Search

Recept na najjemnejšie rýchle tvarohové rožky s kokosom: Rozplývajú sa na jazyku

Rýchle tvarohové rožky s kokosom
Rýchle tvarohové rožky s kokosom

Obsah receptu

Publikované: 12. októbra 2025, 07:00

Hľadáte recept na bleskové pečenie, ktoré prevonia celý dom a výsledok je neskutočne jemný? Tieto tvarohové rožky sú presne také. Cesto je vďaka tvarohu a maslu tak vláčne a krehké, že sa vám doslova rozplynie na jazyku. Je to moja tajná zbraň, keď chcem upiecť niečo malé a dobré ku káve.

Príprava je neuveriteľne jednoduchá a zvládnete ju z pár základných surovín. Zabudnite na zložité kysnuté cestá, tieto rožteky sú hotové za chvíľku a chutia jednoducho božsky.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 min (+ 30 min chladenie)
  • Čas pečenia: 20 min
  • Počet porcií: cca 32 kusov
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 75 kcal/kus
  • Trend: Rýchle pečenie / Z jednej misky

Potrebujeme

Cesto:

  • 250 g jemného tvarohu (v kocke, odkvapkaný)
  • 100 g masla (zmäknutého)
  • 250 g hladkej múky
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny (alebo kypriaceho prášku)
  • 1 štipka soli

Na obalenie:

  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu

Postup prípravy

  1. V miske zmiešajte zmäknuté maslo, tvaroh, cukor a štipku soli. Vareškou alebo stierkou všetko dobre prepojte na hladkú hmotu.
  2. Pridajte preosiatu múku so sódou bikarbónou a rukami rýchlo vypracujte hladké, vláčne cesto.
  3. Toto je kľúčový krok: Cesto je mäkké. Zabaľte ho do potravinovej fólie a vložte aspoň na 30 minút do chladničky (ideálne na hodinu). Stuhne a bude sa s ním perfektne pracovať.
  4. Kým cesto chladne, v hlbokom tanieri zmiešajte cukor so strúhaným kokosom na obaľovanie. Rúru predhrejte na 180 °C a plech vysteľte papierom na pečenie.
  5. Vychladnuté cesto rozdeľte na dve rovnaké časti.
  6. Na jemne pomúčenej doske postupne vyvaľkajte z každej časti kruh hrubý asi 0,5 cm. Pomôcť si môžete tanierom ako šablónou.
  7. Každý kruh radielkom alebo nožom rozkrájajte na 16 rovnakých trojuholníkov (ako pizzu).
  8. Každý trojuholník rolujte od širšej strany smerom k špičke, čím vytvoríte malý rožtek.
  9. Vytvarované rožky obaľte v pripravenej zmesi cukru a kokosu.
  10. Rožky ukladajte na pripravený plech a pečte v predhriatej rúre 15–20 minút, alebo kým nie sú na povrchu krásne zlatisté.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Chladenie je nevyhnutné: Naozaj tento krok nevynechajte. Ak by ste sa cesto snažili vyvaľkať hneď, bolo by príliš lepivé a minuli by ste veľa múky, čo by rožky spravilo tvrdšími.
  2. Tvaroh robí rozdiel: Pre najlepší výsledok použite suchší, jemný tvaroh balený v kocke (v alobale). Krémový tvaroh z vaničky obsahuje príliš veľa vody a cesto by bolo riedke.

Jednoduché variácie

  • Orechové rožky: Namiesto kokosu zmiešajte cukor s najemno pomletými vlašskými alebo lieskovými orechmi a obaľte rožky v tejto zmesi.
  • S plnkou: Do stredu každého trojuholníka môžete pred zrolovaním dať malé množstvo hustého lekváru, nutely alebo kúsok čokolády.

Tieto rožky sú najlepšie v deň pečenia, keď je cukrová kôrka na povrchu ešte jemne chrumkavá.

Recept vychádza z verzie od Курдская невестка, upravila a osobne ho otestovala redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty