Máte chuť na niečo pikantné, chrumkavé a diabolsky dobré? Potom musíte vyskúšať legendárne “svokrine jazyky”! Tieto ohnivé uhorkové rolky plnené feferónkou sú presne tou chuťovkou, ktorá rozprúdi každú oslavu, grilovačku alebo len tak spríjemní večer pri televízii. Zabudnite na zdĺhavé zaváranie a týždne čakania. Výhodou tohto receptu je jeho neuveriteľná rýchlosť – rolky sú pripravené na jedenie už za 2 až 3 dni! Sú tak dokonalou záchranou, keď potrebujete rýchlo pripraviť originálne a nezabudnuteľné pohostenie.
Napriek pôsobivému vzhľadu a odvážnemu názvu je príprava týchto pikantných roliek prekvapivo jednoduchá a rýchla. Celé kúzlo spočíva v správne vyváženom sladkokyslom náleve s poriadnou dávkou kôpru a v šikovnom zrolovaní feferónky do tenkého plátku uhorky. Keďže ide o rýchly spôsob nakladania bez následnej pasterizácie, uhorky si zachovajú fantastickú chrumkavosť a sviežosť. Dôležité je však pamätať na ich skladovanie v chladničke. Poďte si ich s nami pripraviť!
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 25 minút
- Čas odležania: 2-3 dni v chladničke
- Počet porcií: 1 veľký pohár (s objemom cca 750 ml)
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Na uhorkové rolky:
- 3 ks šalátovej uhorky (tzv. hadovky)
- 7 ks červených feferóniek alebo chilli papričiek
- 4 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky čerstvej petržlenovej vňate
Na pikantný nálev:
- 500 ml vody
- 2 PL octu (8 %)
- 1 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- 2 PL nasekaného čerstvého kôpru
- 1/3 ČL celého čierneho korenia
Postup prípravy
Príprava roliek a plnenie pohára:
- Uhorky dôkladne umyjeme a osušíme. Pomocou škrabky na zeleninu alebo na mandolíne z nich po dĺžke nakrájame tenké, ohybné plátky. Prvých pár plátkov, ktoré sú len zo šupky, nepoužijeme.
- Feferónky zbavíme zelenej stopky a podľa požadovanej pikantnosti aj semienok. Nakrájame ich na kúsky, ktorých dĺžka zodpovedá šírke uhorkového plátku.
- Každý kúsok feferónky pevne zrolujeme do jedného plátku uhorky.
- Pripravíme si dokonale čistý (ideálne vysterilizovaný) pohár s objemom 750 ml. Na dno pohára vložíme 2 vetvičky petržlenovej vňate a 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky.
- Na túto vrstvu začneme tesne vedľa seba a postojačky ukladať pripravené uhorkové rolky, až kým nezaplníme celý pohár.
- Na vrch roliek položíme zvyšné 2 vetvičky petržlenovej vňate a zvyšné 2 strúčiky cesnaku nakrájané na plátky.
Príprava nálevu a dokončenie:
- V menšom hrnci zmiešame všetky ingrediencie na nálev: vodu, ocot, soľ, cukor, nasekaný kôpor a celé čierne korenie.
- Nálev za občasného miešania privedieme k varu a krátko povaríme (cca 1-2 minúty), aby sa cukor a soľ úplne rozpustili a chute sa prepojili.
- Ešte horúcim nálevom ihneď zalejeme uhorky v pohári tak, aby boli všetky rolky úplne ponorené.
- Pohár pevne uzavrieme čistým viečkom, necháme úplne vychladnúť pri izbovej teplote.
- DÔLEŽITÉ: Ihneď po vychladnutí pohár presuňte do chladničky! Keďže uhorky nie sú pasterizované, musia byť neustále v chlade. Nechajte ich v náleve odležať aspoň 2-3 dni. Po tejto dobe sú pripravené na konzumáciu.
Videorecept
Tipy
- Pikantnosť si môžem ľahko upraviť. Ak mám rád extra pálivé, nechám vo feferónkach aj pár semienok. Naopak, pre jemnejšiu verziu používam menej pálivé papričky ako napríklad “kozí roh”.
- Niekedy do nálevu pre zaujímavejšiu chuť pridávam aj pár guľôčok horčičného semienka alebo malý kúsok bobkového listu. Vždy to dodá skvelý chuťový rozmer.
- Aby boli uhorky čo najchrumkavejšie, po nakrájaní na plátky ich niekedy vložím na 15 minút do misky s ľadovou vodou. Až potom ich osuším papierovou utierkou a rolujem.
- Tieto rolky sú fantastické ako jednohubky! Každú rolku po odležaní prepichnem ozdobným špáradlom a podávam na miske. Na párty vždy zmiznú ako prvé, verte mi!
Čím dlhšie necháte “svokrine jazyky” odležať v chladničke, tým budú chutnejšie a pikantnejšie. V dobre uzavretom pohári a v chlade vám vydržia niekoľko týždňov – ak ich teda nezjete skôr!
Recept je inšpirovaný verziou od Obżarciuch, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.