Search

Najlepšia ostrokyslá polievka ako z čínskej reštaurácie: Tento RECEPT musíte skúsiť!

ostrokyslá polievka
ostrokyslá polievka

Obsah receptu

Máte chuť na tú pravú, poctivú ostrokyslú polievku, presne takú, akú poznáte z vašej obľúbenej čínskej reštaurácie? S týmto RECEPTOM si ju pripravíte doma ešte lepšiu! Je to dokonalá harmónia chutí – jemne pikantná, príjemne kyslá, plná húb, zeleniny a mäsa, s tými typickými vaječnými “vláknami”. Táto polievka vás zaručene zahreje, zasýti a jej príprava je oveľa jednoduchšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Pripravte sa na chuťový zážitok, ktorý vás prenesie priamo do Ázie!

Kúzlo tejto polievky spočíva v správnom pomere a načasovaní surovín. Ukážeme si, ako na to krok za krokom, aby bola polievka krásne voňavá, správne hustá a aby sa vám v nej podarili tie dokonalé vaječné “závoje”. Je to skvelé predjedlo, ale aj ľahké hlavné jedlo, ktoré nikdy nesklame.

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20 minút (plus čas na namočenie húb)
  • Čas varenia: cca 25-30 minút
  • Počet porcií: 4-5 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

Potrebné suroviny:

  • 15 g sušených húb shiitake
  • 5 g sušených húb Judášovo ucho
  • 300 g kuracích pŕs
  • 1 väčšia mrkva (cca 150 g)
  • 60 g sterilizovaných bambusových výhonkov
  • 1 ks jarnej cibuľky
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL rastlinného oleja
  • 1.2 litra kvalitného kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • 4 PL sójovej omáčky
  • 1 PL sladkej čili omáčky
  • 3 PL ryžového octu (alebo klasického 8%)
  • 3 ČL kukuričného škrobu
  • 1 vajce
  • biele mleté korenie alebo čili podľa chuti
  • soľ
  • čerstvý koriander na ozdobu

Postup prípravy

Príprava surovín:

  1. Oba druhy sušených húb zalejeme vlažnou vodou a necháme ich aspoň 30 minút napučať. Potom ich scedíme (vodu z húb shiitake môžeme precediť a použiť do polievky pre silnejšiu chuť) a nakrájame na tenké prúžky.
  2. Kuracie prsia, očistenú mrkvu a bambusové výhonky nakrájame na tenké rezančeky (julienne). Jarnú cibuľku nakrájame na tenké kolieska, bielu a zelenú časť oddelene. Zázvor a cesnak nasekáme najemno.

Varenie polievky krok za krokom:

  1. Vo väčšom hrnci na strednom ohni rozohrejeme olej. Pridáme nasekaný zázvor, cesnak a bielu časť jarnej cibuľky a krátko (asi 30 sekúnd) restujeme, kým sa nerozvonia.
  2. Pridáme na rezančeky nakrájané kuracie mäso a za stáleho miešania ho opekáme, kým sa nezatiahne a nezbelie (asi 2-3 minúty).
  3. K mäsu pridáme mrkvu a oba druhy húb, premiešame a restujeme ďalšie 2 minúty.
  4. Zalejeme vývarom, pridáme sójovú omáčku, sladkú čili omáčku a privedieme k varu. Potom stíšime plameň a varíme pod pokrievkou asi 15 minút, kým mrkva a mäso nezmäknú.
  5. Do polievky pridáme bambusové výhonky.

Zahustenie a dokončenie:

  1. V malej miske si metličkou dohladka rozmiešame kukuričný škrob s 50 ml studenej vody.
  2. Do polievky pridáme ocot a dochutíme bielym korením alebo čili. Za stáleho miešania do nej pomaly vlejeme zmes so škrobom a necháme krátko prevariť, kým polievka nezhustne.
  3. Tvorba vaječných “vlákien”: Vajíčko v miske zľahka rozšľaháme vidličkou. Polievku v hrnci metličkou roztočíme do víru a pomalým, tenkým prúdom do nej za stáleho miešania vlievame rozšľahané vajíčko. Vytvoria sa tak krásne tenké vaječné vlákna.
  4. Polievku odstavíme z ohňa, vmiešame do nej zelenú časť jarnej cibuľky a podľa potreby finálne dochutíme soľou alebo octom.
  5. Podávame horúcu, ozdobenú nasekaným čerstvým koriandrom.

Videorecept

Tipy

  1. Ak nemám po ruke sušené huby, môžem použiť aj čerstvé šampiňóny alebo hlivu ustricovú. Tie stačí len očistiť a nakrájať.
  2. Pre vegetariánsku verziu jednoducho vynechám mäso a použijem len zeleninový vývar. Namiesto mäsa môžem pridať na kocky nakrájané údené alebo biele tofu.
  3. Kľúčom k chuti je vyváženie sladkej, slanej, kyslej a ostrej zložky. Nebojím sa polievku na konci ochutnávať a pridávať sójovú omáčku (slanosť), ocot (kyslosť) alebo čili (ostrosť) presne podľa mojej chuti.
  4. Niekedy pre ešte bohatšiu chuť pridám do polievky aj lyžičku rybacej alebo ustricovej omáčky.

Verím, že s týmto detailným receptom sa vám podarí uvariť tú najlepšiu ostrokyslú polievku, ktorá bude chutiť presne ako z vašej obľúbenej reštaurácie. Prajem vám dobrú chuť a príjemné varenie!

Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, no mierne sme ho upravili, aby bol prehľadnejší, funkčnejší a jednoduchší na prípravu.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty