Ak existuje dezert, ktorý ma okamžite vráti do detstva, je to práve táto torta. Milujem ju pre jej dokonalú jednoduchosť – vláčny kakaový korpus a hriešne dobrá, jemne kyselkavá tvarohová plnka. Žiadne zložité krémy, len poctivá chuť, ktorá nikdy nesklame.
Mnohí sa obávajú prípravy tvarohového krému, aby sa nezrazil. Prezradím vám však jeden absolútne kľúčový trik, vďaka ktorému bude vaša plnka vždy dokonale hladká a krémová. S týmto receptom sa vám podarí na prvýkrát, sľubujem!
Základné informácie
- Čas prípravy: 20 min
- Čas pečenia: 40 min
- Čas chladenia: min. 2 hodiny
- Počet porcií: 12-16 rezov
- Náročnosť: Jednoduchá
- Kalorická hodnota: cca 350 kcal/rez
- Trend: Retro zákusok
Potrebujeme
pre okrúhlu formu s priemerom 24-26 cm
Kakaový korpus:
- 2 ks vajec
- 180 g kryštálového cukru
- 200 g kefíru
- 130 g hladkej múky
- 2 PL rastlinného oleja
- 2 PL kvalitného kakaa
- 10 g kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
Tvarohová náplň:
- 300 g jemného tvarohu (v kocke alebo alobale)
- 300 g kyslej smotany (min. 16 %)
- 120 g práškového cukru
- 2 ČL vanilkového cukru (alebo 1 ČL extraktu)
Čokoládová poleva:
- 3 PL kyslej smotany
- 3 PL kryštálového cukru
- 1 PL kakaa
- 20 g masla
Postup prípravy
Príprava korpusu:
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno tortovej formy (s priemerom 24-26 cm) vysteľte papierom na pečenie, boky vymažte maslom a vysypte múkou.
- Vo veľkej miske vyšľahajte vajcia s cukrom a štipkou soli do bledej a nadýchanej peny.
- Postupne pri nižších otáčkach zašľahajte kefír a olej.
- V druhej miske zmiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom. Túto sypkú zmes na dvakrát zľahka vmiešajte stierkou do tekutého základu.
- Cesto vylejte do pripravenej formy a pečte 35–40 minút. Otestujte špajdľou, či je korpus prepečený. Nechajte ho úplne vychladnúť na mriežke.
Príprava plnky a kompletizácia:
- Toto je najdôležitejší krok! V miske metličkou alebo stierkou (nie mixérom!) dohladka vymiešajte tvaroh, kyslú smotanu a oba druhy cukru. Miešajte len kým sa suroviny nespoja do hladkého krému.
- Úplne vychladnutý korpus dlhým nožom alebo niťou prerežte horizontálne na tri rovnaké pláty.
- Spodný plát vráťte do čistej formy. Natrite naň polovicu tvarohovej plnky. Prikryte druhým plátom, zľahka pritlačte a natrite zvyšok plnky. Prikryte vrchným plátom korpusu.
- Tortu prikryte fóliou a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na 1–2 hodiny.
Dokončenie:
- Pripravte si polevu. V malom hrnci zmiešajte kyslú smotanu, cukor a kakao. Za stáleho miešania priveďte do varu a povarte asi pol minúty.
- Odstavte z ohňa a do horúcej zmesi vmiešajte maslo, kým sa úplne nerozpustí.
- Polevu nechajte mierne vychladnúť a následne ju nalejte na stuhnutú tortu. Uhlaďte a dajte opäť zachladiť aspoň na 15 minút.
Videorecept
2 praktické tipy na záver
- Krém, ktorý sa nikdy nezrazí: Tvaroh a kyslú smotanu naozaj nikdy nemixujte, iba jemne miešajte metličkou. Mixovaním by sa zrazili a plnka by bola vodnatá. Jemné premiešanie zaručí dokonale hustý a krémový výsledok.
- Ako ľahko prerezať korpus: Na dokonalé prerezanie korpusu použite dlhý zúbkovaný nôž na chlieb. Alebo si po obvode nožom naznačte rezy a potom korpus prerežte pevnou niťou alebo zubnou niťou, ktorú potiahnete krížom.
Jednoduché variácie
- S ovocím: Do tvarohovej plnky môžete pridať drobné ovocie, napríklad čučoriedky alebo maliny. Skvele doplnia kakaovú chuť.
- Čokoládová ganache: Namiesto varenej polevy môžete použiť jednoduchú ganache – 100 ml horúcej smotany na šľahanie nalejte na 100 g nasekanej horkej čokolády a vymiešajte dohladka.
Tortu krájajte nožom namočeným v horúcej vode a podávajte dobre vychladenú. Je to dokonalá spomienka na detstvo v každom súste.
Recept vychádza z verzie uverejnenej na youtube Ольга Лунгу, upravila a prepracovala ho redakcia Varíme s Láskou.
