Search

Najlepší Camping šalát ako z lahôdok za socíku. Tento retro recept je lepší ako originál.

Recept na Camping šalát
Recept na Camping šalát

Obsah receptu

Publikované: 7. októbra 2025, 07:30

Pamätáte si na tú nezameniteľnú chuť? Na poctivý, legendárny Camping šalát z pultov v lahôdkach, ktorý bol tou najlepšou desiatou, večerou alebo základom pre dokonalé obložené chlebíčky. Mám pre vás ten najlepší retro recept, ktorý je podľa mňa ešte o kúsok lepší ako originál. Je plný kvalitných surovín, má dokonale vyváženú sladko-kyslo-pikantnú chuť a je hotový za pár minút. Je to návrat do detstva na tanieri!

Základné informácie

  • Čas prípravy: 15 minút
  • Čas varenia/pečenia: 0 minút
  • Počet porcií: 4-6 porcií
  • Náročnosť: Jednoduchá
  • Kalorická hodnota: cca 380 kcal/100 g
  • Trend: Retro recepty / Studená kuchyňa

Potrebujeme

  • 250 g kvalitnej šunkovej salámy (alebo dusenej šunky)
  • 4 ks stredne veľkých nakladaných uhoriek
  • 1 ks šalotka (alebo malá červená cibuľa)
  • 2 PL sterilizovanej kápie

Na dresing

  • 200 g kvalitnej majonézy
  • 2 PL jemného kečupu
  • 1 PL sladkej čili omáčky
  • 1 ČL dijonskej horčice
  • 1 ČL worčestrovej omáčky
  • ½ ČL kryštálového cukru
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie

Postup prípravy

  1. Príprava surovín. Šunkovú salámu, kyslé uhorky a sterilizovanú kapiu nakrájajte na tenké a rovnomerné rezance (julienne). Šalotku nasekajte na úplne jemné a drobné kocky.
  2. Príprava dresingu. Vo väčšej mise dôkladne metličkou zmiešajte majonézu, kečup, sladkú čili omáčku, dijonskú horčicu a worčestrovú omáčku.
  3. Do dresingu vmiešajte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a všetky chute sa nespoja.
  4. Kompletizácia šalátu. Do hotového dresingu pridajte na rezance nakrájanú salámu, uhorky, kapiu a najemno nasekanú šalotku.
  5. Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v lahodnom dresingu.
  6. Šalát ochutnajte a až teraz ho podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
  7. Odležanie. Pre dokonalé prepojenie všetkých chutí nechajte šalát pred podávaním odležať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne aj dlhšie.

Videorecept

2 praktické tipy na záver

  1. Krájanie je kľúčom k autentickej chuti. Ak chcete dosiahnuť tú pravú textúru ako z lahôdok, dajte si naozaj záležať na krájaní. Všetky hlavné suroviny (saláma, uhorky, kapia) krájajte na čo najtenšie a najrovnomernejšie rezančeky (julienne). Šalát bude nielen lepšie vyzerať, ale aj chutiť, pretože sa dresing dostane všade.
  2. Nechajte ho odležať, oplatí sa to. Aj keď je šalát chutný ihneď po zamiešaní, jeho pravá, plná a harmonická chuť sa rozvinie až po krátkom odležaní v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja, saláma a zelenina jemne zmäknú a výsledok bude absolútne dokonalý.

Jednoduché variácie

  • S vajíčkom pre ešte bohatšiu chuť: Pre ešte bohatšiu a klasickejšiu chuť môžete do hotového šalátu pridať 2-3 na tvrdo uvarené a na malé kocky nakrájané vajíčka.
  • Pikantnejšia verzia: Ak máte radi pikantné, nebojte sa do dresingu pridať pár kvapiek tabasca, štipku kajenského korenia alebo najemno nasekanú čerstvú feferónku.

Výsledkom je legendárny šalát, ktorý vás okamžite vráti do detstva a je dokonalou pochúťkou na akúkoľvek príležitosť. Podávajte ho dobre vychladený s čerstvými, chrumkavými rožkami alebo chlebom.

Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.

OHODNOŤTE RECEPT

 
Google Správy: Daj nám ⭐

Podobné recepty