Search

Najlepšie nepečené ‘Guľky’ (len 2 suroviny!): Tento recept musíte poznať (TOP)

najlepšie nepečené guľky
Najlepšie nepečené guľky

Obsah receptu

Hľadáte recept na tie absolútne najlepšie nepečené guľky, ktoré pripravíte len z 2 základných surovín? Tento TOP recept jednoducho musíte poznať! Sú neuveriteľne jednoduché, bleskovo hotové (čo sa týka aktívnej práce) a ich intenzívna kakaová chuť vás úplne dostane. Perfektná maškrta, keď nemáte čas ani veľa surovín.

Pripravte si doma jednoduché domáce čokoládové guľky (ktoré môžu pripomínať luxusné hľuzovky z čokoládovne), na ktoré potrebujete len 2 hlavné ingrediencie. Ich príprava vám navyše zaberie len pár minút. Obaliť ich môžete v kakau, kokose, škorici či mletých orechoch podľa vašej fantázie.

  • Čas prípravy: cca 20 minút (+ chladenie/tuhnutie)
  • Čas tuhnutia: min. 2-3 hodiny
  • Počet porcií: cca 16-25 kusov (podľa veľkosti)
  • Náročnosť: Jednoduchá ★
  • Len 2 základné suroviny: Áno
  • Bez pečenia: Áno
  • Bez vajec: Áno
  • Bez pridaného tuku (masla/oleja do hmoty): Áno
  • Bez lepku: Áno (ak sú sušienky/krekry bezlepkové, ale tie tu nie sú použité – pozor na kontamináciu kakaa)

Potrebujeme:

Základné 2 suroviny:

  • cca 240 g sladeného kondenzovaného mlieka (z tuby alebo cca 2/3 štandardnej plechovky 397g)
  • 100 g kvalitného nesladeného kakaa (preosiateho)

Na obaľovanie (vyberte si jednu alebo kombinujte):

  • Kvalitné nesladené kakao (preosiate)
  • Strúhaný kokos (jemný)
  • Mleté orechy (vlašské, lieskové, mandle, pistácie…)
  • Mletá škorica zmiešaná s práškovým cukrom
  • Rozdrvený karamel alebo griláž
  • Lyofilizované (mrazom sušené) ovocie (napr. maliny), rozdrvené na prach

Potrebujeme tiež:

  • Menšia štvorcová alebo obdĺžniková forma (cca 15×15 cm alebo podobná) – voliteľné, pre tvar kociek
  • Papier na pečenie alebo potravinová fólia (na vyloženie formy a prácu)

Postup prípravy

Príprava hmoty:

  1. Pripravte si misu. Odmerajte potrebné množstvo sladeného kondenzovaného mlieka (cca 240 g).
  2. Voliteľný krok: Ak chcete, aby sa kakao ľahšie zapracovalo, môžete kondenzované mlieko veľmi jemne zahriať (napr. pár sekúnd v mikrovlnke alebo nad teplou vodou). Nesmie byť horúce. Tento krok však nie je nevyhnutný, funguje to aj so studeným kondenzovaným mliekom.
  3. Do kondenzovaného mlieka začnite postupne (na 2-3 krát) pridávať preosiate kakao (100 g). Po každom pridaní dôkladne premiešajte vareškou alebo pevnou stierkou.
  4. Miešajte a spracovávajte, kým sa všetko kakao nezapracuje a nevznikne vám veľmi hustá, tuhá a mierne lepivá hmota (podobná tuhej plastelíne). Bude to vyžadovať trochu sily.

Tvarovanie a chladenie:

  1. Teraz máte dve možnosti tvarovania:
    • A) Kocky: Menšiu formu (cca 15×15 cm) vyložte papierom na pečenie alebo fóliou. Pripravenú kakaovú hmotu do nej rovnomerne natlačte v hrúbke cca 1-1,5 cm. Povrch uhlaďte. Vložte do chladničky aspoň na 2-3 hodiny, kým hmota úplne nestuhne. Potom ju vyklopte a ostrým nožom nakrájajte na malé kocky.
    • B) Guľky: Hmotu dajte na cca 30-60 minút do chladničky, aby trochu spevnela a menej sa lepila. Potom z nej lyžičkou odoberajte malé kúsky a v dlaniach (ktoré si môžete jemne navlhčiť vodou alebo potrieť olejom, ak sa hmota lepí) tvarujte guľôčky požadovanej veľkosti. Ukladajte ich na tácku alebo tanier vyložený papierom na pečenie a dajte ich opäť do chladničky stuhnúť aspoň na 1-2 hodiny.

Obaľovanie a dokončenie:

  1. Pripravte si do misky alebo hlbokého taniera zvolenú posýpku na obaľovanie (kakao, kokos, orechy…).
  2. Dobre stuhnuté kocky alebo guľky vyberte z chladničky a jednotlivo ich dôkladne obaľte v pripravenej posýpke zo všetkých strán.
  3. Hotové obalené guľky/kocky ukladajte do papierových košíčkov alebo priamo na servírovací tanier.

Skladovanie:

  1. Domáce kakaové guľky skladujte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke, kde vydržia aj niekoľko dní. Pred podávaním ich môžete nechať chvíľu pri izbovej teplote, aby mierne zmäkli.

Videorecept

Tipy

  1. Základom sú naozaj len dve hlavné suroviny: sladené kondenzované mlieko (to z plechovky alebo tuby) a kvalitné nesladené kakao. Odporúčam použiť kakao s vyšším obsahom tuku pre lepšiu chuť. Kakao vždy preosejem.
  2. Kakao pridávam do kondenzovaného mlieka postupne a miešam pevnou vareškou alebo stierkou. Vznikne naozaj hustá hmota, chce to trochu sily. Krátke zahriatie kondenzovaného mlieka môže miešanie uľahčiť, ale nie je nutné.
  3. Z hmoty môžem vytvarovať guľky (ak sa lepí, navlhčím si ruky) alebo ju natlačím do malej formy vyloženej fóliou a po stuhnutí nakrájam na kocky. Obe varianty sú skvelé. Dôležité je nechať hmotu pred tvarovaním alebo po natlačení do formy poriadne stuhnúť v chlade.
  4. Najklasickejšie je obalenie v kakau, ale fantasticky chutia aj v strúhanom kokose alebo najemno mletých orechoch (vlašské, lieskové, mandle…). Môžete experimentovať aj s inými posýpkami. Skladujem ich v chladničke. Sú to naozaj extrémne jednoduché a rýchle nepečené “bonbóny”.


Mini pavlovky
TIP na dnes
Mini pavlovky: Oveľa jednoduchšie, no rovnako dokonalé ako Pavlova torta

Toto je recept na tie najlepšie nepečené guľky len z 2 základných surovín. Recept, ktorý musíte poznať pre bleskovú prípravu lahodnej a intenzívne čokoládovej maškrty.

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Nino’s Home

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty