Najlepší recept na legendárny Oblíž prst: zákusok môjho detstva!

Najlepší recept na legendárny Oblíž prst: zákusok môjho detstva!

Oblíž prst je jeden z najobľúbenejších zákuskov na Slovensku. Je to klasický zákusok, ktorý sa piekol už za čias našich babičiek a stále je veľmi populárny. Oblíž prst je kakaová piškóta s jemným krémom a našľahaným snehom. Je to výborný zákusok na nedeľné popoludnie alebo na oslavu.

Recept na legendárny zákusok Oblíž prst:

Ingrediencie:

Cesto:

  • 5 vajec
  • 160 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • 50 ml slnečnicového oleja
  • 160 g polohrubej múky
  • 3 ČL prášku do pečiva
  • 30 g kakaa

Krém:

  • 600 ml mlieka 3,5%
  • 80 g kryštálového cukru
  • 6 žĺtkov
  • 40 g kukuričného škrobu
  • 40 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 80 g práškového cukru

Sneh:

  • 6 bielkov
  • 200 g kryštálového cukru
  • 100 g čokolády

Postup prípravy:

V hlbšej miske dôkladne vyšľahajte žĺtky s kukuričným škrobom, múkou a 80 g kryštálového cukru do hladka.

V hrnci postupne zohrejte mlieko. Keď mlieko dosiahne bod varu, opatrne ho začnite prilievať k žĺtkovej zmesi, pričom neustále miešajte. Pokračujte v miešaní až kým nezískate hustý puding. Hotový puding prelejte do inej misky, prikryte ho potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť.

V ďalšej miske dôkladne vyšľahajte 5 vajec s 160g cukru. Za stáleho miešania postupne pridávajte vodu a olej. V samostatnej miske si zmiešajte múku, kakao a prášok do pečiva a túto suchú zmes následne vmiešajte do vaječnej zmesi.

Pripravené cesto prelejte na plech o rozmeroch 28×24 cm, ktorý ste predtým vystlali papierom na pečenie. Pečte v predhriatej rúre na 180°C po dobu 20 minút, pričom používajte horný aj spodný ohrev. Po upečení nechajte cesto vychladnúť.

Medzitým si pripravte krém. V miske vyšľahajte maslo s práškovým cukrom do nadýchaného stavu. Postupne do maslového krému zašľahávajte vychladnutý puding až kým nezískate hladký krém.

Vychladnuté cesto rovnomerne potrite pripraveným krémom.

V nádobe, ktorú umiestnite nad paru (pričom nádoba nesmie byť v kontakte s vodou), vyšľahajte bielky spolu s práškovým cukrom do tuha. Túto bielkovú penu následne rovnomerne natrite na krém. Na vrch môžete zákusok ozdobiť strúhanou čokoládou alebo čokoládovými hoblinkami.

Celý zákusok umiestnite do chladničky a nechajte stuhnúť aspoň 2 hodiny pred podávaním.

Legendárny zákusok Oblíž prst – Video recept:

Oblíž prst je skutočná klasika slovenskej kuchyne, ktorá poteší nielen vaše chuťové poháriky, ale aj srdce. Tento tradičný zákusok je dokonalou kombináciou kakaovej piškóty, jemného krému a nadýchaného snehu. Je ideálny na rodinné stretnutia, oslavy alebo len tak na potešenie duše a tela.

Vyskúšajte aj náš ďalší recept na Tento úžasný recept na výborné makové rezy som našiel v starých novinách z roku 1856!


Tento článok je výsledkom inšpirácie, ktorú sme načerpali z YouTube kanála Einfache Rezepte


Súvisiace príspevky

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

Takto chutil slivkový koláč v 19. storočí – starodávny recept!

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK V 19. storočí sa v slovenských domácnostiach bežne pripravoval tento lahodný slivkový koláč. Chrumkavá drobenka, sladké slivky a jemné cesto tvoria dokonalú kombináciu chutí, ktorá vám pripomenie časy našich predkov. Starodávne recepty majú svoje čaro a tento slivkový koláč nie je výnimkou. […]

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč najlepší na svete. Teraz už nikto také koláče nepečie

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK V roku 1894 bol tento nemecký orechový koláč považovaný za najlepší na svete. Svojou jednoduchosťou a bohatou chuťou si získal srdcia mnohých. V dnešnej dobe však málokto pečie takéto koláče. Prinášame vám recept, ktorý vás prenesie naspäť v čase a prebudí v […]

Výborný záhorácky Šmykľavý šalát: Robievame ho najmä ku grilovanému mäsku

Výborný záhorácky Šmykľavý šalát: Robievame ho najmä ku grilovanému mäsku

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte osviežujúci a chutný šalát, ktorý perfektne doplní vaše grilované mäso? Záhorácky Šmykľavý šalát je presne to, čo potrebujete! Tento tradičný recept z youtube kanála Dá sa to aj doma kombinuje jednoduché ingrediencie a vytvára jedinečnú chuť, ktorá vás prekvapí. Dnes vám […]

Šišky od babky Stanky: Overený recept na tie najlepšie šišky

Šišky od babky Stanky: Overený recept na tie najlepšie šišky

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Babkine šišky sú vždy tie najlepšie, však? Prinášame vám overený recept na nadýchané šišky od babičky Stanky, ktoré rozvoňajú celý dom a zaručene potešia celú rodinu. S naším podrobným receptom a praktickými tipmi hravo zvládnete prípravu týchto tradičných dobrôt. Prekvapte svojich blízkych […]

Maďarské kvasnicové palacinky: Sú oveľa hrubšie ako tradičné palacinky a nádherne mäkké, pružné a nadýchané

Maďarské kvasnicové palacinky: Sú oveľa hrubšie ako tradičné palacinky a nádherne mäkké, pružné a nadýchané

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte recept na palacinky, ktoré sú nadýchané, mäkké a zároveň výdatné? Maďarské kvasnicové palacinky sú presne to, čo potrebujete! Tieto palacinky sú hrubšie ako tradičné, no ich chuť a textúra vás očarí. Pripravte sa na kulinársky zážitok, ktorý vás prenesie do srdca […]

Tradičné domáce šišky „Kvetinky“ podľa babkinho receptu: Krok za krokom

Tradičné domáce šišky „Kvetinky“ podľa babkinho receptu: Krok za krokom

ZDIEĽAŤ NA FACEBOOK Hľadáte osvedčený recept na domáce šišky, ktoré sú nadýchané a presne také, ako ich robila babka? Objavte tajomstvo prípravy tých najlepších šišiek, krok za krokom! Podľa mňa nič nie je krajšie ako vôňa čerstvo vyprážaných domácich šišiek. V tomto článku sa podelíme […]


Google Správy: Daj nám ⭐