča potrite zvyšným krémom.
- Koláč dajte do chladničky a nechajte ho stuhnúť aspoň 4 hodiny.
- Čokoládová poleva:
- Na miernom ohni roztopte čokoládu s maslom a rovnomerne polejte vrch koláča. Vložte koláč do chladničky ešte na 15 minút, aby poleva stuhla.
Tip: Pred podávaním môžete koláč ozdobiť kúskami marhúľ alebo čokoládovými hoblinkami.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Marhule môžete nahradiť aj broskyňami alebo nektárinkami
- Koláč je najlepší na druhý deň, keď sa chute pekne prepoja
- Pred krájaním namočte nôž do horúcej vody, aby ste dosiahli čisté rezy
- Koláč vydrží v chladničke až 4 dni
- Pre ľahšie rozkrojenie cesta na pláty ho môžete pred krájaním zamraziť na 30 minút
Video recept:
Tento elegantný marhuľovo-tvarohový koláč s čokoládovým cestom je skvelou voľbou pre každú príležitosť. Kombinácia čokolády, tvarohu a šťavnatých marhúľ vytvára harmonickú chuť, ktorá poteší každého maškrtníka. Vyskúšajte tento recept a potešte svojich blízkych skutočne výnimočným dezertom!
Súvisiace články:
Hrnčekový kávový koláč: Rýchly a neodolateľný, jeden kúsok nestačí!
Napoleonský koláč bez pečenia: Fantastická chuť a jednoduchá príprava
Nemecký jablkový koláč podľa babky – Jednoduchý a chutný recept
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Najlepšie recepty