Search

Skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa pani Vierky

skladaný kysnutý koláč
Skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa pani Vierky

Obsah receptu

Publikované: 10. decembra 2024, 19:28

Vyskúšajte tento fantastický recept na skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa pani Vierky. Spojenie lahodného kysnutého cesta a rôznych plniek zaručene poteší každého maškrtníka.

Máte chuť na tradičný vianočný dezert? Pripravte si s nami výnimočný skladaný kysnutý koláč „štedrák“ podľa overeného receptu pani Vierky. Vďaka tomuto receptu si vychutnáte dokonalú harmóniu chutí makových, orechových a tvarohových plniek prekladaných jemným kysnutým cestom. Nechajte sa zlákať vôňou škorice, vanilky a rumu, ktorá vám pri pečení prevonia celý dom.

Ingrediencie:

Kysnuté cesto:

  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g hrubej múky
  • 90 g práškového cukru
  • 80 g masla
  • 25 g čerstvého droždia
  • 250 ml teplého mlieka
  • 2 vaječné žĺtky
  • 1 lyžička soli
  • 1 celé vajce (na potretie koláča)

Plnky:

Orechová plnka:

  • 180 g zomletých orechov
  • 105 g práškového cukru
  • Pomarančová kôra (voliteľné)
  • 1 vrecko škoricového cukru
  • Horúca voda (na spojenie)

Maková plnka:

  • 180 g zomletého maku
  • 105 g práškového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • Citrónová kôra (voliteľné)
  • Horúca voda (na spojenie)

Lekvárová plnka:

  • 200 g slivkového lekváru
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica rumu

Tvarohová plnka:

  • 300 g tvarohu
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1 lyžica krupicovej múky
  • 1 vrecko vanilkového cukru

Postup prípravy:

1. Príprava kysnutého cesta:

  1. Do teplého mlieka pridajte droždie a lyžičku cukru, dobre premiešajte a nechajte nakvasiť približne 10 minút.
  2. V mise zmiešajte polohrubú a hrubú múku so soľou.
  3. Pridajte nakvasený kvások, práškový cukor, žĺtky a rozpustené maslo.
  4. Vypracujte hladké cesto, ktoré sa nelepí. Ak je potrebné, pridajte mlieko. Miesite približne 10 minút.
  5. Cesto prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 45 minút, kým zdvojnásobí svoj objem.

2. Príprava plniek:

  1. Orechová plnka: Zmiešajte zomleté orechy, práškový cukor, škoricový cukor, pomarančovú kôru (voliteľné) a pridajte horúcu vodu na spojenie do konzistencie pasty.
  2. Maková plnka: Zmiešajte zomletý mak, práškový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru (voliteľné) a horúcu vodu na spojenie.
  3. Lekvárová plnka: Zmiešajte slivkový lekvár, cukor a rum.
  4. Tvarohová plnka: Zmiešajte tvaroh, práškový cukor, vajce, krupicovú múku a vanilkový cukor do hladkej konzistencie.

3. Skladanie koláča:

  1. Vykysnuté cesto rozdeľte na 5 rovnakých častí.
  2. Každú časť rozvaľkajte na veľkosť pekáča (42 × 48 cm).
  3. V pekáči vrstvite cesto a jednotlivé plnky v poradí podľa preferencie.
  4. Poslednú vrstvu ukončite cestom. Koláč nechajte ešte 10 minút kysnúť.

4. Pečenie:

  1. Pred pečením koláč potrite rozšľahaným vajíčkom.
  2. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 40 minút, kým povrch nezozlatne.

Dobrú chuť! 🎂✨

Tipy:

  1. Pre ešte bohatšiu chuť orechovej plnky pridajte do nej hrsť nasekaných vlašských orechov.
  2. Ak nemáte radi rum, môžete ho v lekvárovej plnke nahradiť rumovou arómou alebo ho úplne vynechať.
  3. Po upečení nechajte štedrák vychladnúť na mriežke, aby sa cesto nezaparilo.
  4. Skladujte ho v chladničke, aby si zachoval svoju sviežosť a chuť.

Video recept:

Veríme, že si na tomto lahodnom skladanom kysnutom koláči „štedrák“ pochutíte rovnako ako my. Prajeme vám veľa úspechov pri pečení a nezabudnite sa s nami podeliť o vaše výtvory.

Viac vianočných receptov nájdete tu:

Vianočné vrkoče obalené v cukre a máčané v čokoláde – jednoduché pečivo na Vianoce

Vianočné kokosové guľôčky s čokoládou – zdravé a sviatočné

Krásne nepečené vianočné stromčeky – Sú naozaj jednoduché a rýchle!

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty