Search

Najlepšie jablkové šišky, aké som kedy jedla. Sú hotové za 15 minút a nepotrebujete rúru.

Rýchle jablkové šišky
Rýchle jablkové šišky

Obsah receptu

Publikované: 5. októbra 2025, 12:02

Keď ma prepadne neovládateľná chuť na niečo sladké a rýchle, toto je môj absolútne najobľúbenejší recept. Sú to tie najlepšie jablkové šišky, aké si viete predstaviť – zvonku sú krásne zlatisté a chrumkavé, vnútri neuveriteľne mäkké, nadýchané a plné šťavnatých kúskov jabĺk. A to najlepšie na tom? Všetko máte hotové na panvici do 15 minút, nepotrebujete ani len zapínať rúru. Je to dokonalá a blesková pochúťka!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 10 minút
  • Čas varenia/pečenia: 15 minút
  • Počet porcií: cca 20 šišiek
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 130 kcal/šiška
  • Trend: Rýchly dezert / Bez pečenia

Potrebujeme

  • 1 ks väčšie jablko
  • 50 g hrozienok
  • 3 ks vajec
  • 3 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
  • 3 PL mlieka
  • 3 PL rastlinného oleja (do cesta)
  • 300 g polohrubej múky
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (8 g)
  • 1 PL cukru + 1 ČL škorice (na jablká)
  • šťava z ½ citróna
  • štipka soli
  • olej na vyprážanie
  • práškový cukor na posypanie

Postup prípravy

  1. Príprava ovocia. Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi malé kocky. V miske ho ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou (aby nezhnedlo), pridajte 1 lyžicu cukru a škoricu a dobre premiešajte.
  2. Hrozienka v malej miske zalejte horúcou vodou a nechajte ich pár minút napučať. Potom ich dôkladne sceďte.
  3. Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou rozšľahajte vajcia s 3 lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli do jemnej peny.
  4. Prilejte olej a mlieko a opäť krátko premiešajte.
  5. V samostatnej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
  6. Sypkú zmes zapracujte do vaječnej zmesi a vymiešajte na hladké, hustejšie cesto, konzistenciou podobné cestu na lievance.
  7. Nakoniec do cesta zľahka vmiešajte pripravené ochutené jablká a scedené hrozienka.
  8. Smaženie. V hlbšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 2-3 cm) na stredne silnom plameni. Olej musí byť horúci, ale nesmie sa z neho dymiť.
  9. Pomocou dvoch polievkových lyžíc tvarujte z cesta malé “šišky” alebo guľôčky a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja.
  10. Smažte z oboch strán dozlatista. Bude to trvať približne 2-3 minúty z každej strany.
  11. Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Správna teplota oleja je kľúčová. Aby šišky nenasiakli príliš veľa tuku a boli pekne chrumkavé, olej musí byť správne rozpálený. Ak je príliš studený, budú mastné. Ak je príliš horúci, na povrchu sa rýchlo spália a vnútri zostanú surové. Ideálnu teplotu spoznáte tak, že keď do oleja vložíte malý kúsok cesta, začne okolo neho okamžite syčať a tvoriť bublinky.
  2. Smažte v menších dávkach. Panvicu nikdy neprepĺňajte šiškami. Potrebujú okolo seba priestor, aby sa rovnomerne usmažili. Smažením v menších dávkach si udržíte správnu teplotu oleja a výsledok bude oveľa lepší a krajší.

Jednoduché variácie

  • S iným ovocím: Namiesto jablka môžete do cesta nastrúhať nahrubo jednu hrušku alebo pridať na malé kúsky nakrájaný zrelý banán. Všetky verzie sú fantastické a šťavnaté.
  • Tvarohová verzia: Pre ešte vláčnejšie a jemnejšie cesto pridajte do tekutého základu aj 2-3 polievkové lyžice jemného tvarohu. Šišky budú úžasne mäkké, priam ako obláčik.

Výsledkom je blesková sladká pochúťka, ktorá je zvonku chrumkavá a vnútri mäkučká a plná šťavnatého ovocia. Podávajte ich ešte teplé, bohato posypané práškovým cukrom, prípadne s kopčekom kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Recept je inšpirovaný videom z Youtube Dolci Veloci 89, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty