Search

NEPEČENÁ BOMBA: Čerešňová torta s broskyňami, ktorú zvládne každý!

nepečená čerešňová torta
Nepečená čerešňová torta, zdroj: AI

Obsah receptu

Hľadáte recept na dezert, ktorý je osviežujúci, efektný a navyše si nevyžaduje ani minútu pečenia? Táto nepečená čerešňová torta s lahodnou broskyňovou náplňou je presne to, čo potrebujete! Je to skutočná letná bomba plná ovocia, ktorú pripravíte jednoducho a relatívne rýchlo len z pár základných ingrediencií. Ideálna voľba na horúce dni, rodinné oslavy alebo len tak, keď dostanete chuť na niečo výnimočne dobré a ľahké.

Táto torta vás očarí nielen svojím vzhľadom, ale predovšetkým kombináciou chutí a textúr. Základ tvorí chrumkavý kakaový korpus zo sušienok, na ktorom sa vyníma vrstva sladkých broskýň zaliata jemnou želatínou. Čerešničkou na torte je doslova vrstva čerstvých alebo kompótových čerešní pokrytá lesklou čerešňovou želatínovou polevou. Poďte si s nami pripraviť túto neodolateľnú nepečenú dobrotu!

Základné informácie

  • (Použitá lyžica v recepte je polievková lyžica (PL) a lyžička je čajová lyžička (ČL)).
  • Čas prípravy: cca 30-40 minút (aktívna práca na jednotlivých vrstvách)
  • Čas chladenia/tuhnutia: minimálne 3-4 hodiny celkovo (rozdelené medzi jednotlivé vrstvy)
  • Počet porcií/kusov: 1 torta (priemer cca 20-22 cm), čo zodpovedá približne 8-10 rezom
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Na kakaový korpus:

  • 180 g maslových sušienok (napr. Petit Beurre, Club)
  • 60 g kokosového oleja (rozpusteného, ale nie horúceho)
  • 2 PL kakaa (kvalitného, preosiateho)

Broskyňová vrstva:

  • 1 väčšia plechovka konzervovaných broskýň (celková hmotnosť cca 410 g; dôležitý je pevný podiel ovocia, ktorý je zvyčajne okolo 230-250 g – nálev z konzervy si odložíme!)
  • 14 g želatíny v prášku (čírej)
  • nálev z broskýň (potrebujeme približne 150-200 ml; ak je z konzervy menej nálevu, dolejeme ho čistou vodou alebo nesladenou broskyňovou šťavou do požadovaného objemu)

Na čerešňovú vrstvu a želé polevu:

  • 200 g čerstvých alebo kompótových čerešní (ak používame čerstvé, musia byť umyté a odkôstkované; ak kompótové, scedené a taktiež odkôstkované)
  • 300 ml čerešňovej šťavy (môže byť z kvalitného čerešňového kompótu – v tom prípade môžeme použiť aj šťavu zo scedených kompótových čerešní – alebo 100% čerešňového džúsu)
  • 7 g želatíny v prášku (čírej)

Na dokončenie (voliteľné):

  • kúsok čistej bublinkovej fólie (na vytvorenie zaujímavej textúry na povrchu)

Postup prípravy

Príprava kakaového korpusu:

  1. Pripravíme si tortovú formu s odnímateľným dnom alebo nastaviteľný tortový ráfik (s priemerom približne 20-22 cm). Ak používame tortový ráfik bez dna, postavíme ho priamo na tanier alebo podnos, na ktorom budeme tortu neskôr servírovať (pre ľahšiu manipuláciu môžeme pod ráfik vložiť kúsok papiera na pečenie).
  2. Sušienky vložíme do kuchynského robota (mixéra) s rotačnými nožmi a rozdrvíme ich najemno, takmer na konzistenciu prášku. Ak nemáme k dispozícii mixér, môžeme sušienky vložiť do pevnejšieho plastového vrecka a dôkladne ich rozdrviť pomocou valčeka na cesto.
  3. Rozdrvené sušienky presypeme do stredne veľkej misy. Pridáme k nim preosiate kakao a rozpustený (ale nie horúci) kokosový olej. Všetko spolu dôkladne premiešame vareškou alebo rukami, kým nevznikne vlhká, drobivá zmes, ktorá pri stlačení drží tvar (mala by pripomínať mokrý piesok).
  4. Pripravenú sušienkovú zmes rovnomerne rozprestrieme na dno pripravenej formy alebo ráfika. Pomocou dna rovného pohára alebo lyžice zmes poriadne a rovnomerne utlačíme, aby sme vytvorili pevný a kompaktný korpus. Takto pripravený korpus odložíme do chladničky, kým si pripravíme ďalšiu vrstvu.

Broskyňová vrstva:

  1. Konzervované broskyne opatrne scedíme, pričom nálev si zachytíme do odmerky alebo menšej misky. Potrebujeme približne 150-200 ml nálevu. Ak je ho z konzervy menej, jednoducho ho dolejeme čistou vodou alebo nesladenou broskyňovou šťavou do požadovaného objemu. Scedené broskyne (pevný podiel) nakrájame na úhľadné tenké plátky (s hrúbkou približne 0,5 cm).
  2. Plátky broskýň rovnomerne a dekoratívne poukladáme na vychladnutý sušienkový korpus vo forme. Snažíme sa pokryť celú plochu.
  3. Do menšej rajnice alebo hrnčeka nalejeme pripravený broskyňový nálev (150-200 ml). Pridáme k nemu 14 g želatíny v prášku a metličkou krátko premiešame. Necháme ju približne 10 minút napučať.
  4. Po napučaní želatíny postavíme rajnicu na mierny oheň. Za stáleho miešania zmes pomaly zahrievame, kým sa želatína úplne nerozpustí. Dôležité: Zmes sa nesmie v žiadnom prípade začať vrieť, pretože vysoká teplota by zničila želírovaciu schopnosť želatíny! Keď je želatína úplne rozpustená a zmes je číra, odstavíme rajnicu z tepla. Necháme zmes mierne vychladnúť, aby nebola horúca pri nalievaní na ovocie (mala by byť len vlažná na dotyk).
  5. Vlažnú želatínovú zmes opatrne a rovnomerne nalejeme na vrstvu broskýň v tortovom ráfiku. Snažíme sa, aby boli všetky broskyne pekne pokryté. Formu s tortou teraz opatrne vložíme do chladničky a necháme túto broskyňovú vrstvu dôkladne stuhnúť. Tento proces potrvá minimálne 1 až 2 hodiny, v závislosti od teploty v chladničke a výšky vrstvy (mala by byť na dotyk pevná).

Príprava čerešňovej vrstvy a dokončenie torty:

  1. Kým nám broskyňová vrstva v chladničke tuhne, pripravíme si čerešne. Ak používame čerstvé čerešne, dôkladne ich umyjeme, osušíme a odkôstkujeme. Ak používame kompótové čerešne, jednoducho ich scedíme (šťavu z kompótu môžeme použiť ako súčasť čerešňovej šťavy na polevu, ak je kvalitná a chutná) a uistíme sa, že sú taktiež odkôstkované. Väčšie čerešne môžeme podľa uváženia prekrojiť napoly.
  2. Keď je broskyňová vrstva na torte dostatočne tuhá a pevná, vyberieme tortu z chladničky. Na stuhnutú broskyňovú vrstvu teraz rovnomerne poukladáme pripravené čerešne. Snažíme sa ich rozložiť tak, aby pokryli celý povrch a vytvorili peknú mozaiku.
  3. Teraz si pripravíme čerešňovú želé polevu. Do čistej rajnice nalejeme pripravenú čerešňovú šťavu (300 ml). Pridáme do nej 7 g želatíny v prášku, krátko premiešame a opäť necháme približne 10 minút napučať.
  4. Po napučaní želatíny postavíme rajnicu na mierny oheň. Za stáleho miešania zmes pomaly zahrievame (malo by to trvať približne 1–2 minúty), kým sa želatína úplne nerozpustí a zmes nie je číra. Opäť platí – POZOR, zmes nesmie vrieť! Hneď ako je želatína rozpustená, odstavíme rajnicu z tepla a necháme zmes mierne vychladnúť, aby nebola príliš horúca.
  5. Približne polovicou množstva ešte stále vlažnej čerešňovej želatínovej tekutiny opatrne a pomaly zalejeme vrstvu čerešní na torte. Nalievame pomaly, aby sme nenarušili usporiadanie čerešní a aby sa želatína pekne dostala medzi ne.
  6. Tortu teraz necháme pri izbovej teplote (alebo ju môžeme dať na krátko – cca 10-15 minút – do chladničky) zľahka stuhnúť. Cieľom je, aby povrch prvej časti čerešňovej želatíny nebol úplne tekutý, ale len mierne „zatiahnutý“. Potom ju zalejeme zvyšnou druhou polovicou pripravenej čerešňovej želatíny.
  7. Ak chceme na povrchu torty vytvoriť zaujímavú a efektnú textúru, môžeme na ešte nie úplne tuhú poslednú vrstvu čerešňovej želatíny (hneď po naliatí druhej polovice) opatrne položiť kúsok čistej bublinkovej fólie. Fóliu kladieme bublinkami smerom nadol a jemne ju pritlačíme, aby sa dobre dotýkala celého povrchu želatíny.
  8. Takto pripravenú tortu opäť vložíme do chladničky a necháme ju dôkladne stuhnúť. Ideálne je chladiť aspoň ďalších 30 minút až 1 hodinu, alebo kým nie je celá torta krásne pevná a všetky vrstvy dobre držia.
  9. Pred samotným podávaním opatrne odstránime bublinkovú fóliu (ak sme ju použili) z povrchu torty – odhalí sa tak pekná textúra. Opatrne uvoľníme tortový ráfik alebo okraj formy. Ak sa okraje ťažšie uvoľňujú, môžeme ich na chvíľu nahriať teplou utierkou alebo krátko prejsť tenkým nožom po vnútornom obvode formy.
  10. Hotovú nepečenú čerešňovú tortu s broskyňovou náplňou podávame dobre vychladenú, nakrájanú na úhľadné rezy.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte výraznejšiu a zaujímavejšiu chuť kakaového korpusu niekedy do rozdrvených sušienok pridávam aj štipku mletej škorice alebo trošku instantnej kávy. Dodá to korpusu hlbší rozmer.
  2. Ak chcem, aby bola broskyňová vrstva o niečo krémovejšia a menej priehľadná, môžem časť broskyňového nálevu (napríklad 50 ml) nahradiť smotanou na šľahanie (tekutou), ktorú vmiešam do mierne vychladnutej rozpustenej želatíny pred naliatím na broskyne.
  3. Namiesto čerešní a broskýň môžete samozrejme experimentovať aj s inými druhmi vášho obľúbeného sezónneho alebo konzervovaného ovocia. Výborne sa hodia napríklad maliny a marhule, jahody a rebarbora (rebarboru je však potrebné vopred krátko podusiť s cukrom), alebo mandarínky a ananás.
  4. Ak nemáte poruke kokosový olej na prípravu korpusu, bez problémov ho môžete nahradiť rovnakým množstvom rozpusteného klasického masla. Chuť bude stále vynikajúca.

Táto nepečená torta je skutočným letným osviežením, ktoré si zamilujete nielen pre jej chuť, ale aj pre jednoduchosť prípravy. Je to dezert, ktorým zaručene ohúrite každú návštevu! Prajeme vám príjemné tvorenie a sladké maškrtenie!

Recept je inšpirovaný verziou z Gesund und schnell, no upravili sme ho tak, aby bol prehľadnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty