Search

Najlepšia domáca mrkvová bábovka: Šťavnatá, nadýchaná a úžasne chrumkavá vďaka orechom! (RECEPT)

mrkvová bábovka
mrkvová bábovka

Obsah receptu

Ak hľadáte recept na bábovku, ktorá je nielen úžasne vláčna a nadýchaná, ale aj plná chuti a zaujímavých textúr, potom je táto najlepšia domáca mrkvová bábovka s vlašskými orechmi presne to, čo musíte vyskúšať! Mrkva dodáva cestu neuveriteľnú šťavnatosť a prirodzenú sladkosť, zatiaľ čo nasekané vlašské orechy zabezpečia príjemné chrumknutie v každom súste. Tento RECEPT je prekvapivo jednoduchý a zvládnu ho aj začiatočníci v pečení. Je to originálny dezert vhodný na popoludňajšiu kávu, čaj, ale aj ako sladké raňajky či pohostenie pre návštevy.

Tajomstvo tejto mrkvovej bábovky spočíva v dokonalej kombinácii najemno nastrúhanej mrkvy, kvalitného oleja, ktorý zabezpečuje vláčnosť, a aromatických korenín ako škorica a vanilka. Vlašské orechy dodávajú nielen chrumkavosť, ale aj ďalší rozmer chuti. Tento recept na mrkvovú bábovku je skvelým spôsobom, ako do pečenia zakomponovať zeleninu tak, že si ju zamilujú aj tí najväčší odporcovia. Pripravte sa na to, že táto bábovka sa stane vaším novým rodinným favoritom!

Základné informácie

  • Čas prípravy: cca 20-25 minút
  • Čas pečenia: cca 30-40 minút
  • Počet kusov: 1 bábovka (približne 12-16 kúskov)
  • Odporúčaná veľkosť formy: klasická bábovková forma (s priemerom cca 22-24 cm)
  • Náročnosť: Jednoduchá

Potrebujeme

  • 4 celé vajcia (veľkosť M alebo L)
  • 225 g krupicového cukru
  • 200 ml rastlinného oleja neutrálnej chuti (napr. slnečnicový, repkový)
  • 300 g polohrubej múky (preosiatej)
  • 20 g kypriaceho prášku do pečiva (cca 1 a ½ balíčka)
  • 1 balíček vanilkového cukru (8g)
  • 500 g mrkvy (očistenej váhy), najemno nastrúhanej
  • 250 g nahrubo nasekaných vlašských orechov (môžete ich aj krátko opiecť na suchej panvici pre zvýraznenie chuti)
  • 1 ČL mletej škorice
  • práškový cukor na posypanie hotovej bábovky (podľa chuti)
  • tuk na vymazanie a hrubá múka (alebo strúhanka/krupica) na vysypanie formy

Postup prípravy

Príprava cesta:

  1. Rúru predhrejte na 180 °C (horný/dolný ohrev). Klasickú bábovkovú formu (s priemerom cca 22-24 cm) dôkladne vymažte tukom (maslom alebo olejom) a vysypte hrubou múkou, strúhankou alebo jemnou krupicou.
  2. Vo väčšej mise vyšľahajte celé vajcia (4 ks) s krupicovým cukrom (225 g) a vanilkovým cukrom (1 balíček) elektrickým šľahačom do svetlej a nadýchanej peny. Šľahajte aspoň 3-5 minút, kým zmes viditeľne nezväčší svoj objem a nezosvetlie.
  3. Za stáleho šľahania na nižších otáčkach postupne tenkým prúdom prilievajte rastlinný olej (200 ml). Šľahajte len krátko, približne 10-20 sekúnd, kým sa olej nespojí s vaječnou zmesou.
  4. V inej miske zmiešajte preosiatu polohrubú múku (300 g) s kypriacim práškom do pečiva (20 g). Dôležité: Preosievanie múky s kypriacim práškom je nutné, aby v ceste nevznikli hrudky a bábovka bola pekne nadýchaná.
  5. Sypkú zmes múky a kypriaceho prášku postupne, na dvakrát až trikrát, pridávajte k vaječno-olejovej zmesi. Na nízkych otáčkach šľahača alebo pomocou stierky zľahka premiešajte, len kým sa ingrediencie nespoja a nezískate hutnejšie cesto. Cesto neprešľahajte.
  6. Nakoniec do cesta opatrne vmiešajte najemno nastrúhanú mrkvu (500 g), nahrubo nasekané vlašské orechy (250 g) a mletú škoricu (1 ČL). Všetko spolu už len zľahka premiešajte stierkou, aby sa ingrediencie rovnomerne rozložili v ceste.

Pečenie bábovky:

  1. Pripravené cesto nalejte do vopred pripravenej bábovkovej formy a povrch zľahka uhlaďte.
  2. Formu s cestom vložte do predhriatej rúry. Pečte pri teplote 180 °C po dobu približne 30–40 minút. Dĺžka pečenia závisí od typu vašej rúry a materiálu formy.
  3. Upečenosť bábovky otestujte zapichnutím drevenej špajdle do jej najvyššej časti – po vytiahnutí by mala zostať čistá, bez nalepeného surového cesta. Ak by povrch bábovky príliš rýchlo tmavol, môžete ho ku koncu pečenia zľahka prikryť kúskom alobalu.

Dokončenie a podávanie:

  1. Upečenú mrkvovú bábovku vyberte z rúry a nechajte ju približne 10-15 minút chladnúť vo forme.
  2. Potom ju opatrne vyklopte na kuchynskú mriežku a nechajte úplne vychladnúť.
  3. Úplne vychladnutú bábovku môžete pred podávaním bohato posypať práškovým cukrom. Krájajte na jednotlivé kúsky a servírujte.

Videorecept

Tipy

  1. Pre ešte vláčnejšiu bábovku môžete časť oleja nahradiť rovnakým množstvom jablkového pyré alebo bieleho jogurtu. Mrkvu strúhajte naozaj najemno, aby sa v ceste pekne rozplynula.
  2. Namiesto vlašských orechov môžete použiť aj iné druhy orechov, napríklad pekanové, lieskové alebo mandle. Pre intenzívnejšiu chuť ich môžete pred pridaním do cesta krátko opiecť na suchej panvici. Do cesta môžete pridať aj hrozienka namočené v rume alebo trošku strúhanej citrónovej či pomarančovej kôry.
  3. Ak chcete bábovku ozvláštniť, môžete ju po vychladnutí poliať citrónovou alebo čokoládovou polevou namiesto posypania práškovým cukrom. K citrónovej poleve sa výborne hodí aj kandizovaná citrónová kôra na ozdobu.
  4. Mrkvová bábovka chutí výborne samotná, ale môžete ju podávať aj s kopčekom kyslej smotany, šľahačky alebo k nej ponúknuť domácu marmeládu či džem.

Táto najlepšia domáca mrkvová bábovka je skutočným potešením. Je šťavnatá, plná chutí a vôní, a vďaka orechom aj príjemne chrumkavá. Určite sa stane obľúbeným dezertom vo vašej rodine!

Inšpiráciu na tento recept sme čerpali od Halimeina kuchyňa, no mierne sme ho upravili pre lepšiu prehľadnosť a funkčnosť.

OHODNOŤTE RECEPT

 
 

Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty