Search

Hustá šošovicová polievka so zeleninou – Jednoduchý recept, lahodná chuť a plná zdravých ingrediencií

Hustá šošovicová polievka
Hustá šošovicová polievka so zeleninou

Obsah receptu

Táto hustá šošovicová polievka je ako objatie od babičky v chladný jesenný deň. Zahreje vás nielen na tele, ale aj na duši. Je plná zdravých ingrediencií a vďaka jednoduchému receptu ju zvládne pripraviť naozaj každý.

Viete, ako to je, niekedy stačí málo a chutí to božsky. Táto polievka nie je žiadna výnimka. Z obyčajnej šošovice a zeleninky vykúzlite hotový zázrak, ktorý si zamiluje celá rodina.

Ingrediencie:

  • 200 g zelenej alebo hnedej šošovice (1 šálka)
  • 2 póry (nakrájané na jemné krúžky)
  • 2 mrkvy (nakrájané na plátky)
  • 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
  • 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
  • 1 zemiak (nakrájaný na malé kocky)
  • 1 liter zeleninového vývaru (4 1/4 šálky)
  • 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 ČL tymianu
  • 1 ČL mletej sladkej papriky
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Čerstvá petržlenová vňať (voliteľne na ozdobu)

Postup prípravy:

  1. Príprava šošovice:
    • Uvarte šošovicu podľa návodu na obale, aby bola al dente. Scedíme a odložíme bokom.
  2. Restovanie:
    • Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska priehľadnú farbu.
  3. Pridanie zeleniny:
    • Pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky a kolieska póru. Krátko opečte, aby sa chuť uvoľnila.
  4. Dochutenie:
    • Osoľte a pridajte tymian, mletú sladkú papriku a paradajkovú pastu. Dobre premiešajte.
  5. Varenie:
    • Prilejte zeleninový vývar a pridajte uvarenú šošovicu. Varte na miernom ohni asi 15-20 minút, alebo kým sa zelenina nerozvarí a polievka nezíska hustú konzistenciu.
  6. Dokončenie a podávanie:
    • Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chcete, ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

Tip: Podávajte s chrumkavým pečivom alebo celozrnným chlebom pre výdatné a zdravé jedlo.

Dobrú chuť!

Tipy:

  1. Pre ešte lahodnejšiu chuť: Pridajte do polievky bobkový list a pár guľôčok nového korenia.
  2. Ak máte radi pikantnejšie: Štipka chilli alebo mletej rasce dodá polievke šmrnc.
  3. Zeleninu môžete obmieňať: Pokojne pridajte aj kaleráb, petržlen alebo zeler. Fantázii sa medze nekladú!
  4. Pre krémovejšiu konzistenciu: Časť polievky môžete rozmixovať ponorným mixérom.
  5. Nezabudnite na kyslú smotanu: Na záver do každej porcie pridajte lyžicu kyslej smotany. Mňam!

Video recept:

Verím, že vám táto hustá šošovicová polievka bude chutiť rovnako ako mne a mojej rodine. Je to taký malý zázrak, ktorý vám spríjemní jesenné dni. Prajem vám dobrú chuť a veľa lásky pri varení!

Súvisiace články:

Vegánska fazuľová polievka s tofu – jednoduchá, lahodná a plná chuti

Jednoduchá zemiaková polievka s karfiolom a taveným syrom – lahodná a zdravá

Babičkina zemiaková polievka s pórom a mletým mäsom – hrejivá, chutná a plná lásky

Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zdravé recepty

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty