Zahrejte sa pri srdci aj na tele s týmto úžasným receptom na pravý Sedmohradský guláš, ktorý chutí presne tak, ako ho varievali naše babičky. Ide o poctivé jedlo plné výrazných chutí, kde sa dokonale snúbi šťavnaté bravčové mäso dusené na cibuľovom základe s charakteristickou kyslosťou kapusty a jemnosťou smotany. Tento guláš nie je len obyčajným pokrmom, je to kúsok tradície na tanieri, ktorý vás zasýti a poteší svojou bohatou arómou a hustou konzistenciou. Zabudnite na rýchle náhrady, doprajte si čas a uvarte si tento Sedmohradský guláš podľa nášho overeného receptu – výsledok bude stáť za to!
Príprava Sedmohradského gulášu si síce vyžaduje trochu trpezlivosti pri dusení mäsa, ale samotný postup je pomerne jednoduchý a zvládne ho aj menej skúsený kuchár. Je to ideálne jedlo na chladnejšie dni, na nedeľný obed s rodinou alebo kedykoľvek, keď máte chuť na niečo tradičné a nesmierne chutné. Najlepšie chutí podávaný s varenými zemiakmi, ale vynikajúco sa hodí aj ku knedli. Vôňa, ktorá sa bude šíriť vašou kuchyňou počas varenia, je len predzvesťou skvelého gurmánskeho zážitku.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 30 minút
- Čas varenia/dusenia: cca 1.5 – 2 hodiny
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Stredná ★★
Potrebujeme
Guláš
- 600 g bravčového pliecka (alebo stehna), nakrájaného na kocky cca 2-3 cm
- 2 ks cibule (väčšie)
- 60 g bravčovej masti (alebo oleja)
- 15 g mletej sladkej papriky
- 1 lyžička celej rasce
- Soľ (podľa chuti)
- cca 700-800 ml horúceho bravčového alebo hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 500 g kyslej kapusty (ak je príliš kyslá alebo slaná, krátko prepláchnuť a/alebo vyžmýkať)
- 2 lyžice hladkej múky
- 250 ml smotany na šľahanie (min. 30%)
Príloha
- cca 1 kg zemiakov (varný typ B)
- Soľ
- Štipka celej alebo mletej rasce
Na dokončenie
- Čerstvá petržlenová vňať (nasekaná, podľa chuti)
Postup prípravy
Príprava základu
- Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. Bravčové mäso nakrájame na kocky (cca 2-3 cm).
- Vo väčšom hrnci rozohrejeme masť. Pridáme kocky mäsa a zprudka ich opečieme zo všetkých strán dohneda. Opečené mäso vyberieme dierovanou lyžicou a odložíme bokom.
- Do výpeku v hrnci (ak treba, pridáme trochu masti) vsypeme nakrájanú cibuľu, mierne ju osolíme a restujeme na strednom ohni dozlatista, trvá to asi 8-10 minút. Dávame pozor, aby sa nespálila.
- K orestovanej cibuli vrátime opečené mäso. Stiahneme hrniec z ohňa alebo znížime teplotu na minimum. Pridáme mletú sladkú papriku a rýchlo (len pár sekúnd!) ju premiešame v tuku, aby sa rozvoňala, ale nezhorkla.
- Ihneď podlejeme malým množstvom horúceho vývaru alebo vody (asi 100 ml), premiešame, aby sa paprika nepripálila.
Dusenie a pridanie kapusty
- Pridáme celú rascu, soľ podľa chuti (pozor, kapusta aj vývar môžu byť slané) a prilejeme zvyšok horúceho vývaru tak, aby bolo mäso takmer ponorené. Prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka. Trvá to približne 60-90 minút, v závislosti od kvality mäsa. Počas dusenia občas premiešame a podľa potreby dolievame horúci vývar alebo vodu.
- Kyslú kapustu podľa potreby prepláchneme alebo len vyžmýkame (ak ju máte radi kyslejšiu, použite aj trochu šťavy z nej). Pridáme ju k polomäkkému mäsu približne 20-30 minút pred koncom dusenia. Premiešame a spolu dodusíme, kým mäso aj kapusta nie sú úplne mäkké.
Zahustenie a dokončenie
- V miske rozmiešame hladkú múku s trochou studenej vody (asi 50-70 ml) na hladkú kašičku bez hrudiek (zátrepka).
- Zátrepku za stáleho miešania tenkým prúdom vlejeme do vriaceho gulášu. Dôkladne premiešame a necháme prevariť na miernom ohni aspoň 10 minút, aby sa stratila chuť múky a guláš zhustol.
- Nakoniec prilejeme smotanu na šľahanie. Už len krátko prehrejeme (nevaríme prudko, aby sa smotana nezrazila) a odstavíme z ohňa. Guláš finálne dochutíme soľou, ak je to potrebné.
Príprava prílohy
- Kým sa guláš dusí, pripravíme si prílohu. Zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a dáme variť do osolenej vody so štipkou rasce domäkka (cca 20-25 minút). Uvarené zemiaky scedíme.
- Hotový Sedmohradský guláš podávame s uvarenými zemiakmi, posypaný čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou.
Videorecept
Tipy
- Mäso a základ: Na tento guláš používam najradšej bravčové pliecko, je krásne prerastené a po udusení šťavnaté. Dôležité je naozaj dôkladne orestovať mäso aj cibuľu, to je základ dobrej chuti. Dávajte pozor na papriku, naozaj stačí len pár sekúnd v horúcom tuku.
- Kapusta: Kyslosť kapusty sa líši. Pred pridaním ju vždy ochutnám. Ak je extrémne kyslá, radšej ju krátko prepláchnem studenou vodou. Ak máte radi výraznejšiu kyslosť, môžete pridať aj trochu šťavy z kapusty priamo do gulášu.
- Smotana: V recepte používam smotanu na šľahanie pre jemnejšiu chuť. Ak máte radi klasickú verziu, pokojne použite kyslú smotanu (16% a viac). Tú odporúčam pred pridaním do horúceho gulášu rozmiešať s trochou múky a horúceho gulášu v miske, aby sa nezrazila.
- Dochutenie: Okrem soli a rasce môžete pre pikantnejšiu verziu pridať aj štipku mletej pálivej papriky alebo čili spolu so sladkou paprikou. Niekto pridáva aj bobkový list alebo nové korenie počas dusenia mäsa.
[odporucame site=”fajront.sk”]
Tento pravý Sedmohradský guláš je skutočná lahôdka, ktorá zahreje a zasýti. Verím, že si na ňom pochutnáte rovnako ako my doma. Je to recept overený časom!
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali z Youtube kanála Recepty bez brepty, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.