Publikované: 5. októbra 2025, 12:02
Keď ma prepadne neovládateľná chuť na niečo sladké a rýchle, toto je môj absolútne najobľúbenejší recept. Sú to tie najlepšie jablkové šišky, aké si viete predstaviť – zvonku sú krásne zlatisté a chrumkavé, vnútri neuveriteľne mäkké, nadýchané a plné šťavnatých kúskov jabĺk. A to najlepšie na tom? Všetko máte hotové na panvici do 15 minút, nepotrebujete ani len zapínať rúru. Je to dokonalá a blesková pochúťka!
Základné informácie
- Čas prípravy: 10 minút
- Čas varenia/pečenia: 15 minút
- Počet porcií: cca 20 šišiek
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 130 kcal/šiška
- Trend: Rýchly dezert / Bez pečenia
Potrebujeme
- 1 ks väčšie jablko
- 50 g hrozienok
- 3 ks vajec
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru (10 g)
- 3 PL mlieka
- 3 PL rastlinného oleja (do cesta)
- 300 g polohrubej múky
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva (8 g)
- 1 PL cukru + 1 ČL škorice (na jablká)
- šťava z ½ citróna
- štipka soli
- olej na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
- Príprava ovocia. Jablko ošúpte, zbavte jadrovníka a nakrájajte na veľmi malé kocky. V miske ho ihneď pokvapkajte citrónovou šťavou (aby nezhnedlo), pridajte 1 lyžicu cukru a škoricu a dobre premiešajte.
- Hrozienka v malej miske zalejte horúcou vodou a nechajte ich pár minút napučať. Potom ich dôkladne sceďte.
- Príprava cesta. Vo väčšej mise metličkou rozšľahajte vajcia s 3 lyžicami cukru, vanilkovým cukrom a štipkou soli do jemnej peny.
- Prilejte olej a mlieko a opäť krátko premiešajte.
- V samostatnej miske zmiešajte a preosejte múku s kypriacim práškom.
- Sypkú zmes zapracujte do vaječnej zmesi a vymiešajte na hladké, hustejšie cesto, konzistenciou podobné cestu na lievance.
- Nakoniec do cesta zľahka vmiešajte pripravené ochutené jablká a scedené hrozienka.
- Smaženie. V hlbšej panvici rozohrejte vyššiu vrstvu oleja (asi 2-3 cm) na stredne silnom plameni. Olej musí byť horúci, ale nesmie sa z neho dymiť.
- Pomocou dvoch polievkových lyžíc tvarujte z cesta malé “šišky” alebo guľôčky a opatrne ich vkladajte do horúceho oleja.
- Smažte z oboch strán dozlatista. Bude to trvať približne 2-3 minúty z každej strany.
- Hotové šišky vyberajte dierovanou naberačkou a odkladajte na tanier vystlaný papierovou utierkou, aby odsala prebytočný tuk.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Správna teplota oleja je kľúčová. Aby šišky nenasiakli príliš veľa tuku a boli pekne chrumkavé, olej musí byť správne rozpálený. Ak je príliš studený, budú mastné. Ak je príliš horúci, na povrchu sa rýchlo spália a vnútri zostanú surové. Ideálnu teplotu spoznáte tak, že keď do oleja vložíte malý kúsok cesta, začne okolo neho okamžite syčať a tvoriť bublinky.
- Smažte v menších dávkach. Panvicu nikdy neprepĺňajte šiškami. Potrebujú okolo seba priestor, aby sa rovnomerne usmažili. Smažením v menších dávkach si udržíte správnu teplotu oleja a výsledok bude oveľa lepší a krajší.
Jednoduché variácie
- S iným ovocím: Namiesto jablka môžete do cesta nastrúhať nahrubo jednu hrušku alebo pridať na malé kúsky nakrájaný zrelý banán. Všetky verzie sú fantastické a šťavnaté.
- Tvarohová verzia: Pre ešte vláčnejšie a jemnejšie cesto pridajte do tekutého základu aj 2-3 polievkové lyžice jemného tvarohu. Šišky budú úžasne mäkké, priam ako obláčik.
Výsledkom je blesková sladká pochúťka, ktorá je zvonku chrumkavá a vnútri mäkučká a plná šťavnatého ovocia. Podávajte ich ešte teplé, bohato posypané práškovým cukrom, prípadne s kopčekom kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.
Recept je inšpirovaný videom z Youtube Dolci Veloci 89, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
