Search

Prevrátený jablkový koláč lenivej gazdinky: RECEPT, ktorý sa robí skoro sám

prevrátený jablkový koláč
prevrátený jablkový koláč

Obsah receptu

Máte dni, keď by ste si dali nejakú domácu dobrotu, ale naozaj sa vám nechce nič zložité vymýšľať? Presne pre takéto chvíle je tu tento RECEPT na fantastický prevrátený jablkový koláč! Je taký jednoduchý, že sa naozaj robí skoro sám. Žiadne zložité vrstvenie, len pripravíte karamel s jablkami priamo vo forme, zalejete jednoduchým cestom a o všetko ostatné sa postará rúra. Výsledkom je neskutočne šťavnatý koláč s úžasnou karamelovo-jablkovou vrstvou na vrchu. Je to tá najlepšia maškrta pre každú “lenivú” gazdinku!

Kúzlo tohto koláča je v tom, že jablká na dne formy krásne skaramelizujú a po preklopení vytvoria úžasne lepkavú a chutnú vrchnú vrstvu. Cesto je len jednoducho liate, takže ho máte zamiešané za pár minút. Je to naozaj vďačný koláč, s ktorým zožnete úspech bez veľkej námahy. Poďme na to!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút
  • Čas pečenia: 40-45 minút
  • Počet porcií: 1 koláč (forma Ø 26 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na karamelové jablká:

  • 3-4 stredne veľké jablká (cca 500 g)
  • 60 g masla
  • 40 g kryštálového alebo trstinového cukru

Cesto:

  • 3 vajcia
  • 130 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (8 g)
  • 100 ml mlieka
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (12 g)
  • 1 štipka soli

Na dokončenie:

  • med na potretie (voliteľné)
  • strúhaný kokos na posypanie (voliteľné)

Postup prípravy

Príprava cesta a jablkového základu:

  1. Rúru si predhrejeme na 180 °C. Pripravíme si okrúhlu tortovú formu (s priemerom cca 26 cm).
  2. Pripravíme si základ: Priamo vo forme (ak je vhodná na sporák) alebo na panvici rozpustíme maslo s cukrom. Miešame, kým sa cukor nerozpustí a zmes nezačne jemne karamelizovať.
  3. Jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na mesiačiky alebo hrubšie plátky.
  4. Karamelový základ odstavíme z ohňa a na dno formy pekne poukladáme pripravené jablká.
  5. Pripravíme si cesto: V mise vyšľaháme celé vajcia s oboma druhmi cukru a štipkou soli do bledej peny.
  6. Postupne pridávame a zašľahávame mlieko a jogurt.
  7. V druhej miske zmiešame preosiatu polohrubú múku s kypriacim práškom do pečiva.
  8. Sypkú zmes postupne a zľahka vmiešame do tekutej zmesi, kým nevznikne hladké, polotekuté cesto.

Pečenie a dokončenie:

  1. Hotové cesto opatrne a rovnomerne nalejeme na jablká vo forme.
  2. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 40 až 45 minút. Či je koláč hotový, otestujeme drevenou špajdľou – po zapichnutí do stredu cesta musí vyjsť suchá.
  3. Upečený koláč vyberieme z rúry a necháme ho vo forme chladnúť asi 10-15 minút.
  4. Potom na formu priložíme veľký tanier alebo podnos a rýchlym a opatrným pohybom koláč preklopíme “hore nohami”. Opatrne odstránime formu.
  5. Ak chcete, povrch ešte teplého koláča môžete potrieť medom a posypať kokosom.
  6. Koláč necháme úplne vychladnúť a až potom ho krájame.

Videorecept

Tipy

  1. Do jabĺk pri karamelizovaní rada pridám aj štipku mletej škorice. Celý koláč potom krásne vonia jeseňou.
  2. Pre ešte lepšiu chuť niekedy do cesta pridám aj trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Krásne to osvieži.
  3. Tento “prevrátený” koláč je fantastický aj s iným ovocím. Skvele sa hodia hrušky, marhule alebo dokonca plátky ananásu z konzervy.
  4. Koláč je sám o sebe úžasne šťavnatý, ale ak ho chcem podávať slávnostnejšie, pridám k nemu kopček šľahačky alebo vanilkovej zmrzliny.

Verím, že si tento jednoduchý, no efektný koláč obľúbite. Je to skvelý spôsob, ako si upiecť niečo naozaj dobré bez zbytočnej námahy a zložitých postupov. Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Rýchle a jednoduché, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty