Search

Odkedy mám tento recept, iný jablkový koláč ani nepečiem: Božský smotanový koláč s jablkami a chrumkavými mandľami!

Jablkový koláč s kyslou smotanou
Jablkový koláč s kyslou smotanou

Obsah receptu

Publikované: 31. októbra 2025, 08:35

Musím sa priznať, odkedy mám tento recept, iný jablkový koláč už takmer ani nepečiem. Je to absolútne božský smotanový koláč s jablkami, ktorý má všetko – vláčne cesto, šťavnaté jablká a na vrchu fantastický krém z kyslej smotany, ktorý sa pečie spolu s koláčom. Všetko to zakončia chrumkavé mandle.

Je to presne ten typ koláča, ktorý vyzerá ako z cukrárne, no jeho príprava je neskutočne jednoduchá. Všetky vrstvy dáte na plech naraz a rúra spraví kúzlo za vás.

Ako správne pripraviť smotanový koláč s jablkami?

Základom je vláčne cesto, ktoré rozotriete do formy. Naň poukladáte nakrájané jablká. Všetko zalejete krémovou zmesou z kyslej smotany, šľahačky a pudingového prášku (nemusí sa variť!). Posypete mandľami a dáte piecť.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas pečenia: 50–60 min
  • Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 340 kcal/porcia

Potrebujeme

Cesto

  • 200 g hladkej múky (T650)
  • 130 g masla (zmäknutého)
  • 120 g kryštálového cukru
  • 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
  • 3 ks vajec
  • 6 g prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
  • maslo a strúhanka/múka na formu

Jablková vrstva

  • 600 g jabĺk (kyslejších odrôd)
  • 3–4 polievkové lyžice citrónovej šťavy

Smotanový krém (na vrch)

  • 200 g kyslej smotany (Schmand, min. 20%)
  • 200 g smotany na šľahanie (33%)
  • 40 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Na posypanie

  • 50 g mandľových lupienkov
  • práškový cukor (na záver)

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (s priemerom 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte strúhankou alebo múkou.
  2. Pripravte cesto. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo, kryštálový cukor a vanilkový cukor do svetlej peny.
  3. Postupne, po jednom, zašľahajte 3 vajcia. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd, kým sa hmota pekne nespojí.
  4. V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
  5. Múčnu zmes na nízkych otáčkach krátko zašľahajte do vaječnej peny, kým nevznikne hladké cesto.
  6. Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne uhlaďte.
  7. Pripravte jablká. Ošúpte ich, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké mesiačiky.
  8. Ihneď ich v miske pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
  9. Jablká rovnomerne rozložte na surové cesto vo forme.
  10. Pripravte krém. V miske metličkou dohladka vymiešajte kyslú smotanu, studenú smotanu na šľahanie, cukor, škoricu a vanilkový pudingový prášok.
  11. Krém nemusíte variť ani šľahať, stačí ho miešať, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej zmesi.
  12. Krém opatrne nalejte na vrstvu jabĺk a rovnomerne rozotrite po celom koláči.
  13. Vrch husto posypte mandľovými lupienkami.
  14. Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 50–60 minút. Mandle na povrchu by mali byť zlatohnedé.
  15. Po 40 minútach pečenia koláč skontrolujte. Ak by mandle hnedli prirýchlo, prikryte povrch alobalom a dopečte.
  16. Upečený koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť vo forme (ideálne 2-3 hodiny), aby krém stuhol.

Tipy na záver

  1. Surový puding? Áno! Nebojte sa, že sa pudingový prášok do krému nevarí. Je to overený nemecký trik. Prášok počas 50 minút pečenia absorbuje vlhkosť zo smotany a jabĺk a vytvorí dokonalú krémovú vrstvu, ktorá drží tvar.
  2. Kyslé jablká: Pre najlepší výsledok použite pevné a kyslejšie odrody jabĺk (napr. Boskoop, Elstar, Braeburn). Vytvoria skvelý kontrast k sladkému krému.

Videorecept

Jednoduché variácie

  • Orechový koláč: Namiesto mandľových lupienkov posypte vrch nahrubo nasekanými vlašskými orechmi a škoricovým cukrom.
  • Iné ovocie: Recept funguje fantasticky aj s hruškami, marhuľami alebo odkôstkovanými čerešňami.

Časté otázky (FAQ)

Prečo sa môj koláč po upečení v strede prepadol? Koláč musí byť naozaj dôkladne prepečený. Ak je stred po pichnutí špajdľou stále príliš vlhký, smotanová vrstva môže klesnúť. Pečte ho radšej o 5 minút dlhšie.

Môžem použiť namiesto kyslej smotany (Schmand) jemný tvaroh? Áno, ale krém bude mať o niečo inú, “tvarohovejšiu” textúru. Kyslá smotana (ideálne 20% a viac) zaručí typickú jemne nakyslú a krémovú chuť.

Ako dlho vydrží tento jablkový koláč? V chladničke vydrží vláčny a svieži 2 až 3 dni. Keďže obsahuje smotanu, musí byť skladovaný v chlade.


Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom. Krájajte ho až po dôkladnom vychladení. Skladujte ho v chladničke.

Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty