Search

Overený recept na fazuľový guláš s údeným mäsom: Poctivé jedlo plné chuti

Fazuľový guláš s údeným mäsom
Fazuľový guláš s údeným mäsom

Obsah receptu

Publikované: 21. októbra 2025, 06:00

Keď sa vonku ochladí, nie je nič lepšie ako poctivý, hustý guláš, ktorý prevonia celý dom. Tento fazuľový guláš s údeným mäsom je presne taký – sýty, voňavý a plný bohatej chuti. Je to fantastické jedlo z jedného hrnca, ktoré zasýti celú rodinu.

Je to overená klasika, ktorá sa hodí na víkendový obed alebo výdatnú večeru. Kombinácia údenej chuti, sladkej papriky a fazule je jednoducho dokonalá.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 min
  • Čas varenia: 60 min
  • Počet porcií: 4
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 580 kcal/porcia
  • Trend: Tradičný recept / Z jedného hrnca

Potrebujeme

  • 1 PL masti (alebo oleja)
  • 1 ks cibule
  • 200 g údeného mäsa
  • 400 g varených zemiakov
  • 400 g červenej fazule (z konzervy)
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 ČL majoránky
  • 800 ml vývaru (alebo vody)
  • 1 PL hladkej múky (pozn. pridané na základe postupu)
  • soľ podľa chuti

Postup prípravy

  1. Na masti orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte na kocky nakrájané údené mäso a krátko opečte.
  2. Mäso posypte mletou rascou, oboma druhmi papriky a zaprášte lyžicou hladkej múky. Krátko orestujte (pozor, aby paprika nezhorkla).
  3. Pridajte paradajkový pretlak, premiešajte a všetko zalejte vývarom alebo vodou. Prikryte pokrievkou a varte 40 minút.
  4. Po 40 minútach pridajte do hrnca na kocky nakrájané uvarené zemiaky a varte ďalších 20 minút.
  5. Nakoniec do gulášu pridajte scedenú fazuľu z konzervy, prelisovaný cesnak a majoránku. Krátko prevarte, dochuťte soľou, korením a odstavte.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Surové alebo varené zemiaky: Recept používa varené zemiaky, ktoré sa pridávajú neskôr. Ak chcete ušetriť čas, môžete použiť aj surové zemiaky, ale pridajte ich do hrnca hneď po zaliatí vývarom a varte ich spolu s mäsom domäkka.
  2. Dochutenie kapustovou vodou: Ak máte radi kyslejšiu chuť, môžete do hotového gulášu pridať trochu šťavy z kyslej kapusty.

Jednoduché variácie

  • S klobásou: Namiesto údeného mäsa (alebo spolu s ním) môžete na začiatku opiecť na kolieska nakrájanú pikantnú klobásu.
  • Pikantná verzia: Spolu s mletou paprikou pridajte aj štipku mletého chilli alebo na kolieska nakrájanú feferónku.

Guláš podávajte horúci, ideálne s čerstvým chlebom.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Prahnulo mi, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty