Search

Pravý Sedmohradský guláš s kapustou a smotanou: RECEPT ako od babičky!

Sedmohradský guláš
Sedmohradský guláš

Obsah receptu

Zahrejte sa pri srdci aj na tele s týmto úžasným receptom na pravý Sedmohradský guláš, ktorý chutí presne tak, ako ho varievali naše babičky. Ide o poctivé jedlo plné výrazných chutí, kde sa dokonale snúbi šťavnaté bravčové mäso dusené na cibuľovom základe s charakteristickou kyslosťou kapusty a jemnosťou smotany. Tento guláš nie je len obyčajným pokrmom, je to kúsok tradície na tanieri, ktorý vás zasýti a poteší svojou bohatou arómou a hustou konzistenciou. Zabudnite na rýchle náhrady, doprajte si čas a uvarte si tento Sedmohradský guláš podľa nášho overeného receptu – výsledok bude stáť za to!

Príprava Sedmohradského gulášu si síce vyžaduje trochu trpezlivosti pri dusení mäsa, ale samotný postup je pomerne jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsený kuchár. Je to ideálne jedlo na chladnejšie dni, na nedeľný obed s rodinou alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo tradičné a nesmierne chutné. Najlepšie chutí podávaný s varenými zemiakmi, ale vynikajúco sa hodí aj ku knedli. Vôňa, ktorá sa bude šíriť vašou kuchyňou počas varenia, je len predzvesťou skvelého gurmánskeho zážitku.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 30 minút
  • Čas varenia/dusenia: cca 1.5 – 2 hodiny
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Stredná ★★

Potrebujeme

Guláš

  • 600 g bravčového pliecka (alebo stehna), nakrájaného na kocky cca 2-3 cm
  • 2 ks cibule (väčšie)
  • 60 g bravčovej masti (alebo oleja)
  • 15 g mletej sladkej papriky
  • 1 lyžička celej rasce
  • Soľ (podľa chuti)
  • cca 700-800 ml horúceho bravčového alebo hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 500 g kyslej kapusty (ak je príliš kyslá alebo slaná, krátko prepláchnuť a/alebo vyžmýkať)
  • 2 lyžice hladkej múky
  • 250 ml smotany na šľahanie (min. 30%)

Príloha

  • cca 1 kg zemiakov (varný typ B)
  • Soľ
  • Štipka celej alebo mletej rasce

Na dokončenie

  • Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, podľa chuti)

Postup prípravy

Príprava základu

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Bravčové mäso nakrájame na kocky (cca 2-3 cm).
  2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme masť. Pridáme kocky mäsa a zprudka ich opečieme zo všetkých strán dohneda. Opečené mäso vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme bokom.
  3. Do výpeku v hrnci (ak treba, pridáme trochu masti) vsypeme nakrájanú cibuľu, mierne ju osolíme a restujeme na strednom ohni dozlatista, trvá to asi 8-10 minút. Dávame pozor, aby sa nespálila.
  4. K orestovanej cibuli vrátime opečené mäso. Stiahneme hrniec z ohňa alebo znížime teplotu na minimum. Pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo (len pár sekúnd!) ju premiešame v tuku, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
  5. Ihneď podlejeme malým množstvom horúceho vývaru alebo vody (asi 100 ml), premiešame, aby sa paprika nepripálila.

Dusenie a pridanie kapusty

  1. Pridáme celú rascu, soľ podľa chuti (pozor, kapusta aj vývar môžu byť slané) a prilejeme zvyšok horúceho vývaru tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka. Trvá to približne 60-90 minút, v závislosti od kvality mäsa. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby dolievame horúci vývar alebo vodu.
  2. Kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme alebo len vyžmýkame (ak ju máte radi kyslejšiu, použite aj trochu šťavy z nej). Pridáme ju k polomäkkému mäsu približne 20-30 minút pred koncom dusenia. Premiešame a spolu dodusíme, kým mäso aj kapusta nie sú úplne mäkké.

Zahustenie a dokončenie

  1. V miske rozmiešame hladkú múku s trochou studenej vody (asi 50-70 ml) na hladkú kašičku bez hrudiek (zátrepka).
  2. Zátrepku za stáleho miešania tenkým prúdom vlejeme do vriaceho gulášu. Dôkladne premiešame a necháme prevariť na miernom ohni aspoň 10 minút, aby sa stratila chuť múky a guláš zhustol.
  3. Nakoniec prilejeme smotanu na šľahanie. Už len krátko prehrejeme (nevaríme prudko, aby sa smotana nezrazila) a odstavíme z ohňa. Guláš finálne dochutíme soľou, ak je to potrebné.

Príprava prílohy

  1. Kým sa guláš dusí, pripravíme si prílohu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do osolenej vody so štipkou rasce domäkka (cca 20-25 minút). Uvarené zemiaky scedíme.
  2. Hotový Sedmohradský guláš podávame s uvarenými zemiakmi, posypaný čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.

Videorecept

Tipy

  1. Mäso a základ: Na tento guláš používam najradšej bravčové pliecko, je krásne prerastené a po udusení šťavnaté. Dôležité je naozaj dôkladne orestovať mäso aj cibuľu, to je základ dobrej chuti. Dávajte pozor na papriku, naozaj stačí len pár sekúnd v horúcom tuku.
  2. Kapusta: Kyslosť kapusty sa líši. Pred pridaním ju vždy ochutnám. Ak je extrémne kyslá, radšej ju krátko prepláchnem studenou vodou. Ak máte radi výraznejšiu kyslosť, môžete pridať aj trochu šťavy z kapusty priamo do gulášu.
  3. Smotana: V recepte používam smotanu na šľahanie pre jemnejšiu chuť. Ak máte radi klasickú verziu, pokojne použite kyslú smotanu (16% a viac). Tú odporúčam pred pridaním do horúceho gulášu rozmiešať s trochou múky a horúceho gulášu v miske, aby sa nezrazila.
  4. Dochutenie: Okrem soli a rasce môžete pre pikantnejšiu verziu pridať aj štipku mletej pálivej papriky alebo čili spolu so sladkou paprikou. Niekto pridáva aj bobkový list alebo nové korenie počas dusenia mäsa.

[odporucame site=”fajront.sk”]

Tento pravý Sedmohradský guláš je skutočná lahôdka, ktorá zahreje a zasýti. Verím, že si na ňom pochutnáte rovnako ako my doma. Je to recept overený časom!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z Youtube kanála Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty