Babičkin vegetariánsky zemiakový guláš je klasika, ktorá nikdy nesklame. Je výdatný, rýchly na prípravu a navyše aj lacný. Tento recept vás prevedie krok za krokom, ako si ho pripraviť s láskou a babičkiným šarmom.
Zemiakový guláš je jedlo, ktoré si mnohí spájajú s detstvom a vôňou domova. Tento recept na vegetariánsku verziu vám pripomenie tie najkrajšie spomienky a zároveň vás presvedčí, že aj bez mäsa môže byť guláš skutočne lahodný.
Ingrediencie:
Ingrediencie (pre približne 6 osôb):
- 16-20 zemiakov
- 1 červená paprika
- 5 veľkých cibúľ
- 6 strúčikov cesnaku
- 5 chilli papričiek
- 1 zväzok petržlenovej vňate
- 140 g paradajkového pretlaku
- 80 g masla
- 60 g múky
- 1 ½ – 1 ¾ litra vody
- Kocka zeleninového vývaru
- 1 šálka kyslej smotany
Korenie:
- 1 polievková lyžica majoránky
- 2 bobkové listy
- 1 čajová lyžička chilli vločiek
- 1 čajová lyžička rasce
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička korenia
- 1 čajová lyžička cukru
- 1 polievková lyžica kari
- 4 polievkové lyžice sladkej mletej papriky
Postup prípravy:
- Ošúpte zemiaky, nakrájajte na kocky a zalejte ich 1,5 litrom vody.
- Cibuľu nakrájajte na kocky, chilli papričky zbavte jadierok a nakrájajte na drobné kocky. Cesnak ošúpte a rozdrvte. Petržlenovú vňať nakrájajte nadrobno.
- Vo veľkej panvici rozohrejte maslo a opečte cibuľu do zlatista.
- Pridajte cesnak, chilli papričky a cukor, krátko orestujte.
- Pridajte paradajkový pretlak a dobre osmažte, aby stratilo kyslosť. Osmažte aj kari a krátko aj mletú papriku.
- Pridajte múku a krátko ju osmažte.
- Postupne prilievajte vodu zo zemiakov, aby sa omáčka zahustila.
- Pridajte korenie, zemiaky a zvyšnú vodu, kocku vývaru a priveďte všetko do varu.
- Pridajte na kocky nakrájanú papriku a varte 20-30 minút, kým zemiaky nezmäknú.
- Dochuťte podľa potreby, pridajte časť petržlenovej vňate.
- Stiahnite hrniec z ohňa a vmiešajte kyslú smotanu.
Servírujte guláš ozdobený kopčekom kyslej smotany a petržlenovou vňaťou.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre ešte intenzívnejšiu chuť pridajte do guláša lyžičku mletej červenej papriky.
- Ak chcete guláš zahustiť, môžete pridať trochu zemiakového škrobu rozmiešaného v studenej vode.
- Guláš môžete podávať s chlebom, knedľou alebo len tak samotný.
- Zemiaky môžete pred varením opiecť na panvici, dodá im to príjemnú chuť a chrumkavosť.
- Ak nemáte čerstvú petržlenovú vňať, môžete použiť aj sušenú.
Video recept:
Veríme, že si tento recept na babičkin vegetariánsky zemiakový guláš zamilujete. Je to jednoduché a chutné jedlo, ktoré zahreje na duši a zasýti celú rodinu. Prajeme vám dobrú chuť!
Súvisiace články:
Vegánska fazuľová polievka s tofu – jednoduchá, lahodná a plná chuti
Jednoduchá zemiaková polievka s karfiolom a taveným syrom – lahodná a zdravá
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Vegetariánske Recepty