Search

Najlepšie kokosové pusinky s mandľami: Zvonku chrumkavé, vnútri jemné

Kokosové pusinky s mandľami
Kokosové pusinky s mandľami

Obsah receptu

Publikované: 20. októbra 2025, 09:00

Milujete tú chvíľu, keď sa zahryznete do snehovej pusinky, ktorá najprv dokonale chrumkne a hneď nato sa v ústach rozplynie na jemný, sladký obláčik? Presne také sú tieto! Nie sú to len obyčajné pusinky – pridaním kokosu získajú úžasnú textúru a mandľové lupienky na povrchu ich posunú na úroveň luxusnej cukrárne.

Príprava pusiniek má svoje tajomstvá. Mnoho ľudí sa ich bojí, lebo im “padnú” alebo sa roztečú. S týmto podrobným receptom a dvoma kľúčovými trikmi vám garantujem, že sa vám podaria vždy dokonale.

Základné informácie

  • Čas prípravy: 20 min
  • Čas sušenia: 120 min
  • Počet porcií: 1 veľký plech (cca 30 ks)
  • Náročnosť: Stredná
  • Kalorická hodnota: cca 30 kcal/kus
  • Trend: Bezlepkové / Sladké pečivo

Potrebujeme

  • 4 ks vaječných bielkov (izbovej teploty)
  • 220 g kryštálového cukru
  • 1 ČL citrónovej šťavy (alebo štipka kyseliny citrónovej)
  • 20 g strúhaného kokosu
  • plátky mandlí na posypanie

Postup prípravy

  1. Rúru predhrejte na 80–90 °C (teplovzdušný ohrev je ideálny). Plech vysteľte papierom na pečenie.
  2. Kľúčový krok č. 1 (Čistota): Pripravte si dokonale čistú a suchú misu (ideálne sklenenú alebo kovovú, nie plastovú). Uistite sa, že v bielkoch nie je ani najmenšia stopa po žĺtku.
  3. Do misy dajte bielky a citrónovú šťavu. Začnite šľahať na stredných otáčkach.
  4. Keď bielky začnú tvoriť mäkkú penu (už nie sú priesvitné), začnite s pridávaním cukru.
  5. Kľúčový krok č. 2 (Trpezlivosť): Cukor pridávajte veľmi pomaly, doslova po jednej lyžici, za stáleho šľahania. Každá dávka cukru sa musí pred pridaním ďalšej úplne rozpustiť. Bude to trvať asi 10 minút.
  6. Keď zapracujete všetok cukor, zvýšte otáčky na maximum. Šľahajte, kým nezískate extrémne pevný, hustý a lesklý sneh. Keď metličku zdvihnete, musí tvoriť ostré špičky, ktoré sa neohýbajú.
  7. Nakoniec stierkou už len zľahka a opatrne vmiešajte strúhaný kokos.
  8. Sneh preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (alebo použite dve lyžičky) a na plech tvarujte malé pusinky alebo kopčeky.
  9. Každú pusinku posypte plátkami mandlí.
  10. Plech vložte do rúry a pusinky sušte (nepečte!) pri 80–90 °C približne 2 hodiny.
  11. Po 2 hodinách rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte pusinky v rúre úplne vychladnúť.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Mastnota je nepriateľ: Najväčší nepriateľ snehu je mastnota. Uistite sa, že misa, metličky a vaše ruky sú dokonale čisté a odmastené. Aj jediná kvapka žĺtka môže zabrániť správnemu vyšľahaniu snehu.
  2. Pomalé pridávanie cukru: Naozaj sa neponáhľajte s cukrom. Ak ho vysypete naraz, sneh “spadne”, zostane riedky a pusinky sa v rúre roztečú. Pomalé pridávanie je tajomstvom pevných a lesklých pusiniek, ktoré nebudú “plakať” (púšťať sirup).

Jednoduché variácie

  • Orechové pusinky: Namiesto kokosu vmiešajte do snehu 30 g najemno mletých vlašských alebo lieskových orechov.
  • Kávové pusinky: Spolu s kokosom vmiešajte aj lyžičku kvalitnej instantnej kávy rozpustenej v pár kvapkách vody.

Pusinky skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby nenavlhli. Sú fantastické len tak ku káve, alebo ako ozdoba na torty a dezerty.

Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rýchle dezerty tu, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty