Musím sa priznať, odkedy mám tento recept, iný jablkový koláč už takmer ani nepečiem. Je to absolútne božský smotanový koláč s jablkami, ktorý má všetko – vláčne cesto, šťavnaté jablká a na vrchu fantastický krém z kyslej smotany, ktorý sa pečie spolu s koláčom. Všetko to zakončia chrumkavé mandle.
Je to presne ten typ koláča, ktorý vyzerá ako z cukrárne, no jeho príprava je neskutočne jednoduchá. Všetky vrstvy dáte na plech naraz a rúra spraví kúzlo za vás.
Ako správne pripraviť smotanový koláč s jablkami?
Základom je vláčne cesto, ktoré rozotriete do formy. Naň poukladáte nakrájané jablká. Všetko zalejete krémovou zmesou z kyslej smotany, šľahačky a pudingového prášku (nemusí sa variť!). Posypete mandľami a dáte piecť.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 50–60 min
- Počet porcií: 1 tortová forma (Ø 26 cm, 12 porcií)
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 340 kcal/porcia
Potrebujeme
Cesto
- 200 g hladkej múky (T650)
- 130 g masla (zmäknutého)
- 120 g kryštálového cukru
- 8 g vanilkového cukru (1 balíček)
- 3 ks vajec
- 6 g prášku do pečiva (cca 1,5 ČL)
- maslo a strúhanka/múka na formu
Jablková vrstva
- 600 g jabĺk (kyslejších odrôd)
- 3–4 polievkové lyžice citrónovej šťavy
Smotanový krém (na vrch)
- 200 g kyslej smotany (Schmand, min. 20%)
- 200 g smotany na šľahanie (33%)
- 40 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového pudingového prášku (cca 40 g)
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Na posypanie
- 50 g mandľových lupienkov
- práškový cukor (na záver)
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Tortovú formu (s priemerom 26 cm) dôkladne vymažte maslom a vysypte strúhankou alebo múkou.
- Pripravte cesto. Vo veľkej mise šľahajte zmäknuté maslo, kryštálový cukor a vanilkový cukor do svetlej peny.
- Postupne, po jednom, zašľahajte 3 vajcia. Každé šľahajte aspoň 30 sekúnd, kým sa hmota pekne nespojí.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Múčnu zmes na nízkych otáčkach krátko zašľahajte do vaječnej peny, kým nevznikne hladké cesto.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne uhlaďte.
- Pripravte jablká. Ošúpte ich, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky alebo tenké mesiačiky.
- Ihneď ich v miske pokvapkajte citrónovou šťavou, aby nezhnedli.
- Jablká rovnomerne rozložte na surové cesto vo forme.
- Pripravte krém. V miske metličkou dohladka vymiešajte kyslú smotanu, studenú smotanu na šľahanie, cukor, škoricu a vanilkový pudingový prášok.
- Krém nemusíte variť ani šľahať, stačí ho miešať, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkej zmesi.
- Krém opatrne nalejte na vrstvu jabĺk a rovnomerne rozotrite po celom koláči.
- Vrch husto posypte mandľovými lupienkami.
- Pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C približne 50–60 minút. Mandle na povrchu by mali byť zlatohnedé.
- Po 40 minútach pečenia koláč skontrolujte. Ak by mandle hnedli prirýchlo, prikryte povrch alobalom a dopečte.
- Upečený koláč nechajte pred krájaním úplne vychladnúť vo forme (ideálne 2-3 hodiny), aby krém stuhol.
Tipy na záver
- Surový puding? Áno! Nebojte sa, že sa pudingový prášok do krému nevarí. Je to overený nemecký trik. Prášok počas 50 minút pečenia absorbuje vlhkosť zo smotany a jabĺk a vytvorí dokonalú krémovú vrstvu, ktorá drží tvar.
- Kyslé jablká: Pre najlepší výsledok použite pevné a kyslejšie odrody jabĺk (napr. Boskoop, Elstar, Braeburn). Vytvoria skvelý kontrast k sladkému krému.
Videorecept
Jednoduché variácie
- Orechový koláč: Namiesto mandľových lupienkov posypte vrch nahrubo nasekanými vlašskými orechmi a škoricovým cukrom.
- Iné ovocie: Recept funguje fantasticky aj s hruškami, marhuľami alebo odkôstkovanými čerešňami.
Časté otázky (FAQ)
Prečo sa môj koláč po upečení v strede prepadol? Koláč musí byť naozaj dôkladne prepečený. Ak je stred po pichnutí špajdľou stále príliš vlhký, smotanová vrstva môže klesnúť. Pečte ho radšej o 5 minút dlhšie.
Môžem použiť namiesto kyslej smotany (Schmand) jemný tvaroh? Áno, ale krém bude mať o niečo inú, “tvarohovejšiu” textúru. Kyslá smotana (ideálne 20% a viac) zaručí typickú jemne nakyslú a krémovú chuť.
Ako dlho vydrží tento jablkový koláč? V chladničke vydrží vláčny a svieži 2 až 3 dni. Keďže obsahuje smotanu, musí byť skladovaný v chlade.
Vychladnutý koláč posypte práškovým cukrom. Krájajte ho až po dôkladnom vychladení. Skladujte ho v chladničke.
Podľa receptu od Sandra’s Baking Ideas, ktorý sme v redakcii Varíme s Láskou vylepšili a otestovali.
- Bleskový jablkový koláč: Všetko len v jednej miske zamiešate vareškou a dáte piecť!
- Krémový jablkový koláč s pudingom a šľahačkou: Tento koláč budete chcieť piecť každý deň!
- Lahodný jablkový koláč – Jednoduchý a rýchly recept
- 5-minútový koláč s kyslou smotanou a mandľami: Všetko dáme do misky, premiešame, hotovo!
- Jemný jablkový koláč: Môj obľúbený recept na celý rok
