Publikované: 7. októbra 2025, 07:30
Pamätáte si na tú nezameniteľnú chuť? Na poctivý, legendárny Camping šalát z pultov v lahôdkach, ktorý bol tou najlepšou desiatou, večerou alebo základom pre dokonalé obložené chlebíčky. Mám pre vás ten najlepší retro recept, ktorý je podľa mňa ešte o kúsok lepší ako originál. Je plný kvalitných surovín, má dokonale vyváženú sladko-kyslo-pikantnú chuť a je hotový za pár minút. Je to návrat do detstva na tanieri!
Základné informácie
- Čas prípravy: 15 minút
- Čas varenia/pečenia: 0 minút
- Počet porcií: 4-6 porcií
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 380 kcal/100 g
- Trend: Retro recepty / Studená kuchyňa
Potrebujeme
- 250 g kvalitnej šunkovej salámy (alebo dusenej šunky)
- 4 ks stredne veľkých nakladaných uhoriek
- 1 ks šalotka (alebo malá červená cibuľa)
- 2 PL sterilizovanej kápie
Na dresing
- 200 g kvalitnej majonézy
- 2 PL jemného kečupu
- 1 PL sladkej čili omáčky
- 1 ČL dijonskej horčice
- 1 ČL worčestrovej omáčky
- ½ ČL kryštálového cukru
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
Postup prípravy
- Príprava surovín. Šunkovú salámu, kyslé uhorky a sterilizovanú kapiu nakrájajte na tenké a rovnomerné rezance (julienne). Šalotku nasekajte na úplne jemné a drobné kocky.
- Príprava dresingu. Vo väčšej mise dôkladne metličkou zmiešajte majonézu, kečup, sladkú čili omáčku, dijonskú horčicu a worčestrovú omáčku.
- Do dresingu vmiešajte cukor a miešajte, kým sa úplne nerozpustí a všetky chute sa nespoja.
- Kompletizácia šalátu. Do hotového dresingu pridajte na rezance nakrájanú salámu, uhorky, kapiu a najemno nasekanú šalotku.
- Všetko spolu zľahka, ale dôkladne premiešajte, aby sa každý kúsok obalil v lahodnom dresingu.
- Šalát ochutnajte a až teraz ho podľa potreby dochuťte soľou a čerstvo mletým čiernym korením.
- Odležanie. Pre dokonalé prepojenie všetkých chutí nechajte šalát pred podávaním odležať v chladničke aspoň 30 minút, ideálne aj dlhšie.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krájanie je kľúčom k autentickej chuti. Ak chcete dosiahnuť tú pravú textúru ako z lahôdok, dajte si naozaj záležať na krájaní. Všetky hlavné suroviny (saláma, uhorky, kapia) krájajte na čo najtenšie a najrovnomernejšie rezančeky (julienne). Šalát bude nielen lepšie vyzerať, ale aj chutiť, pretože sa dresing dostane všade.
- Nechajte ho odležať, oplatí sa to. Aj keď je šalát chutný ihneď po zamiešaní, jeho pravá, plná a harmonická chuť sa rozvinie až po krátkom odležaní v chladničke. Všetky chute sa krásne prepoja, saláma a zelenina jemne zmäknú a výsledok bude absolútne dokonalý.
Jednoduché variácie
- S vajíčkom pre ešte bohatšiu chuť: Pre ešte bohatšiu a klasickejšiu chuť môžete do hotového šalátu pridať 2-3 na tvrdo uvarené a na malé kocky nakrájané vajíčka.
- Pikantnejšia verzia: Ak máte radi pikantné, nebojte sa do dresingu pridať pár kvapiek tabasca, štipku kajenského korenia alebo najemno nasekanú čerstvú feferónku.
Výsledkom je legendárny šalát, ktorý vás okamžite vráti do detstva a je dokonalou pochúťkou na akúkoľvek príležitosť. Podávajte ho dobre vychladený s čerstvými, chrumkavými rožkami alebo chlebom.
Recept je inšpirovaný verziou od Vaříme s Mozkem, upravený a otestovaný redakciou Varíme s Láskou.
