Publikované: 12. októbra 2025, 07:00
Hľadáte recept na bleskové pečenie, ktoré prevonia celý dom a výsledok je neskutočne jemný? Tieto tvarohové rožky sú presne také. Cesto je vďaka tvarohu a maslu tak vláčne a krehké, že sa vám doslova rozplynie na jazyku. Je to moja tajná zbraň, keď chcem upiecť niečo malé a dobré ku káve.
Príprava je neuveriteľne jednoduchá a zvládnete ju z pár základných surovín. Zabudnite na zložité kysnuté cestá, tieto rožteky sú hotové za chvíľku a chutia jednoducho božsky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
- Čas pečenia: 20 min
- Počet porcií: cca 32 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 75 kcal/kus
- Trend: Rýchle pečenie / Z jednej misky
Potrebujeme
Cesto:
- 250 g jemného tvarohu (v kocke, odkvapkaný)
- 100 g masla (zmäknutého)
- 250 g hladkej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny (alebo kypriaceho prášku)
- 1 štipka soli
Na obalenie:
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
Postup prípravy
- V miske zmiešajte zmäknuté maslo, tvaroh, cukor a štipku soli. Vareškou alebo stierkou všetko dobre prepojte na hladkú hmotu.
- Pridajte preosiatu múku so sódou bikarbónou a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
- Toto je kľúčový krok: Cesto je mäkké. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky (ideálne na hodinu). Stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
- Kým cesto chladne, v hlbokom tanieri zmiešajte cukor so strúhaným kokosom na obaľovanie. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
- Vychladnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Na jemne pomúčenej doske postupne vyvaľkajte z každej časti kruh hrubý asi 0,5 cm. Pomôcť si môžete tanierom ako šablónou.
- Každý kruh radielkom alebo nožom rozkrájajte na 16 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
- Každý trojuholník rolujte od širšej strany smerom k špičke, čím vytvoríte malý rožtek.
- Vytvarované rožky obaľte v pripravenej zmesi cukru a kokosu.
- Rožky ukladajte na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Chladenie je nevyhnutné: Naozaj tento krok nevynechajte. Ak by ste sa cesto snažili vyvaľkať hneď, bolo by príliš lepivé a minuli by ste veľa múky, čo by rožky spravilo tvrdšími.
- Tvaroh robí rozdiel: Pre najlepší výsledok použite suchší, jemný tvaroh balený v kocke (v alobale). Krémový tvaroh z vaničky obsahuje príliš veľa vody a cesto by bolo riedke.
Jednoduché variácie
- Orechové rožky: Namiesto kokosu zmiešajte cukor s najemno pomletými vlašskými alebo lieskovými orechmi a obaľte rožky v tejto zmesi.
- S plnkou: Do stredu každého trojuholníka môžete pred zrolovaním dať malé množstvo hustého lekváru, nutely alebo kúsok čokolády.
Tieto rožky sú najlepšie v deň pečenia, keď je cukrová kôrka na povrchu ešte jemne chrumkavá.
Recept vychádza z verzie od Курдская невестка, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.
