Publikované: 20. októbra 2025, 09:00
Milujete tú chvíľu, keď sa zahryznete do snehovej pusinky, ktorá najprv dokonale chrumkne a hneď nato sa v ústach rozplynie na jemný, sladký obláčik? Presne také sú tieto! Nie sú to len obyčajné pusinky – pridaním kokosu získajú úžasnú textúru a mandľové lupienky na povrchu ich posunú na úroveň luxusnej cukrárne.
Príprava pusiniek má svoje tajomstvá. Mnoho ľudí sa ich bojí, lebo im “padnú” alebo sa roztečú. S týmto podrobným receptom a dvoma kľúčovými trikmi vám garantujem, že sa vám podaria vždy dokonale.
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas sušenia: 120 min
- Počet porcií: 1 veľký plech (cca 30 ks)
- Náročnosť: Stredná
- Kalorická hodnota: cca 30 kcal/kus
- Trend: Bezlepkové / Sladké pečivo
Potrebujeme
- 4 ks vaječných bielkov (izbovej teploty)
- 220 g kryštálového cukru
- 1 ČL citrónovej šťavy (alebo štipka kyseliny citrónovej)
- 20 g strúhaného kokosu
- plátky mandlí na posypanie
Postup prípravy
- Rúru predhrejte na 80–90 °C (teplovzdušný ohrev je ideálny). Plech vysteľte papierom na pečenie.
- Kľúčový krok č. 1 (Čistota): Pripravte si dokonale čistú a suchú misu (ideálne sklenenú alebo kovovú, nie plastovú). Uistite sa, že v bielkoch nie je ani najmenšia stopa po žĺtku.
- Do misy dajte bielky a citrónovú šťavu. Začnite šľahať na stredných otáčkach.
- Keď bielky začnú tvoriť mäkkú penu (už nie sú priesvitné), začnite s pridávaním cukru.
- Kľúčový krok č. 2 (Trpezlivosť): Cukor pridávajte veľmi pomaly, doslova po jednej lyžici, za stáleho šľahania. Každá dávka cukru sa musí pred pridaním ďalšej úplne rozpustiť. Bude to trvať asi 10 minút.
- Keď zapracujete všetok cukor, zvýšte otáčky na maximum. Šľahajte, kým nezískate extrémne pevný, hustý a lesklý sneh. Keď metličku zdvihnete, musí tvoriť ostré špičky, ktoré sa neohýbajú.
- Nakoniec stierkou už len zľahka a opatrne vmiešajte strúhaný kokos.
- Sneh preložte do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou (alebo použite dve lyžičky) a na plech tvarujte malé pusinky alebo kopčeky.
- Každú pusinku posypte plátkami mandlí.
- Plech vložte do rúry a pusinky sušte (nepečte!) pri 80–90 °C približne 2 hodiny.
- Po 2 hodinách rúru vypnite, pootvorte dvierka a nechajte pusinky v rúre úplne vychladnúť.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Mastnota je nepriateľ: Najväčší nepriateľ snehu je mastnota. Uistite sa, že misa, metličky a vaše ruky sú dokonale čisté a odmastené. Aj jediná kvapka žĺtka môže zabrániť správnemu vyšľahaniu snehu.
- Pomalé pridávanie cukru: Naozaj sa neponáhľajte s cukrom. Ak ho vysypete naraz, sneh “spadne”, zostane riedky a pusinky sa v rúre roztečú. Pomalé pridávanie je tajomstvom pevných a lesklých pusiniek, ktoré nebudú “plakať” (púšťať sirup).
Jednoduché variácie
- Orechové pusinky: Namiesto kokosu vmiešajte do snehu 30 g najemno mletých vlašských alebo lieskových orechov.
- Kávové pusinky: Spolu s kokosom vmiešajte aj lyžičku kvalitnej instantnej kávy rozpustenej v pár kvapkách vody.
Pusinky skladujte vo vzduchotesnej nádobe, aby nenavlhli. Sú fantastické len tak ku káve, alebo ako ozdoba na torty a dezerty.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na Rýchle dezerty tu, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
