Šťavnatý jablkovo-orechový koláč s domácou karamelovou polevou – jednoducho nebeský!

Šťavnatý jablkovo-orechový koláč
Šťavnatý jablkovo-orechový koláč s domácou karamelovou polevou

Obsah receptu

Dnes vám prinášame recept na šťavnatý jablkovo-orechový koláč s domácou karamelovou polevou, ktorý rozvonia celú kuchyňu a pohladí vaše duše. Šťavnaté jabĺčka, chrumkavé orechy a domáca karamelová poleva, to je kombinácia, ktorej neodoláte.

Tento koláčik je ako objatie od babičky – teplý, voňavý a plný lásky. Jednoduché ingrediencie a postup, ktorý zvládne každý, aj keď ešte len začína objavovať čaro pečenia.

Ingrediencie:

  • Na kysnuté cesto:
    • 500 g hladkej múky (približne 4 šálky)
    • 25 g čerstvého droždia alebo 2 ¼ lyžičky sušeného droždia
    • 250 ml vlažného mlieka (približne 1 šálka)
    • 80 g cukru (približne ⅓ šálky)
    • 80 g mäkkého masla (približne ⅓ šálky)
    • 1 vajce
    • 1 štipka soli
    • 1 lyžička vanilkového cukru
  • Na jablkovú náplň:
    • 4-5 kyslých jabĺk
    • 2 lyžice citrónovej šťavy
    • 2 lyžice cukru
    • 1 čajová lyžička škorice
  • Orechová posýpka
    • 100 g hladkej múky (približne ¾ šálky)
    • 80 g studeného masla (približne ⅓ šálky)
    • 80 g hnedého cukru (približne ⅓ šálky)
    • 1 čajová lyžička škorice
    • 100 g nasekaných vlašských orechov (približne 1 šálka)
  • Na karamelovú polebu:
    • 100 g cukru (približne ½ šálky)
    • 50 g masla (približne ¼ šálky)
    • 100 ml smotany (približne ⅓ šálky + 1 polievková lyžica)
    • 1 štipka soli
  • Ďalšie:
    • Plech na pečenie s rozmermi 30 x 40 cm (12 x 16 palcov)
    • Papier na pečenie

Postup prípravy:

1. Príprava cesta a náplne

V miske rozpustite droždie vo vlažnom mlieku. Pridajte cukor, múku, mäkké maslo, štipku soli, vanilkový cukor a vajce. Vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte kysnúť prikryté vlhkou utierkou asi 1 hodinu, až zdvojnásobí svoj objem. Medzitým ošúpte jablká, odstráňte jadrovníky a nakrájajte na tenké mesiačiky. Premiešajte ich s citrónovou šťavou, cukrom a škoricou.

2. Príprava orechovej posýpky a karamelovej polevy

V miske spojte múku, hnedý cukor, studené maslo, škoricu a nasekané orechy. Rukami vytvorte drobivú posýpku a odložte bokom. Na karamelovú omáčku rozohrejte cukor na strednom ohni, kým nezíska zlatistú farbu. Pridajte maslo a potom pomaly vmiešajte smotanu. Dochutíme štipkou soli a necháme trochu povariť, kým omáčka nezhustne.

3. Pečenie

Vyložené papierom na pečenie cesto preneste na plech a rovnomerne rozprestrite jablkovú náplň. Posypte orechovou posýpkou. Pečte v predhriatej rúre na 160°C približne 30-35 minút, kým cesto nebude zlatohnedé a chrumky chrumkavé. Po upečení koláč polejte karamelovou polevou a nechajte vychladnúť pred podávaním.

Tipy:

  1. Jablká: Použite kyslejšie odrody jabĺk, dodajú koláču tú správnu chuťovú rovnováhu.
  2. Maslo: Nechajte maslo zmäknúť pri izbovej teplote, aby sa ľahko zapracovalo do cesta.
  3. Karamelová poleva: Dávajte pozor pri varení karamelu, ľahko sa pripáli. Miešajte ho pomaly a opatrne.
  4. Pečenie: Každá rúra pečie trochu inak, preto koláč počas pečenia kontrolujte a upravte čas podľa potreby.
  5. Podávanie: Koláč je najlepší ešte teplý, ale výborne chutí aj na druhý deň.

Video recept:

Upečte si tento šťavnatý jablkovo-orechový koláč a vychutnajte si ho s celou rodinou. Verím, že vám prinesie toľko radosti, ako mne, keď ho pečiem pre moje vnúčatá. Pamätajte, najdôležitejšia ingrediencia je láska, ktorú do pečenia vložíte.

Súvisiace články:

Citrónový koláč snov: Najlepší citrónový koláč, aký ste kedy ochutnali

Domáci broskyňový koláč s jemným vanilkovým krémom: Perfektný víkendový dezert

Koláč s jablkami a citrónovým krémom – Zlato jesene: Koláčik, ktorý pobláznil svet

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty