Hľadáte recept na tie naozaj najlepšie tvarohové ružičky, ktoré sú neskutočne jemné, chutné a navyše aj krásne vyzerajú? Tento TOP recept je absolútny HIT! Jednoduché tvarohové cesto bez kysnutia, vytvarované do pôvabných ružičiek, je skvelou voľbou ku káve, čaju alebo ako sladké prekvapenie pre návštevu. Tento recept si určite zamilujete.
Dezert je ideálny na podávanie pri spoločenských stretnutiach, a to vďaka zaujímavému vzhľadu pripomínajúcemu ružu a jemnej tvarohovej chuti. Presvedčte sa sami, aký je postup prípravy týchto tvarohových ružičiek jednoduchý a relatívne rýchly.
- Čas prípravy: cca 40 minút
- Čas pečenia: cca 20-25 minút
- Počet porcií: 16 kusov
- Náročnosť: Jednoduchá ★
Potrebujeme:
Potrebné suroviny:
- 1 vajce
- 80 g kryštálového cukru (alebo práškového pre jemnejšie cesto)
- 1 balíček vanilkového cukru (8-10 g)
- 1 štipka soli (voliteľné)
- 250 g mäkkého tvarohu (jemný, vaničkový alebo z kocky, nie hrudkovitý)
- 80 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 300 g hladkej múky (preosiatej) + trochu na podsypanie
- 1 čajová lyžička kypriaceho prášku do pečiva
Na dokončenie:
- Práškový cukor (na posypanie)
Potrebujeme tiež:
- Plech na pečenie
- Papier na pečenie
- Valček na cesto
- Okrúhla vykrajovačka alebo pohár (priemer cca 6-8 cm)
Postup prípravy
Príprava cesta:
- Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Pripravte si plech a vysteľte ho papierom na pečenie.
- Vo väčšej miske metličkou alebo šľahačom vyšľahajte 1 celé vajce s kryštálovým (alebo práškovým) cukrom (80 g), vanilkovým cukrom (1 bal.) a prípadne štipkou soli do svetlej peny.
- Pridajte mäkký tvaroh (250 g) a vychladnuté rozpustené maslo (80 g). Metličkou alebo stierkou dobre premiešajte, aby sa suroviny spojili.
- V inej miske zmiešajte preosiatu hladkú múku (300 g) s kypriacim práškom do pečiva (1 ČL).
- Sypkú zmes postupne (na 2-3 krát) pridávajte k tvarohovej zmesi a vareškou alebo rukami rýchlo vypracujte mäkké, vláčne a mierne lepivé cesto. Nemiešajte ho príliš dlho, len kým sa nespojí. Ak by sa príliš lepilo, pridajte lyžicu múky.

Tvarovanie ružičiek:
- Hotové cesto preložte na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdeľte ho na dve rovnaké polovice.
- Každú polovicu cesta rozvaľkajte valčekom na tenký plát s hrúbkou približne 3-4 mm.
- Pomocou okrúhlej vykrajovačky alebo pohára (priemer cca 6-8 cm) vykrojte z každého plátu 12 koliesok (spolu teda 24 koliesok).
- Tvarovanie ružičky: Vezmite tri vykrojené kolieska. Položte ich na pracovnú dosku za sebou tak, aby sa každé ďalšie koliesko prekrývalo s predchádzajúcim približne do polovice. Vznikne vám taký dlhší pásik zložený z troch čiastočne sa prekrývajúcich koliesok.
- Túto trojicu koliesok teraz opatrne, ale pevne zrolujte (ako keď rolujete palacinku alebo závin) do tvaru valčeka.
- Ostrým nožom prekrojte tento valček presne v strede naprieč na dve rovnaké polovice.
- Každú polovicu postavte reznou stranou nadol na plech vyložený papierom na pečenie. Vrchná časť (pôvodne bok valčeka) bude mať pekný tvar pripomínajúci rozvíjajúcu sa ružičku s lupienkami (vrstvami cesta). Jemne môžete prstami upraviť tvar lupeňov.
- Tento postup (kroky 9-12) opakujte so všetkými vykrojenými kolieskami. Z 24 koliesok takto vytvoríte 16 ružičiek (8 valčekov prekrojených napoly). Ukladajte ich na plech s malými medzerami.
Pečenie a dokončenie:
- Vložte plech s pripravenými ružičkami do predhriatej rúry.
- Pečte pri 180 °C približne 20 až 25 minút. Ružičky by mali byť na povrchu a okrajoch jemne zlatisté a prepečené. Sledujte ich, aby sa nespálili.
- Upečené tvarohové ružičky vyberte z rúry a nechajte ich mierne vychladnúť na plechu (asi 5-10 minút).
- Ešte teplé ružičky potom bohato posypte cez sitko preosiatym práškovým cukrom. Cukor sa na teplom povrchu pekne prichytí.
- Nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Podávajte pri izbovej teplote.
Videorecept
Tipy
- Na cesto používam jemný tvaroh (vaničkový alebo z kocky, len aby nebol príliš vodnatý) a rozpustené, ale vychladnuté maslo. Všetky suroviny len rýchlo spojím, cesto dlho nemiesim, aby zostalo krehké. Ak sa lepí, pridám trochu múky. Cesto netreba chladiť.
- Tvarovanie ružičiek je jednoduché, aj keď to tak možno nevyzerá: Z tenko rozvaľkaného cesta vykrojím kolieska. Tri kolieska položím tak, aby sa prekrývali, zrolujem ich spolu do valčeka a ten potom v strede prekrojím. Vzniknú tak dve krásne ružičky.
- Pečiem ich pri 180°C len dovtedy, kým nie sú okraje a povrch jemne zlatisté, asi 20-25 minút. Nemali by byť príliš tmavé.
- Ešte teplé ich bohato posypem práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom (môžete ho pridať do posýpky namiesto do cesta pre intenzívnejšiu vôňu). Po vychladnutí sú krásne jemné, krehké a vďaka tvarohu vláčne. Sú naozaj efektné a chutné.

Toto je TOP recept na tie najlepšie tvarohové ružičky – jemné, chutné a krásne na pohľad. Tento HIT si určite zapíšte a vyskúšajte, keď budete chcieť pripraviť niečo originálne a milé.
Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Ellen’s Kitchen