Publikované: 21. októbra 2025, 06:00
Keď sa vonku ochladí, nie je nič lepšie ako poctivý, hustý guláš, ktorý prevonia celý dom. Tento fazuľový guláš s údeným mäsom je presne taký – sýty, voňavý a plný bohatej chuti. Je to fantastické jedlo z jedného hrnca, ktoré zasýti celú rodinu.
Je to overená klasika, ktorá sa hodí na víkendový obed alebo výdatnú večeru. Kombinácia údenej chuti, sladkej papriky a fazule je jednoducho dokonalá.
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 min
- Čas varenia: 60 min
- Počet porcií: 4
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 580 kcal/porcia
- Trend: Tradičný recept / Z jedného hrnca
Potrebujeme
- 1 PL masti (alebo oleja)
- 1 ks cibule
- 200 g údeného mäsa
- 400 g varených zemiakov
- 400 g červenej fazule (z konzervy)
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL mletej rasce
- 1/2 ČL mletého čierneho korenia
- 1 strúčik cesnaku
- 1 ČL majoránky
- 800 ml vývaru (alebo vody)
- 1 PL hladkej múky (pozn. pridané na základe postupu)
- soľ podľa chuti
Postup prípravy
- Na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na kocky nakrájané údené mäso a krátko opečte.
- Mäso posypte mletou rascou, oboma druhmi papriky a zaprášte lyžicou hladkej múky. Krátko orestujte (pozor, aby paprika nezhorkla).
- Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte a všetko zalejte vývarom alebo vodou. Prikryte pokrievkou a varte 40 minút.
- Po 40 minútach pridajte do hrnca na kocky nakrájané uvarené zemiaky a varte ďalších 20 minút.
- Nakoniec do gulášu pridajte scedenú fazuľu z konzervy, prelisovaný cesnak a majoránku. Krátko prevarte, dochuťte soľou, korením a odstavte.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Surové alebo varené zemiaky: Recept používa varené zemiaky, ktoré sa pridávajú neskôr. Ak chcete ušetriť čas, môžete použiť aj surové zemiaky, ale pridajte ich do hrnca hneď po zaliatí vývarom a varte ich spolu s mäsom domäkka.
- Dochutenie kapustovou vodou: Ak máte radi kyslejšiu chuť, môžete do hotového gulášu pridať trochu šťavy z kyslej kapusty.
Jednoduché variácie
- S klobásou: Namiesto údeného mäsa (alebo spolu s ním) môžete na začiatku opiecť na kolieska nakrájanú pikantnú klobásu.
- Pikantná verzia: Spolu s mletou paprikou pridajte aj štipku mletého chilli alebo na kolieska nakrájanú feferónku.
Guláš podávajte horúci, ideálne s čerstvým chlebom.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Prahnulo mi, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
