Search

Šťavnatý marhuľovo-tvarohový koláč z hrnčeka: Neodolateľná chuť, ktorú musíte skúsiť!

marhuľovo-tvarohový koláč
Šťavnatý marhuľovo-tvarohový koláč z hrnčeka

Obsah receptu

Lahodný marhuľovo-tvarohový koláč s čokoládovým cestom je dokonalou kombináciou sviežej ovocnej chuti a jemného tvarohu. Tento dezert si zamiluje celá rodina a stane sa hitom každej oslavy.

Trojvrstvový koláč s čokoládovým cestom, plnený marhuľovo-tvarohovým krémom a zaliaty lesklou čokoládovou polevou je skutočnou lahôdkou pre všetkých milovníkov dezertov. Príprava síce zaberie trochu času, ale výsledok stojí za to!

Ingrediencie:

Cesto:

  • 5 vajec
  • 150 g cukru (3/4 šálky)
  • Štipka soli
  • 120 g polohrubej múky (3/4 šálky)
  • 30 g kakaa (2,5 lyžice)
  • 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva

Krém:

  • 600 g marhúľ
  • 100 g cukru (1/2 šálky)
  • 25 g kukuričného škrobu (2 polievkové lyžice)
  • 30 g vody (2 polievkové lyžice)
  • 100 g masla (4 lyžice)
  • 600 g tvarohu alebo mäkkého syra (2,5 šálky)
  • 100 g cukru (1/2 šálky)

Na čokoládovú polevu:

  • 200 g čokolády
  • 100 g masla (4 lyžice)

Postup prípravy:

  1. Cesto:
    • Vo veľkej mise vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli do hustej a svetlej peny.
    • Do zmesi postupne pridávajte múku, kakao a prášok do pečiva. Jemne premiešajte.
    • Cesto nalejte do formy o rozmeroch 28×18 cm, vystlanej papierom na pečenie.
    • Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 35 minút. Po upečení nechajte cesto vychladnúť a rozkrojte ho na tri pláty.
  2. Marhuľový krém:
    • Marhule umyte, nakrájajte a rozmixujte na hladkú kašu.
    • V hrnci zmiešajte marhuľové pyré, cukor, kukuričný škrob a vodu. Zmes varte, kým nezhustne, potom pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí. Krém prikryte fóliou a nechajte vychladnúť.
  3. Tvarohová zmes:
    • Tvaroh zmiešajte s cukrom a pridajte vychladnutý marhuľový krém. Všetko dobre premiešajte.
  4. Zostavenie koláča:
    • Na prvý plát cesta natrite časť krému, potom položte druhý plát, znova natrite krémom a položte tretí plát. Vrch a boky koláča potrite zvyšným krémom.
    • Koláč dajte do chladničky a nechajte ho stuhnúť aspoň 4 hodiny.
  5. Čokoládová poleva:
    • Na miernom ohni roztopte čokoládu s maslom a rovnomerne polejte vrch koláča. Vložte koláč do chladničky ešte na 15 minút, aby poleva stuhla.

Tip: Pred podávaním môžete koláč ozdobiť kúskami marhúľ alebo čokoládovými hoblinkami.

Dobrú chuť!

Tipy:

  • Marhule môžete nahradiť aj broskyňami alebo nektárinkami
  • Koláč je najlepší na druhý deň, keď sa chute pekne prepoja
  • Pred krájaním namočte nôž do horúcej vody, aby ste dosiahli čisté rezy
  • Koláč vydrží v chladničke až 4 dni
  • Pre ľahšie rozkrojenie cesta na pláty ho môžete pred krájaním zamraziť na 30 minút

Video recept:

Tento elegantný marhuľovo-tvarohový koláč s čokoládovým cestom je skvelou voľbou pre každú príležitosť. Kombinácia čokolády, tvarohu a šťavnatých marhúľ vytvára harmonickú chuť, ktorá poteší každého maškrtníka. Vyskúšajte tento recept a potešte svojich blízkych skutočne výnimočným dezertom!

Súvisiace články:

Hrnčekový kávový koláč: Rýchly a neodolateľný, jeden kúsok nestačí!

Napoleonský koláč bez pečenia: Fantastická chuť a jednoduchá príprava

Nemecký jablkový koláč podľa babky – Jednoduchý a chutný recept

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Najlepšie recepty

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty