Domáce nadýchané šišky, ako obláčiky z neba! Pamätáte sa na tie, čo piekla starká? Také mäkkučké, že sa vám rozplývali v ústach. A tá vôňa, tá sa niesla celým domom… Dnes vám prezradím tajný recept, aby ste si ich mohli upiecť aj vy, rovnako dobré ako od starej mamy.
Žiadne suché a tvrdé šišky z obchodu! Tieto domáce sú iné. Vydržia dlho čerstvé a nadýchané, ako keby ste ich práve vytiahli z rúry. A tá chuť? No, tú musíte ochutnať sami! Poďte, zaprášime si zástery a pustíme sa do pečenia.
Domáce nadýchané šišky
Ingrediencie:
pohár = 250 ml
Cesto:
- 1 kg pšeničnej múky typu 500
- 3/4 šálky cukru
- 150 g masla (rozpusteného a vychladnutého)
- 10 žĺtkov
- 500 ml mlieka (vlažného)
- 50 g čerstvého droždia (pol kocky)
- 1 vrecko vanilkového cukru (16 g)
- Štipka soli
- 2 polievkové lyžice rumu
Na vyprážanie:
- 2 litre oleja alebo masti
Poleva:
- 2 šálky práškového cukru
- Pár lyžíc horúcej vody
Na plnenie a ozdobu:
- Obľúbená plnka (napr. marmeláda z divokej ruže)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup prípravy:
1. Príprava kvásku
- Droždie:
- 50 g čerstvého droždia rozdrobte do misky.
- Pridajte 2 polievkové lyžice cukru (z odmeraných 3/4 šálky).
- Miešajte, kým sa droždie nerozpustí.
- Pridanie múky a mlieka:
- Pridajte 2 polievkové lyžice múky (z odmeraného 1 kg) a dobre premiešajte.
- Prilejte 125 ml vlažného mlieka (pol pohára) a zmiešajte do hladkej konzistencie.
- Kysnutie kvásku:
- Misku prikryte čistou utierkou.
- Nechajte na teplom mieste približne 30 minút, kým kvások nezačne bublať a nezväčší svoj objem.
2. Príprava cesta
- Spojenie ingrediencií:
- Do veľkej misy preosejte zvyšnú múku.
- Pridajte zvyšný jemný cukor, vanilkový cukor a štipku soli.
- V samostatnej miske vyšľahajte 10 žĺtkov do peny.
- Miesenie cesta:
- Do múčnej zmesi pridajte nakvasený kvások, vyšľahané žĺtky a zvyšné vlažné mlieko.
- Miesite cesto ručne alebo pomocou mixéra s hnetacím hákom približne 15 minút, kým je cesto hladké a pružné.
- Pridanie masla a liehoviny:
- Postupne pridávajte 150 g rozpusteného a vychladnutého masla za stáleho miešania.
- Pridajte 2 polievkové lyžice rumu a pokračujte v miesení ďalších 10 minút.
- Cesto bude mierne lepkavé, ale pružné a ľahko sa oddeľuje od stien misy.
- Kysnutie cesta:
- Cesto prikryte čistou utierkou.
- Nechajte kysnúť na teplom mieste približne 90 minút, kým nezdvojnásobí svoj objem.
3. Tvarovanie šišiek
- Príprava cesta:
- Vykysnuté cesto preložte na pracovnú plochu.
- Krátko ho premiesite, aby ste odstránili prebytočný vzduch.
- Cesto sa už nelepí, takže nie je potrebné podsypávať múkou.
- Tvarovanie šišiek:
- Cesto rozdeľte na rovnaké kúsky (približne 60 g každý).
- Z každého kúsku vytvarujte guľku.
- Každú guľku jemne sploštite rukou.
- Druhé kysnutie:
- Šišky položte na plech alebo dosku.
- Prikryte ich čistou utierkou.
- Nechajte kysnúť ďalších 30 minút.
4. Vyprážanie
- Príprava oleja:
- Do hlbokého hrnca alebo fritézy nalejte 2 litre oleja alebo masti.
- Olej pomaly zahrievajte na teplotu 170 °C.
- Tip: Oleja by malo byť dostatok, aby sa šišky pri vyprážaní nedotýkali dna.
- Vyprážanie šišiek:
- Opatrne vkladajte šišky do rozohriateho oleja spodnou stranou nahor.
- Vyprážajte z jednej strany do zlatista (približne 2–3 minúty), potom otočte a vyprážajte aj z druhej strany.
- Počas vyprážania kontrolujte teplotu oleja, aby zostala stabilná.
- Odkvapkanie:
- Upečené šišky vyberte pomocou dierovanej naberačky.
- Položte ich na plech vystlaný papierovými utierkami, aby ste odstránili prebytočný olej.
5. Plnenie a zdobenie
- Plnenie:
- Ešte teplé šišky naplňte pomocou cukrárskeho vrecka s tenkou tryskou obľúbenou plnkou (napr. marmeládou, džemom, pudingom).
- Príprava polevy:
- V miske zmiešajte 2 šálky práškového cukru s niekoľkými lyžicami horúcej vody.
- Miešajte, kým nezískate hladkú polevu požadovanej hustoty.
- Zdobenie:
- Šišky namočte vrchnou stranou do polevy alebo ju na ne naneste lyžicou.
- Nechajte polevu stuhnúť.
- Podľa chuti môžete šišky posypať práškovým cukrom.
Tipy:
- Kvások je základ: Necháme ho pekne nakysnúť na teplom mieste, aby boli šišky krásne nadýchané.
- Miesenie cesta: Nebojte sa poriadne si zamakať! Čím viac cesto premiesite, tým bude pružnejšie a šišky budú lepšie.
- Teplota oleja: Dávajte pozor, aby nebol príliš horúci, inak sa šišky spália zvonku a ostanú surové vnútri.
- Plnka: Použite svoju obľúbenú! Ja mám rada domácu marmeládu z divokej ruže, ale fantázii sa medze nekladú.
- Poleva: Čím hustejšia, tým lepšie drží na šiškách. A nezabudnite na posypanie práškovým cukrom!
Video recept:
Tak a je to! Vaše domáce nadýchané šišky sú hotové. Teraz si ich môžete vychutnať s celou rodinou. Verím, že vám chutili rovnako ako mne. A nezabudnite, láska je tá najdôležitejšia ingrediencia!
Súvisiace články:
Fašiangové šišky s ovocnou penou – mäkkučké aj na druhý deň
Najlepšie šišky bez mlieka a vajec: Mäkké, rozplývajúce sa v ústach a voňajú po celej ulici
Rýchly recept na vynikajúce džemové šišky plnené pred vyprážaním
Ak sa vám tento recept páčil, nezabudnite ho zdieľať s priateľmi a prihlásiť sa na odber ďalších jednoduchých a chutných receptov! Prajeme vám príjemné varenie a dobrú chuť.
Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála SikorkaGotuje