Search

Najrýchlejšie slivkové slimáky na svete: Tento RECEPT z lístkového cesta je hotový za 30 minút!

slivkové slimáky z lístkového cesta
slivkové slimáky z lístkového cesta

Obsah receptu

Hľadáte recept na tú najrýchlejšiu sladkú maškrtu, aká existuje? Práve ste ho našli! Tieto slivkové slimáky z lístkového cesta sú naozaj hotové za 30 minút aj s uprataním. Sú tou najlepšou záchranou, keď vás prepadne nečakaná návšteva alebo len máte chuť na niečo dobré ku káve. Chrumkavé lístkové cesto sa dokonale spája so šťavnatou a voňavou slivkovo-škoricovou plnkou. Tento RECEPT je taký jednoduchý a rýchly, že sa stane vaším obľúbeným “SOS” dezertom, to vám garantujem!

Kúzlo tohto receptu je v použití hotového lístkového cesta, ktoré nám ušetrí kopec času. Potom už stačí len cesto potrieť, posypať, zrolovať a nakrájať. Ukážeme si jednoduchý postup, ako na to, aby boli slimáky jeden ako druhý a plnka z nich nevytekala. Je to naozaj hračka!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 5 minút
  • Čas pečenia: 20-25 minút
  • Počet porcií: cca 12-14 kusov
  • Náročnosť: Veľmi jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 1 balík chladeného lístkového cesta (rozvaľkaného, cca 275 g)
  • 250 g čerstvých sliviek
  • 4 PL kryštálového alebo trstinového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 2-3 PL detskej krupice alebo jemnej strúhanky
  • 1 vajce na potretie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

Postup krok za krokom:

  1. Rúru si predhrejeme na 200 °C. Pripravíme si veľký plech a vystelieme ho papierom na pečenie.
  2. Slivky umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na malé, asi 1 cm veľké kocky. V miske zmiešame cukor so škoricou.
  3. Rozvaľkané lístkové cesto rozprestrieme na pracovnej doske.
  4. Celý povrch cesta rovnomerne posypeme krupicou alebo strúhankou. Tie vsiaknu prebytočnú šťavu z ovocia a cesto sa nerozmočí. Necháme voľné okraje asi 1-2 cm.
  5. Na posypanú plochu rovnomerne rozložíme na kocky nakrájané slivky.
  6. Všetko husto posypeme pripraveným škoricovým cukrom.
  7. Dôležitý krok: Cesto teraz pevne zrolujeme po dlhšej strane ako závin. Koniec cesta môžeme zľahka potrieť vodou, aby sa lepšie prilepil.
  8. Ostrým nožom nakrájame roládu na približne 1,5 – 2 cm hrubé kolieska – slimáky.
  9. Slimáky ukladáme reznou stranou nahor na pripravený plech s dostatočnými rozostupmi.
  10. V malej miske rozšľaháme vajíčko a potrieme ním vrch aj boky každého slimáka.
  11. Pečieme vo vyhriatej rúre 20 až 25 minút, alebo kým nie je povrch krásne zlatohnedý a chrumkavý.
  12. Upečené slimáky necháme mierne vychladnúť a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Videorecept

Tipy

  1. Namiesto sliviek sú v tomto recepte fantastické aj jablká, hrušky alebo marhule. Pri veľmi šťavnatom ovocí, ako sú broskyne, dávam o lyžicu strúhanky viac.
  2. Pred posypaním ovocia cukrom niekedy na cesto nasypem aj hrsť nasekaných vlašských orechov alebo mandlí. Je to ešte väčšia dobrota.
  3. Ak chcem mať slimáky ešte slávnostnejšie, namiesto práškového cukru ich po vychladnutí polejem citrónovou polevou (práškový cukor vymiešaný s citrónovou šťavou).
  4. Pre extra chrumkavosť niekedy na záver posypem slimáky (ešte pred pečením) aj pár plátkami mandlí alebo kryštálovým cukrom, ktorý na povrchu skaramelizuje.

Verím, že si tento bleskový recept zamilujete. Je to naozaj ten najjednoduchší spôsob, ako si dopriať sladkú a voňavú maškrtu bez zbytočnej námahy. Ideálne, keď vás prekvapí návšteva! Prajem vám dobrú chuť!

Recept vychádza z verzie od Recepty na lístkové cesto, no mierne sme ho upravili.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty