Publikované: 5. októbra 2025, 04:30
Ak hľadáte recept na bezmäsité fašírky, ktoré naozaj chutia, sú sýte a plné živín, tak ste ho práve našli. Toto sú bez debaty tie najlepšie a najšťavnatejšie šošovicové fašírky, aké som kedy ochutnala. Sú plné sladkej zeleniny, úžasne ochutené exotickým korením a vďaka červenej šošovici majú skvelú textúru, ktorá drží pokope. Poviem to na rovinu – chutia mi oveľa viac ako mnohé klasické mäsové fašírky.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 minút (+ 20 minút namáčanie)
- Čas varenia/pečenia: 20 minút
- Počet porcií: cca 15-18 fašírok
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 110 kcal/fašírka
- Trend: Vegánske / Zdravá večera
Potrebujeme
Na fašírky
- 200 g červenej šošovice
- 1 ks pór (menší)
- 1 ks cibuľa
- 1 ks sladký zemiak (batát)
- 1 ks mrkva
- 3 strúčiky cesnaku
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- šťava z ½ citróna
- 50 g strúhanky
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL soli
- Koreniny: 1 ČL kajenského korenia, 1 ČL mletej rasce, 1 ČL garam masala
- olivový olej a rastlinný olej na vyprážanie
Na avokádový dip (voliteľné)
- 1 ks zrelé avokádo
- šťava z ½ citróna
- 1 malý strúčik cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 2 PL bieleho rastlinného jogurtu
Postup prípravy
- Príprava šošovice a zeleniny. Červenú šošovicu dôkladne prepláchnite pod tečúcou vodou a v miske ju zalejte studenou vodou. Nechajte ju namáčať 20 minút.
- Medzitým si pripravte zeleninu: pór a cibuľu nakrájajte najemno. Mrkvu a sladký zemiak ošúpte a nastrúhajte nahrubo.
- Restovanie zeleniny. Na väčšej panvici na troche olivového oleja orestujte pór s cibuľou dosklovita.
- Pridajte nastrúhanú mrkvu a sladký zemiak, prelisovaný cesnak, soľ a všetky koreniny (kajenské korenie, rasca, garam masala). Dobre premiešajte a za občasného miešania restujte na strednom plameni asi 10 minút, kým všetka zelenina pekne nezmäkne. Hotovú zmes preložte do veľkej misy a nechajte mierne vychladnúť.
- Príprava zmesi na fašírky. Namočenú šošovicu dôkladne sceďte. Vložte ju do mixéra, pridajte nasekanú petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Rozmixujte na hrubšiu, ale spojenú pastu.
- Šošovicovú pastu pridajte do misy k orestovanej zelenine.
- Prisypte strúhanku a ½ lyžičky sódy bikarbóny. Všetko dôkladne premiešajte rukou na kompaktnú hmotu. Ak je zmes príliš mokrá a nedrží tvar, pridajte ešte trochu strúhanky.
- Smaženie. Na panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja. Z pripravenej hmoty tvarujte v navlhčených rukách menšie, ploské fašírky s hrúbkou asi 1,5 cm.
- Opatrne ich vkladajte do horúceho oleja a smažte na strednom plameni z oboch strán dozlatista a dochrumkava.
- Hotové fašírky odkladajte na papierovú utierku, aby odsala prebytočný olej.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Prečo namáčať šošovicu a nevariť ju? Červená šošovica je síce uvarená za pár minút, no pre tento recept ju variť netreba. Stačí ju namočiť. Zmäkne tak akurát, aby sa dala dobre rozmixovať na pastu, ktorá celú zmes fantasticky spojí a dodá jej bielkoviny. Navyše si tak zachová viac cenných živín.
- Pečená verzia pre zdravší variant. Ak sa chcete úplne vyhnúť smaženiu, môžete fašírky upiecť v rúre. Poukladajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka ich potrite alebo postriekajte olejom a pečte pri teplote 200 °C približne 25-30 minút dozlatista. V polovici pečenia ich nezabudnite otočiť.
Jednoduché variácie
- S inými strukovinami: Tento recept funguje fantasticky aj s inými strukovinami. Namiesto červenej šošovice môžete použiť uvarený a roztlačený cícer alebo scedenú červenú fazuľu z konzervy.
- Stredomorská verzia: Namiesto indického korenia garam masala použite sušené oregano a tymian. Namiesto petržlenovej vňate pridajte čerstvú bazalku a do zmesi môžete nadrobiť aj trochu syra Feta (v tom prípade už recept, samozrejme, nie je vegánsky).
Výsledkom sú navonok chrumkavé a vo vnútri úžasne vláčne a chuťovo bohaté fašírky, ktoré si zamilujú aj najväčší mäsožravci. Podávajte ich horúce s varenými zemiakmi a jednoduchým jogurtovým alebo avokádovým dipom.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Zdravé recepty, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
