Parené buchty plnené slivkovým lekvárom podľa babičky: Jednoduché a vynikajúce!

Parené buchty
Parené buchty

Obsah receptu

Parené buchty sú klenotom našej tradičnej kuchyne. V tomto článku sa naučíte, ako pripraviť parené buchty plnené slivkovým lekvárom, ktoré budú také dobré ako od babičky.

Kto by neobľuboval mäkké, voňavé a teplé parené buchty? Tento tradičný pokrm nás sprevádza už po generácie. Od babičiek až po moderné kuchyne, parené buchty sú synonymom domácej pohody a neopakovateľnej chuti. V tomto recepte od pani Vierky z youtube LiViera Desserts sa dozviete, ako ich pripraviť rýchlo a efektívne, aby ste si aj vy mohli vychutnať kúsok tradície priamo u seba doma.

Parené buchty plnené slivkovým lekvárom

Ingrediencie

  • Kysnuté cesto:
    • 260ml teplého mlieka
    • 7g sušeného droždia
    • 1 lyžička práškového cukru
    • 200g hrubej múky
    • 300g polohrubej múky
    • 1 lyžička soli
    • 1 celé vajce
    • 30g roztopeného masla
  • Plnka:
    • 250g slivkového lekváru
  • Poleva:
    • 200g nesoleného masla
  • Posýpka (na výber):
    • Zomletý mak, vanilkový cukor, práškový cukor
    • Zomleté vlašské orechy, škoricový cukor, práškový cukor
    • Kakao, práškový cukor

Postup prípravy

  1. Príprava cesta:
    • Roztopíme maslo a zohrejeme mlieko na 35°C.
    • Do časti mlieka pridáme droždie a cukor, premiešame a necháme v teple kvasiť.
    • Zmiešame oba typy múky, pridáme soľ, zvyšok mlieka, kvások, vajce a roztopené maslo.
    • Cesto, asi po 10 minútach miesenia, sa od misky odtŕha a na ruku sa nelepí.
  2. Kysnutie:
    • Cesto necháme v teple kysnúť 40 minút.
  3. Formovanie buchiet:
    • Cesto rozdelíme na 4 časti, z každej vyvaľkáme placku a rozkrájame na 4 diely.
    • Do stredu každej časti vložíme lekvár a zabalíme.
  4. Parenie:
    • Širší kastról do jednej tretiny naplníme vodou. Navrch pevne uviažeme utierku, prikryjeme a vodu rozvaríme. Výkon sporáka nastavte tak, aby sa vytvorilo dostatok pary a zároveň sa neodparilo veľa vody. Na utierku uložíme 5 buchtičiek ďalej od seba.
    • Paríme 7 minút, počas parenia hrniec neotvárame.
  5. Dokončenie:
    • Hotové buchty polejeme maslom a posypeme podľa chuti.

Video recept

Pripraviť si doma parené buchty podľa tradičného receptu nie je žiadna veda. S našim podrobným návodom to zvládnete hravo a výsledok? Ten bude určite stáť za to. Vychutnajte si tento tradičný pokrm, ktorý vnáša do našich domovov teplú atmosféru a spomienky na detstvo.

Súvisiace články

Tradičné jednoduché zemiakové placky: Skvelá voľba pre rýchly a chutný obed pre celú rodinu

Najlepšie OŠKVARKOVÉ PAGÁČIKY podľa pani Vierky: Krehké a chrumkavé!

Najlepšie vianočné medovníčky, ktoré nepotrebujú čas na zmäknutie: Bez nich si už Vianoce ani nevieme predstaviť!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála LiViera Desserts

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty