Search

Najlepšia zeleninová polievka (nielen) na chudnutie: RECEPT plný vitamínov, ktorý zasýti!

zeleninová polievka na chudnutie
zeleninová polievka na chudnutie

Obsah receptu

Túžite po jedle, ktoré je ľahké, plné vitamínov, skvele chutí a navyše vás príjemne zasýti na dlhé hodiny? Táto zeleninová polievka je presne taká! Či už sa snažíte zhodiť nejaké to kilo, alebo len hľadáte inšpiráciu na zdravý a výdatný obed či večeru, tento recept vás určite nesklame. Je nabitá rôznymi druhmi zeleniny, ako je kapusta, paradajky, papriky či koreňová zelenina, a dochutená aromatickými bylinkami a koreninami, ktoré jej dodávajú nezameniteľnú chuť.

Výhodou tejto polievky je aj jej jednoduchá a rýchla príprava. Nepotrebujete žiadne špeciálne suroviny, väčšinu z nich pravdepodobne nájdete vo svojej chladničke či špajze. Uvaríte ju doslova za chvíľu a výsledkom bude hrniec plný voňavej a farebnej dobroty, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj vaše telo. Je to ideálny spôsob, ako do svojho jedálnička zaradiť viac zeleniny a cítiť sa fit.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Čas varenia: cca 30-40 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 500 g bielej kapusty
  • 350–400 g čerstvých paradajok (alebo 1 konzerva krájaných paradajok, cca 400g)
  • 4 stonky stopkového zeleru
  • 2 ks stredne veľkej cibule (alebo cca 350 g)
  • 1/2 ks červenej papriky (stredne veľkej)
  • 1/2 ks zelenej papriky (stredne veľkej)
  • 1 ks stredne veľkej mrkvy
  • 1/2 stredne veľkého koreňa petržlenu
  • 2–3 strúčiky cesnaku
  • Sušený mletý zázvor podľa chuti (napr. 1/2 ČL)
  • Kari korenie podľa chuti (napr. 1 ČL)
  • Sušené oregano podľa chuti (napr. 1 ČL)
  • Sušená bazalka podľa chuti (napr. 1 ČL)
  • 1-2 ks bobkového listu (podľa veľkosti a chuti)
  • Soľ podľa chuti
  • Mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1000–1400 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • Čerstvá petržlenová vňať na posypanie (podľa chuti)
  • Čerstvá jarná cibuľka na posypanie (zelená časť, podľa chuti)
  • Čerstvý koriander na posypanie (podľa chuti, ak máte radi)

Postup prípravy

Príprava zeleniny:

  1. Príprava kapusty: Bielu kapustu umyte, zbavte ju prípadných vrchných poškodených listov a odstráňte tvrdý vnútorný hlúb (koštiaľ). Zvyšnú kapustu nakrájajte na menšie kocky alebo tenšie rezance a vložte ju do väčšieho hrnca (s objemom aspoň 3-4 litre).
  2. Príprava ostatnej koreňovej a plodovej zeleniny: Mrkvu, koreň petržlenu a stonky stopkového zeleru dôkladne očistite. Z červenej a zelenej papriky odstráňte semenníky a biele vnútorné časti. Všetku túto pripravenú zeleninu (mrkvu, petržlen, stonkový zeler, papriky) nakrájajte na menšie kocky alebo tenké prúžky. Cibuľu (2 ks) očistite a nakrájajte nadrobno. Všetku nakrájanú zeleninu (mrkvu, petržlen, stonkový zeler, papriky, cibuľu) pridajte do hrnca ku kapuste.
  3. Príprava paradajok: Ak používate čerstvé paradajky, na ich spodnej strane urobte nožom malý krížik. Ponorte ich na pár sekúnd (cca 15-30) do vriacej vody a potom ich ihneď preložte do misky so studenou vodou (môžete pridať aj kocky ľadu). Šupka by sa mala dať ľahko olúpať. Olúpané paradajky nakrájajte na menšie kocky a pridajte ich do hrnca k ostatnej zelenine. Ak používate konzervované paradajky (krájané alebo celé, ktoré následne pokrájate), tento krok vynechajte a pridajte ich priamo do hrnca v nasledujúcom kroku.

Varenie polievky:

  1. Zaliatie vodou a prvé varenie: Zeleninu v hrnci zalejte vodou alebo zeleninovým vývarom (1000–1400 ml, podľa požadovanej hustoty polievky). Pridajte soľ (začnite s cca 1 čajovou lyžičkou, dosoliť môžete neskôr). Hrniec postavte na sporák a na silnom ohni priveďte polievku do varu.
  2. Zber peny a mierne varenie: Počas prvých minút varu môžete z povrchu lyžicou pozbierať prípadnú vytvorenú penu (pri zeleninových polievkach jej zvyčajne nebýva veľa, ak vôbec). Hneď ako polievka zovrie, znížte teplotu na mierny oheň, hrniec prikryte pokrievkou (môžete nechať malú medzeru na únik pary) a varte približne 20-30 minút, alebo kým nie je všetka zelenina mäkká (najmä kapusta a koreňová zelenina).
  3. Pridanie cesnaku a korenín: Keď je zelenina takmer mäkká (približne 5 minút pred plánovaným dovarením), pridajte do polievky nadrobno nasekaný alebo prelisovaný cesnak. Pridajte aj koreniny podľa vašej chuti: mleté čierne korenie, sušený mletý zázvor, kari korenie, sušené oregano, sušenú bazalku a bobkový list (1-2 ks). Všetko spolu dobre premiešajte.
  4. Dokončenie varenia a odležanie: Po pridaní cesnaku a korenín varte polievku ešte ďalších približne 5 minút, aby sa chute pekne prepojili a rozvinuli. Potom polievku odstavte z ohňa. Prikryte ju opäť pokrievkou a nechajte odležať približne 10–15 minút pred podávaním. Počas odležania sa chute ešte viac zharmonizujú a polievka mierne vychladne na príjemnú teplotu na konzumáciu.

Servírovanie:

  1. Podávanie: Hotovú zeleninovú polievku podávajte teplú. Pred servírovaním ju môžete posypať čerstvo nasekanou petržlenovou vňaťou, najemno nasekanou zelenou časťou jarnej cibuľky alebo čerstvým koriandrom (ak máte radi jeho špecifickú chuť).

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte sýtejšiu verziu polievky môžem na začiatku na troche olivového oleja krátko orestovať cibuľu a až potom pridať ostatnú zeleninu a vodu.
  2. Nebojím sa experimentovať s druhmi zeleniny – výborne sa hodí aj karfiol, brokolica, pór, zelené fazuľky alebo hrášok (pridávam ich podľa tvrdosti, niektoré až ku koncu varenia).
  3. Ak mám rád pikantnejšie chute, môžem do polievky pridať štipku mletého chilli alebo kúsok čerstvej chilli papričky (bez semienok).
  4. Pre zvýšenie bielkovinového obsahu môžem do hotovej polievky pridať uvarenú červenú šošovicu, cícer alebo fazuľu z konzervy (prepláchnutú).

Jarná polievka
TIP na dnes
Nízkokalorická jarná polievka: Rýchly recept plný sezónnej zeleniny

Táto zeleninová polievka je skutočným elixírom plným chutí a zdravia. Vychutnajte si ju kedykoľvek počas dňa!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Milenia Здоровое Питание, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty