Dnes vám prinášame recept na šťavnatý jablkovo-orechový koláč s domácou karamelovou polevou, ktorý rozvonia celú kuchyňu a pohladí vaše duše. Šťavnaté jabĺčka, chrumkavé orechy a domáca karamelová poleva, to je kombinácia, ktorej neodoláte.
Tento koláčik je ako objatie od babičky – teplý, voňavý a plný lásky. Jednoduché ingrediencie a postup, ktorý zvládne každý, aj keď ešte len začína objavovať čaro pečenia.
Ingrediencie:
- Na kysnuté cesto:
- 500 g hladkej múky (približne 4 šálky)
- 25 g čerstvého droždia alebo 2 ¼ lyžičky sušeného droždia
- 250 ml vlažného mlieka (približne 1 šálka)
- 80 g cukru (približne ⅓ šálky)
- 80 g mäkkého masla (približne ⅓ šálky)
- 1 vajce
- 1 štipka soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- Na jablkovú náplň:
- 4-5 kyslých jabĺk
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice cukru
- 1 čajová lyžička škorice
- Orechová posýpka
- 100 g hladkej múky (približne ¾ šálky)
- 80 g studeného masla (približne ⅓ šálky)
- 80 g hnedého cukru (približne ⅓ šálky)
- 1 čajová lyžička škorice
- 100 g nasekaných vlašských orechov (približne 1 šálka)
- Na karamelovú polebu:
- 100 g cukru (približne ½ šálky)
- 50 g masla (približne ¼ šálky)
- 100 ml smotany (približne ⅓ šálky + 1 polievková lyžica)
- 1 štipka soli
- Ďalšie:
- Plech na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm (12 x 16 palcov)
- Papier na pečenie
Postup prípravy:
1. Príprava cesta a náplne
V miske rozpustite droždie vo vlažnom mlieku. Pridajte cukor, múku, mäkké maslo, štipku soli, vanilkový cukor a vajce. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť prikryté vlhkou utierkou asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svoj objem. Medzitým ošúpte jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké mesiačiky. Premiešajte ich s citrónovou šťavou, cukrom a škoricou.
2. Príprava orechovej posýpky a karamelovej polevy
V miske spojte múku, hnedý cukor, studené maslo, škoricu a nasekané orechy. Rukami vytvorte drobivú posýpku a odložte bokom. Na karamelovú omáčku rozohrejte cukor na strednom ohni, kým nezíska zlatistú farbu. Pridajte maslo a potom pomaly vmiešajte smotanu. Dochutíme štipkou soli a necháme trochu povariť, kým omáčka nezhustne.
3. Pečenie
Vyložené papierom na pečenie cesto preneste na plech a rovnomerne rozprestrite jablkovú náplň. Posypte orechovou posýpkou. Pečte v predhriatej rúre na 160°C približne 30-35 minút, kým cesto nebude zlatohnedé a chrumky chrumkavé. Po upečení koláč polejte karamelovou polevou a nechajte vychladnúť pred podávaním.
Tipy:
- Jablká: Použite kyslejšie odrody jabĺk, dodajú koláču tú správnu chuťovú rovnováhu.
- Maslo: Nechajte maslo zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa ľahko zapracovalo do cesta.
- Karamelová poleva: Dávajte pozor pri varení karamelu, ľahko sa pripáli. Miešajte ho pomaly a opatrne.
- Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto koláč počas pečenia kontrolujte a upravte čas podľa potreby.
- Podávanie: Koláč je najlepší ešte teplý, ale výborne chutí aj na druhý deň.
Video recept:
Upečte si tento šťavnatý jablkovo-orechový koláč a vychutnajte si ho s celou rodinou. Verím, že vám prinesie toľko radosti, ako mne, keď ho pečiem pre moje vnúčatá. Pamätajte, najdôležitejšia ingrediencia je láska, ktorú do pečenia vložíte.
Súvisiace články:
Citrónový koláč snov: Najlepší citrónový koláč, aký ste kedy ochutnali
Domáci broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom: Perfektný víkendový dezert
Koláč s jablkami a citrónovým krémom – Zlato jesene: Koláčik, ktorý pobláznil svet
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte