Máte chuť na tú pravú, poctivú ostrokyslú polievku, presne takú, akú poznáte z vašej obľúbenej čínskej reštaurácie? S týmto RECEPTOM si ju pripravíte doma ešte lepšiu! Je to dokonalá harmónia chutí – jemne pikantná, príjemne kyslá, plná húb, zeleniny a mäsa, s tými typickými vaječnými “vláknami”. Táto polievka vás zaručene zahreje, zasýti a jej príprava je oveľa jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý vás prenesie priamo do Ázie!
Kúzlo tejto polievky spočíva v správnom pomere a načasovaní surovín. Ukážeme si, ako na to krok za krokom, aby bola polievka krásne voňavá, správne hustá a aby sa vám v nej podarili tie dokonalé vaječné “závoje”. Je to skvelé predjedlo, ale aj ľahké hlavné jedlo, ktoré nikdy nesklame.
Základné informácie
- Čas prípravy: cca 20 minút (plus čas na namočenie húb)
- Čas varenia: cca 25-30 minút
- Počet porcií: 4-5 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
Potrebujeme
Potrebné suroviny:
- 15 g sušených húb shiitake
- 5 g sušených húb Judášovo ucho
- 300 g kuracích pŕs
- 1 väčšia mrkva (cca 150 g)
- 60 g sterilizovaných bambusových výhonkov
- 1 ks jarnej cibuľky
- 10 g čerstvého zázvoru
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL rastlinného oleja
- 1.2 litra kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 4 PL sójovej omáčky
- 1 PL sladkej čili omáčky
- 3 PL ryžového octu (alebo klasického 8%)
- 3 ČL kukuričného škrobu
- 1 vajce
- biele mleté korenie alebo čili podľa chuti
- soľ
- čerstvý koriander na ozdobu
Postup prípravy
Príprava surovín:
- Oba druhy sušených húb zalejeme vlažnou vodou a necháme ich aspoň 30 minút napučať. Potom ich scedíme (vodu z húb shiitake môžeme precediť a použiť do polievky pre silnejšiu chuť) a nakrájame na tenké prúžky.
- Kuracie prsia, očistenú mrkvu a bambusové výhonky nakrájame na tenké rezančeky (julienne). Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska, bielu a zelenú časť oddelene. Zázvor a cesnak nasekáme najemno.
Varenie polievky krok za krokom:
- Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme nasekaný zázvor, cesnak a bielu časť jarnej cibuľky a krátko (asi 30 sekúnd) restujeme, kým sa nerozvonia.
- Pridáme na rezančeky nakrájané kuracie mäso a za stáleho miešania ho opekáme, kým sa nezatiahne a nezbelie (asi 2-3 minúty).
- K mäsu pridáme mrkvu a oba druhy húb, premiešame a restujeme ďalšie 2 minúty.
- Zalejeme vývarom, pridáme sójovú omáčku, sladkú čili omáčku a privedieme k varu. Potom stíšime plameň a varíme pod pokrievkou asi 15 minút, kým mrkva a mäso nezmäknú.
- Do polievky pridáme bambusové výhonky.
Zahustenie a dokončenie:
- V malej miske si metličkou dohladka rozmiešame kukuričný škrob s 50 ml studenej vody.
- Do polievky pridáme ocot a dochutíme bielym korením alebo čili. Za stáleho miešania do nej pomaly vlejeme zmes so škrobom a necháme krátko prevariť, kým polievka nezhustne.
- Tvorba vaječných “vlákien”: Vajíčko v miske zľahka rozšľaháme vidličkou. Polievku v hrnci metličkou roztočíme do víru a pomalým, tenkým prúdom do nej za stáleho miešania vlievame rozšľahané vajíčko. Vytvoria sa tak krásne tenké vaječné vlákna.
- Polievku odstavíme z ohňa, vmiešame do nej zelenú časť jarnej cibuľky a podľa potreby finálne dochutíme soľou alebo octom.
- Podávame horúcu, ozdobenú nasekaným čerstvým koriandrom.
Videorecept
Tipy
- Ak nemám po ruke sušené huby, môžem použiť aj čerstvé šampiňóny alebo hlivu ustricovú. Tie stačí len očistiť a nakrájať.
- Pre vegetariánsku verziu jednoducho vynechám mäso a použijem len zeleninový vývar. Namiesto mäsa môžem pridať na kocky nakrájané údené alebo biele tofu.
- Kľúčom k chuti je vyváženie sladkej, slanej, kyslej a ostrej zložky. Nebojím sa polievku na konci ochutnávať a pridávať sójovú omáčku (slanosť), ocot (kyslosť) alebo čili (ostrosť) presne podľa mojej chuti.
- Niekedy pre ešte bohatšiu chuť pridám do polievky aj lyžičku rybacej alebo ustricovej omáčky.
Verím, že s týmto detailným receptom sa vám podarí uvariť tú najlepšiu ostrokyslú polievku, ktorá bude chutiť presne ako z vašej obľúbenej reštaurácie. Prajem vám dobrú chuť a príjemné varenie!
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.