Táto hustá šošovicová polievka je ako objatie od babičky v chladný jesenný deň. Zahreje vás nielen na tele, ale aj na duši. Je plná zdravých ingrediencií a vďaka jednoduchému receptu ju zvládne pripraviť naozaj každý.
Viete, ako to je, niekedy stačí málo a chutí to božsky. Táto polievka nie je žiadna výnimka. Z obyčajnej šošovice a zeleninky vykúzlite hotový zázrak, ktorý si zamiluje celá rodina.
Ingrediencie:
- 200 g zelenej alebo hnedej šošovice (1 šálka)
- 2 póry (nakrájané na jemné krúžky)
- 2 mrkvy (nakrájané na plátky)
- 1 cibuľa (nakrájaná na kocky)
- 2 strúčiky cesnaku (nasekané)
- 1 zemiak (nakrájaný na malé kocky)
- 1 liter zeleninového vývaru (4 1/4 šálky)
- 1 polievková lyžica paradajkovej pasty
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 ČL tymianu
- 1 ČL mletej sladkej papriky
- Soľ a korenie podľa chuti
- Čerstvá petržlenová vňať (voliteľne na ozdobu)
Postup prípravy:
- Príprava šošovice:
- Uvarte šošovicu podľa návodu na obale, aby bola al dente. Scedíme a odložíme bokom.
- Restovanie:
- Vo veľkom hrnci zohrejte olivový olej a pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak. Restujte, kým cibuľa nezmäkne a nezíska priehľadnú farbu.
- Pridanie zeleniny:
- Pridajte nakrájanú mrkvu, zemiaky a kolieska póru. Krátko opečte, aby sa chuť uvoľnila.
- Dochutenie:
- Osoľte a pridajte tymian, mletú sladkú papriku a paradajkovú pastu. Dobre premiešajte.
- Varenie:
- Prilejte zeleninový vývar a pridajte uvarenú šošovicu. Varte na miernom ohni asi 15-20 minút, alebo kým sa zelenina nerozvarí a polievka nezíska hustú konzistenciu.
- Dokončenie a podávanie:
- Dochutíme soľou a korením podľa chuti. Ak chcete, ozdobte nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
Tip: Podávajte s chrumkavým pečivom alebo celozrnným chlebom pre výdatné a zdravé jedlo.
Dobrú chuť!
Tipy:
- Pre ešte lahodnejšiu chuť: Pridajte do polievky bobkový list a pár guľôčok nového korenia.
- Ak máte radi pikantnejšie: Štipka chilli alebo mletej rasce dodá polievke šmrnc.
- Zeleninu môžete obmieňať: Pokojne pridajte aj kaleráb, petržlen alebo zeler. Fantázii sa medze nekladú!
- Pre krémovejšiu konzistenciu: Časť polievky môžete rozmixovať ponorným mixérom.
- Nezabudnite na kyslú smotanu: Na záver do každej porcie pridajte lyžicu kyslej smotany. Mňam!
Video recept:
Verím, že vám táto hustá šošovicová polievka bude chutiť rovnako ako mne a mojej rodine. Je to taký malý zázrak, ktorý vám spríjemní jesenné dni. Prajem vám dobrú chuť a veľa lásky pri varení!
Súvisiace články:
Vegánska fazuľová polievka s tofu – jednoduchá, lahodná a plná chuti
Jednoduchá zemiaková polievka s karfiolom a taveným syrom – lahodná a zdravá
Babičkina zemiaková polievka s pórom a mletým mäsom – hrejivá, chutná a plná lásky
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Zdravé recepty